Климатици срещу смога в София идат... Ще сгряват не само ромските души

20 000 семейства ще заменят печките на твърдо гориво до 2022 г.
Обновена: 18 дек 2018 07:19 | 18 дек 2018 07:00, Александър Попов
187
Климатици срещу смога в София идат... Ще сгряват не само ромските души
Снимка: Булфото, архив

Столична община предвижда да купи климатици и печки на пелети на 20 000 семейства, които сега се топлят на дърва. Идеята трябва да се реализира до началото на 2022 г. по няколко проекта, съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова на семинар в Правец.

В момента 55 000 домакинства в София се топлят с твърдо гориво, целта е за три години да бъдат подменени инсталациите.

По Оперативна програма "Околна среда" София ще кандидатства за 44 млн. лв.

"Проектът е на два етапа - първо трябва да подготвим поредица от анализи, за да определим кои са най-подходящите уреди - климатици, печки на пелети, включване към топлофикация или газификация. С приоритет ще се подменят инсталациите за отопление в санирани сгради. Предвиждаме максимално кратки срокове за изпълнение", обясни Христова, цитирана от "24 часа".

Подмяната на инсталациите на домакинства, които се топлят на твърдо битово гориво, се предвижда и по проект по програма Life+. Освен това общината подготвя пилотна програма, с която ще финансира покупката на филтри за комините на частни сгради. По европейски проект предстои да се поставят първите 25 филтъра на частни сгради.

Още по темата
Само преди дни, заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община климатици. Според местни жители, ако на всички роми бъдат купени безплатно климатици, те нямало да замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

Един от тях - Асен Юлчев, дори определели ценовия диапазон на климатиците - 300-400 лв. По-мощни трябвало да бъдат за многодетните семейства, като Юлчев допълни, че всички щели да си плащат тока. Според него парите можели да дойдат вместо да се увеличават депутатските заплати.

Жителите на "Красна поляна", който е един от най-замърсените в столицата, пък искат криминализиране на горенето на опасни отпадъци. Кметът на района Иван Чакъров обясни, че и сега се наказва това деяние, проблемът е, че в повечето случаи извършители на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.

Друга мярка срещу мръсния въздух в столицата ще бъде и по-честото миене на улиците в града през следващата година.

От сегашните 12 пъти годишно миене за догодина се предвижда улиците да се мият 24 пъти. С 24% се увеличава машинното метене за сметка на ръчното. Улиците с градски транспорт вече ще се мият само от машини. С цел превенция срещу нерегламентирано горене ще се увеличи и събирането на едрогабаритни отпадъци. Над 50 контейнера за стари дрехи и текстил ще бъдат поставени из града в следващите месеци, добави Йоана Христова.

Общината ще търси финансиране и на идеята за отопление с фотоволтаични инсталации за част от животните в зоопарка, както и приюта за кучета в Горни Богров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
33
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Химическа кастрация за етноса. Само това е оправията. Навсякъде са и дебнат, а ние си плащаме за екстрата да делим територия с тях
102
0
 
20
 
! Отговори
nnn преди 5 години
"...И как ще си плащат тока като те нямат електромери...".....................................................................................Е, па ние нали имаме?! После е лесно. ДАИМ...
101
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да им направят и отделна държава някъде в Антарктида и всичко там да е безплатно.
100
0
 
24
 
! Отговори
гио преди 5 години
да им купят и коли и във всяко гето по една безплатна бензиностанция
99
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яко! Сега ще можем да си купуваме климатици на безценица, защото цветните братя ще ги свалят да ги продават, след като им ги подарят, а после ще продължат да се отопляват с горене на ***. Сякаш не сме виждали това и преди
98
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Расисти, как така само климатик? Не ви ли е срам?Имат хората нужда и от нови коли, че с тези каруци вече не се издържа.
97
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дават и ще плащат на ромовете, които 1 лев данък не са платили, а ние които плащаме какво получаваме??????????
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще си плащат тока като те нямат електромери?????????????
95
0
 
26
 
! Отговори
Chup преди 5 години
Както с всичко останало в нашата родина, не се стимулират хората които са коректни, а тези които правят каквото си искат и нямат ангажимент към нищо. Има нещо сбъркано централно в народопсихологията ни, но всичко е до време...надявам се !
94
0
 
11
 
! Отговори
уха преди 5 години
много съм доволен от това решение. Сега хем ще се фукам с климатик, хем няма да плащам, а и децата ще мога да ги пращам да просят или да събират желязо. Уха!!!
93
1
 
18
 
! Отговори
NS преди 5 години
Най-добре да пуснем отново климатиците в Треблинка и Аушвиц. Да две три години ще димят много и ще има замърсяване, но след това чистота и спокойствие...
92
0
 
21
 
! Отговори
Те тока си не преди 5 години
плащат...секат дърва в гора на поразия,а те климатици ще им купят и подарят :/ И като им на се надуят сметките за ток,поне на тия дето имат електромери....цената на тока ще скочи щото тия не плащат,а работещите ще трябва да го поемат отзад, отново. Пълен нонсенс са решенията в тая д-ва.
91
0
 
8
 
! Отговори
Гошо го-тъпото преди 5 години
Майсторите на покриви надушиха , че вече са кът и ЯКО осребряват занаята си !Монопол , братче !
90
0
 
13
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Не е честно, а другите раждани на София, по какъв начин ще се обезщетят, ами на България също, по другите градове няма ли нуждаещи се от всеки етност. Не е честно, това ако не е дискриминация, здраве му кажи. Предлагам да се заведът жалби в комисията за защита от дискриминация, да видим какво ще се отговори. Едни граждани издържат други мързеливи такива. Дискриминация.
89
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силно отровния въздух във Факултета? Драги ми джурналисти, колко точно са починалите, бих ли казали? За създаване на паника в обществото, не се ли носи наказателна отговорност?
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Климатиците да ги купуват Гейрин и гейдружинката от Спаси София, аз съм твърдо против с мойте пари някой да се обзавежда!
87
5
 
3
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Това е са едно от най-екологичните начини за отопление - ток и ТЕЦ.
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не е справедливо едни да създават и да градят а други само да консумират и крадат.Не е справедливо държавата да помага на консуматорите и да пренебрегва нуждите на бачкаторите.Това не е моята държава,това е тяхната държава,ако това продължава така отказвам да градя и създавам за тази,отивам другаде да го правя,ще го правя за друга страна,която ще е коректна към мен а не към тях,и на нея и за нея ще съм готов на всичко,защото и тя ще мисли за мен
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се забрани продажбата на печки тип духалка щом безплатно раздават климатици защо някои да си купуват такива печки!
84
10
 
0
 
! Отговори
топло ли ви е? преди 5 години
Не мога да повярвам, че го казвам, но това е хубава инициатива. Време е да се спре с отоплението на твърдо гориво. 21 век сме.