Декември: Влак свързва Банкя и Казичене

Обсъжда се въвеждането на билет влак-метро-трамвай-автобус
12 ное 2018 10:07, Павел Гълъбов
8
Декември: Влак свързва Банкя и Казичене
Снимка: архив "Булфото"

От средата на декември жителите и гостите на столицата ще могат да пътуват между Банкя и Казичене с влаковете на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД без да се налага да се прекачват.

Успехът идва след повече от две години убеждаване на институциите в необходимостта от пускането на подобни директни градски влакове, които да прекосяват територията на София.

Инициативата, подета от сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и подкрепена от бизнеса и общински съветници, ще позволи разстоянието от 33 км между двата крайни района на столицата, да се изминава за по-малко от 1 час.

Още по темата

Макар всеки момент да се очаква железопътният превозвач да публикува окончателния вариант на разписанията на влаковете, може да се каже, че предложената организация ще бъде изпълнена.

Влаковете по направлението София – Банкя се увеличават до 5, с един повече спрямо сегашния график. От сдружението напомнят, че градското направление Казичене – Банкя има сериозен потенциал за превоз на пътници, като интервалите могат да достигнат до 15-20 мин в най-натоварените часове на денонощието. Железопътната линия свързва най-големите индустриални зони в града, както и големите жилищни комплекси – Надежда, Подуене и Дружба.

Остава отворен въпроса с интегрирането на превозните документи между влаковете и градския транспорт в София. В тази връзка от сдружението вече са изпратили писмо до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Росен Желязков с искане за скорошна промяна в тарифите на БДЖ-Пътнически превози ЕООД, която да позволи издаването на единен превозен документ – влак-метро-трамвай-автобус.

Новият билет ще дава възможност за лесно прекачване за пътниците, особено в гарите, които са свързани с метростанции. Така например, пътниците от Перник ще могат да стигат до НДК с влак и метро без да се налага да купуват два билета.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътуващите от по-дългите дестинации Пловдив - София - Банкя ще имат възможност да се насладят на панорамното пътуване 30 минути от Искърско шосе до Централна гара!!!
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влака на Бойко. Само влак си нямаше и такъв си купи.В Банкя освен Бойко друг живее ли? Дано му се случи някой джебчия да го претършува като се вози с Цецо.
6
1
 
10
 
! Отговори
Старият машинист преди 1 година
ПРЕЗ 70-те години карах мотрисните влакчета между София и Банкя, които в час-пик побираха до 300 пътници. Две мотриси тръгваха едновременно- едната от София, другата от Банкя. Разминаваха се на Волуяк. Това се повтаряше на всеки половин час от 5 сутринта до 23 ч. вечерта.
Сега нещата са други. Влаковете за и от Банкя ги съкратиха на 3 чифта. Причината- няма пътници. Отидете през деня на гарата в Банкя. Пустош, няма никой.
Според мен, влак Банкя- Казичене ще бъде нерентабилен проект.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Boiko da se vosi s daschera si i vnuzite na vlaka ne s skapite koli bodigardoce i schofiori bg narod mu plaschta luksa na partieza jivkovist fandakova da se vosi s pavlova na gr transport
4
2
 
5
 
! Отговори
От страх ще да е преди 1 година
Бойко го е страх да излиза с джипа заради протестите и затова реши за празниците да пътува с влак от родното си село
3
1
 
16
 
! Отговори
Бръм преди 1 година
Те влаковете за Банкя ги съсипаха нарочно заради автобусите дето вървят.
Преди влаковете бяха супер за работещите в София, но из промениха разписанието съвсем случайно..... В сутрин от Банкя тръгва само един 7:17, вечер 16:10 и 18:50.
Ха познайте къде отиват пътниците.... съвсем случайно.....
2
1
 
20
 
! Отговори
zzz преди 1 година
Най-сетне нещо адекватно да предложи това БДЖ... Вярно, след две години убеждаване, ама все пак ...
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ходи Тиквата до затвора с влак?