Блок в София се разпада под краката на живеещите

Обитателите му го укрепват, но напускането изглежда неизбежно
26 ное 2018 18:50, Красимир Ангелов
45

Жилищен блок в столичния ж.к. "Илинден" се руши пред очите и под краката на обитателите си. Кооперацията е построена през далечната 1947 година, а днес е напът да бъде принудително изпразнена от живеещите в нея.

Преди 8 години общината издава на собствениците на 12-те апартамента в блок 61 предписание да отводнят сградата, да си оправят покрива и улуците. Без резултат. Идентичните 7 блока в района са строени с плитки основи. При намокряне се получават големи деформации и цялата вода слиза в основите. Фундаментите не издържат. Влагата и пукнатините се появяват.

Направена е техническа експертиза на блока. Сега собствениците имат пред себе си два варианта - да укрепят източната част на блока или да намерят инвеститор, който да го събори и изгради наново. Засега са намерили временно решение - укрепване, което няма да издържи през зимните месеци.

Частна фирма ще направи план за ремонт на блока. По предварителни разчети той ще струва 25 000 лева или по над 2000 лева на домакинство. Само при условие, че има консенсус сред собствениците на имоти.

До седмица трябва да се вземе окончателно решение за съдбата на блока. Дотогава в него се живее на лична отговорност.

Вижте повече в репортажа на Ива Григорова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
10
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Като искате апартамент еи ви го утре блока пада и немаш нищо само въздуф. Къщата си е къща. Да живей бъльгарското село и шумкарите
44
3
 
12
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До До 23 29 В скандинавските страни ако не си поддържаш жилищете , кметството го продава, дават му порите и да живее другаде. Щом не можеш да си поддържаш жилището ,значи не го заслужаваш.
43
6
 
9
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
До Хитер 28 Тези бедни стари хора си изхвърлиха парите през терасите.
42
1
 
6
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Конценсус няма да има.Сигурно е .
41
0
 
5
 
! Отговори
Ники Джиков преди 5 години
Безлихвен кредит. ХахахаАми инфлацията. От къде тоя безлихвен кредит. Държавна помощ? Къф е шанса тоя блок да е стъкмен набързо след бомбардировките? Поддържан добре през социализма, хаха може. Ама сега, когато няма кой друг да им извади парипари, не се поддържа добре! Смях!
40
2
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Това е, защото както личи и от коментарите - всеки е философ и разбирач и си тегли към неговото. Но никой не предприема нищо. И на никой не му се дават пари - някой е длъжен да им го направи. Да, ама не.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквайте скоро изгодни обяви за продажби.Да им е честито на новодомците.
38
2
 
9
 
! Отговори
pumen100 преди 5 години
Четох, четох и аман от мнения. Истината е много по-различна от това, което се е изказал кмета. а именно:Вибрациите от метрото. колкото и да не ви се вярва, то е само на 50 метра и се пукат и другите сгради.Постройката е гредоред, но в апартаментите са разрешени ремонти с подови тегки замазки от стария архитект на общината, как сещайте се сами.Отводната канализация е задръстена и не работи, не от битови отпадъци, канала е само за дъждовни води.Това са причините и сградата може да се укрепи.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да излязат на протест пред Министерския съвет и Буци ще отпусне некой лев.
36
3
 
7
 
! Отговори
Гледай репортажа... преди 5 години
...и ще видите, че около тоя сиропучен(беден, без основи, колони, плочи, навръх земя)"блок" има много гаражи-вече узаконени. Нека гражданите си ги ползват, докато някой за 25 хилки "укрепи" това, де и римляните не са измислили-тухла без бетон, зидана около дограмата, нооо няколкоетажна. Четете за колко милиона кулата в Пиза е декомпенсирана с ЧЕТИРИ САНТИМЕТРА.Тук за 25 хилки може да се поработи (с патент) върху темата:"Влияние на антигравитацията върху избирателната способност на пришълците".
35
4
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
И какво ни интересува нас, нормалните хора, че някакви собственици отказали да си поддържат собствеността?
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От коментар 15.... Извинявам се за грешката. Министри от 1945 г. до 1956 г. са. Георги Димитров -Антон Югов- и Вълко Червенков.
33
4
 
14
 
! Отговори
Трудовакъ преди 5 години
До анонимен 14Точно така е! Това е типичен пример за проява на частнособственическата стихия, алчност за бързи, лесни и незаконни печалби. Ако тази сграда беше построена под ръководството и контрола на Френкель, Нафталий Аронович (мир на праха му), щеше да бъде здрава като Одеската гара - неговото последно творение, построена след края на ВСВ ударно к качествено за няма и 2 години. Алчността винаги води към погибел, както е писано и в Библията.Крадците нямат страх от Бога, и тогава, и сега!
32
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам вече,ако някой пукне гумма на околовръстното ,да иска помощ от държавата или протест!!!!
31
4
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Ти какъв си бе?Какъв ти е ума?Кой ти диктува? Виктор Юго !!!!!Че и за панелките ,които почнаха да се разпадат взе да обясняваш.Я прочети отчета на пленума на ЦК на БКП от 11 декември 1989.Там няма лъжа .Не само Виктор Юго но и Мопасан и Дюма ги няма.
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От какъв зор държавата трябва да им ремонтира блока?! Общината ако иска да помогне на хората единствено би могла да разреши там да се построи три пъти по-голям блок и някой инвеститор да събори сградата за да построи нова маск една трета от която да я предостави на собствениците и те да си получат същите имоти но в нова сграда. Всичко друго е ала бала
29
1
 
17
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Хахаха! Това са някакви мокри сънища на неокомунист! Точно обратното е - в повечето уредени държави на определения период ако не си направиш ремонта сам ти го прави общината и после ти сваля кожата или те изнася от жилището.
28
1
 
4
 
! Отговори
Хитер преди 5 години
Циганнина откраднал парите преди 70 год... за укрепване на блока и заради него тия бедни вьзрастни хора се чудят кьде идат с тая малка пенсия!
27
0
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Виктор Юго:)))Ши падна
26
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
На Запад държавите са построени от църни араби за бели хора. Но поне политиците им имат акъл като бели хора