Психотестът – лесен, проформа. Колко хора в столицата имат оръжие?

Всеки десети кандидат да вземе разрешително се оказва с отклонения
5 ное 2018 07:00,
50
Психотестът – лесен, проформа. Колко хора в столицата имат оръжие?
Снимка: pixabay.com

Всеки десети кандидат, който иска да вземе разрешително за оръжие, се оказва с някакво психическо отклонение. Това показва проверка на "Монитор" в редица здравни заведения, които са оторизирани да издават документ за психическа годност на кандидати за придобиване на пистолет или ловна пушка.

Още по темата

Според повечето лекари около 10% от кандидатите не са успели да преминат психотеста, който не е никак сложен. Това ще рече, че всеки десети, който иска да закачи пистолет на колана си, има някакви психически отклонения.

Заради леснотата за получаване на разрешително не е ясно колко хора с отклонения са успели да се сдобият със заветния документ. Въпросът беше повдигнат преди седмица, когато 26-годишният Викторио, за когото се твърди, че има отклонения, е успял да се сдобие освен със служебно оръжие и с лично такова.

Викторио уби с личното си оръжие приятелката си и едногодишното си дете, които в неделя бяха изпратени в последния им земен път, а след това опита да се самоубие. Въпреки това още през 2014 година е получил напълно легално свидетелство, че е психически годен да носи бойно оръжие.

"За съжаление тестът е почти проформа. Малко колеги обръщат внимание на кандидатите, а просто гледат да им издадат документа. За това свидетелства и сериозната бройка на въоръжени хора само в столицата. Според статистиката на служба „Контрол на общоопасните средства (КОС) те са над 75 хил. души. Това са служители на охранителни фирми, както и частни лица", обясниха служители от служба КОС към Министерството на вътрешните работи.

Те нямало как да проверяват дали документите са истински, задачата им била просто да ги окомплектоват и при пълното им наличие да издадат разрешително за закупуване и притежание на огнестрелно оръжие. Единствено можели да откажат, ако мотивите за закупуването му не са достатъчно надеждни. Мераклията за пищов трябва да докаже за какво му е оръжието. Ако не успее, дори и пълният набор от документи не му върши работа.

"Ние сме изключително стриктни относно издаването на разрешителни. Няма как обаче да проверяваме кандидатите дали са психически стабилни. Това е работа на здравните заведения, а регламентът е определен от Министерството на здравеопазването", обясниха от КОС.

От там дори поясниха, че тестовете се правели набързо. Нямало въпроси с грешни отговори и единствено видимо ненормалните хора били късани.

"Въпросите там са повтарящи се. Основно се касаят за пристрастеност към наркотици или алкохол, буен характер и проблеми в детството", обясниха от МВР.

От там настояват Институтът по психология към МВР да провежда интервютата, тъй като там били добрите специалисти, а не по болниците.

"Няма как цивилен гражданин да определи дали един човек ще бъде опасен с оръжие или не. Това може да го направи единствено подготвен служител, който освен отговорите от писмения тест ще анализира и поведението на кандидата по време на устно интервю", категорични са от вътрешното ведомство.

От там са анализирали направени интервюта с вече одобрени кандидати. Един от тях обяснявал, че има сексуални смущения, че има склонност към самоубийство, че мразел повечето си приятели, искал да убие роднините си и мечтаел да е супермен, но въпреки това получил документ за психическа годност. От вътрешното ведомство отказаха да кажат кое е болничното заведение, което му е издало сертификата, но са категорични, че вече гледат с особено око на всички свидетелства, подписани от този лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
15
 
! Отговори
С благодарност! преди 5 години
Благодаря на 1 Ели за безценните съвети! Никога не бих се сетил, че патроните трябва да се държат отделно а оръжието и то да не бъде с патрон в цевта.А за сейф просто не бях чувал...
25
0
 
1
 
! Отговори
до 5 -Крали Марко преди 5 години
Новото му име е ; Кради Малко !
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България оръжие се полага само на престъпници,мафиоти и луди.За всички останали - недоказана необходимост.Прави впечатление,че разрешителното е срочно-няколко години,след това-пак,а ако след това ти откажат трябва да се отървеш от собственото ти оръжие,т.е. да го продадеш на безценица или КОС ти го конфискува.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете на колко от взелите психо теста им дават разрешително, защото познавам много хора на които им отказаха, обикновенно трябва да имаш човек, който да се обади на правилния човек " Виж му дайте разрешително, че ми трябва за един обект" и ти дават едно разрешително за работа с оръжие, но не и да си купиш за вкъщи.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е пародия...
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е тръгнал да убива винаги ще си намери оръжие!Дали е законно или незаконно ,оръжието само по себе си не убива,важен е човешкия фактор!
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв тест??Вие знаете ли за каква пародия става на въпрос?Ами тест на практика НЯМА.Личния ми опит - отивам в св.Наум (4км),плащам си таксата (май към 50лв да беше),влизам при доктора(нямаше никаква опашка,да си помисли човек,ме няма луди),той ме пита за какво съм там,обяснявам му-за разрешително и защо ми е(защита на мен и семейството ми),той ми казва някакъв виц за доктори и ми подписва документа.Това е цялата процедура!И после служба КОС ми казват - недоказана необходимост.
19
4
 
23
 
! Отговори
1 преди 5 години
Така зададен въпроса е некоректен! В оръжие за убийство, може да се превърне всичко, дори и обикновен камък!Е, тогава "Колко хора в столицата имат оръжие?"?Оръжие е и ножа и арбалета и харпуна и бейзболна бухалка и ловното оръжие и бойното оръжие и мн. др. !
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам пистолет, но никаг не бих стрелял по хора. Освен ако не кажат нещо лошо за мен или не съм на кеф.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕлиВсеки, който е бил ограбва, нападан и/или заплашван.
16
4
 
15
 
! Отговори
fake news преди 5 години
поредната нео комунистическа пропаганда статия за да се отнемат още права на стадото.. не че може да го ползваш даже и да имаш ама и самото имане е трън в очите на либералната ***!
15
8
 
10
 
! Отговори
Киро преди 5 години
В някой хора има толкова много гняв, че само стрелянеим е в главата. Затова не трябва на всеки да се дава оръжие.
14
0
 
12
 
! Отговори
Кучето на Рубик преди 5 години
Ако цензуриране думата мacтия, значи я приемате като лична обида.
13
0
 
14
 
! Отговори
ЦК преди 5 години
До #1Докато по улиците на големите градове има *** по 15-20 кила, *** избиратели на *** с бързи пръсти, наркоманчета дето щъкат като *** насам натам, и най-вече, докато има дебели, мазни куки, които не слизат от патрулката за по-малко от 50лв.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първо изобщо не е лесно да изкараш разрешително за оръжие освен ако не си охранител. и второ проблемът не е в оръжието, а в теста
11
0
 
16
 
! Отговори
Подуене блус преди 5 години
Ако нямаше пистолет щеше да използва друго оръжие това не значи че контрола трябва да е занижен разбира се ,но докато психологията в България е подценена наука и психолозите едва свързват двата края ще има пробойни...
10
12
 
18
 
! Отговори
Политик преди 5 години
Раята не трябва да имат оръжие, за да не тръгват срещу свойте господари-политици. Държавата е на нас, политиците.
9
0
 
9
 
! Отговори
3 преди 5 години
... тивителните сили на врага.Имаш поне 100 000 човека в момента на служба с подобни изисквания ,а колко са минали през подобни подготовки--отговорете си и ще разберете колко ,,божи кравички ,, обикалят около вас. И да ви кажа ако стане конфликт м/ у вас и тях най-вероятно вие ще сте виновни. Е когато тотално се издънят и изпразнят целия пълнител в някой ,тогава вече няма начин...Още нещо всеки който се занимава с боен спорт трябва да е агресивен --- иначе в живота той не бил такъв ---да бе да..
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оръжието не убива, убива човека с оръжие. Ако нямаше пистолет щеше да е с нещо друго.
7
2
 
2
 
! Отговори
2 преди 5 години
... Оръжието винаги е било привилегия на на високо поставената каста ,така трябва да са ситуирани нещата ,че оръжието да е в нейна защита , а носителите му да са проверени верни хора ,човека може и да е агресивен но зависи накъде е насочена агресията---ако си свещенник ,трябва да си тих ,скромен и набожен Ама нека цял ден да те обучават в някякви коридори в стрелба ,бой с ножове ,душене трошене на крайници ,да искат от тебе изключителна бързина и агресия и безпощадна ликвидация на съпротивителн