Климатик да стопли ромската душа. В малка колиба – един, в голяма – мощен!?

Идея от "Факултета": Да им бъдат дадени безплатно, за да не горят боклуци
Обновена: 11 дек 2018 10:34 | 11 дек 2018 09:15, Камелия Цветанова
167
Климатик да стопли ромската душа. В малка колиба – един, в голяма – мощен!?
Снимка: Булфото, архив

Заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община... климатици.

Според Асен Юлчев, който живее във "Факултета", ако на всички роми бъдат купени климатици, те нямало да  замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

Още по темата

"Предлагам на Красимир Каракачанов в този изостанал квартал да се купят на всички роми климатици от по 300 – 400 лева и няма да има никакви прашоляци и да се горят лоши отпадъци", призова той пред Нова телевизия.

За семействата с много деца климатиците трябвало да са по-мощни, за другите можело и от по-малките отоплителни уреди, които са и по-евтини.

"Те да бъдат безплатни за жителите на квартала, а не в парламента да взимат повече пари", настоя Юлчев пред Нова тв.

Според него ромите щели да си плащат тока за отоплението.

Мартин Марков, един от инициаторите на протестите в столичния квартал "Красна поляна", който граничи с "Факултета", одобри идеята.

Според него сега в печките отива всичко, което може да бъде събрано – стара дограма, която обаче е боядисана, изхвърлени меки мебели, дрехи, кабели, гуми.

"Твърдо заставаме зад нашите искания за криминализация на горенето на опасни отпадъци", настоя още той.

А столичният кмет Йорданка Фандъкова също предложи наказание под формата на общественополезен труд за хората, които горят боклуци и така замърсяват въздуха.

Всеки, който гори боклуци, най-вече гуми и пластмаси да чисти градинки и паркове за срок от 20-30 дни, иска тя.

Въздухът в квартал "Красна поляна" се смята за най-замърсен в цялата столица. Жителите апелират за незабавни мерки за справяне с проблема.

Според тях криминализирането на горенето на боклук, както и полагането на общественополезен труд ще намали замърсяването на въздуха.

"Последната проверка беше преди една седмица, когато беше големият проблем с мъглите и замърсяването на града. От 93 семейства, в които успяхме да влезем, 27 се отопляваха на твърдо гориво - въглища и дърва. Направихме предписания на две семейства, защото дървата им бяха мокри. Когато се горят такива отпадъци, въздухът става ужасен", обясни кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров.

По неговите думи горенето на гуми, кабели и сега се наказва.

Проблемът обаче бил, че извършителите на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
3
 
! Отговори
Станчо българина преди 5 години
Ша трябва климатици, топла вода изулация и ефтин ток. щот ако само климатици ша давате кой ша го плаща тоз скъпия ток ве ей. Трябва да са уважават малцинствата
110
1
 
5
 
! Отговори
Тоз преди 5 години
Потроши ***,какви климатици,какви отоплителни уреди в тез коптори.
109
1
 
4
 
! Отговори
А всъщност преди 5 години
Те са една десета от горящите *** в София.Или в Драгалевци и Бояна все роми живеят.А за кражбите на ток да не споменавам.Всички новобогаташи гепят и за капак те данъци не плащат.Две трети от палатите до Витоша са незаконни , но тях никой не иска да ги бута.Защо така бе патриоти , едни прости мутри ли ви оплашиха и унижиха.Каде е Волен и Каракачанов също се скри зад полите премиерски.Даже ромите са по смели и достойни българи да се наричат , а вие мишоци скривате се бързо
108
1
 
3
 
! Отговори
въпрос? преди 5 години
Баа..тковци, ко'хлко бакър има в едно климантик-х'орентировачно! За вътрешното питам външното 'фаща на магнит-от джелазо е
107
2
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
А климатизирани камери им предлагаше Хитлер...
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз живеех в Красна поляна - държавата купи ли ми пречиствател за въздух? Не! Дадох 1000лв на дайкин. Сега защо на тях трябва да им се дава помощ за да не правят нещо което трябва да е незаконно? Все едно да ми плащат за да не крада....
105
1
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Ако получат климатици аз ако не запаля гуми на терасата заклевам се
104
1
 
49
 
! Отговори
Мимето преди 5 години
Абе защо не се пиша аз жена от ромски произход и аз да получа един климатик ами изплащам още един на кредит. Дайте ми и на мен. Искам климатик.
103
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще стане екологично чисто да си заемат гумите бараките да отидат в парламента да си опънат шахтите и да си запалят оган с нашите депутати да не измразнат и те случаино и така двА проблема решени Само повечко гуми да земат
102
3
 
28
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
101
3
 
36
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
като им платиме климатиците-ще им плащаме и тока-вече официалноИ сега на всеки работещ българин има двама пенсионери и трима дзингинина.Абе я по добре направо на всеки един от нас да се водят като незаконни деца.Поне ще е ясна сметката.Има ли дзинганин-има проблем .Доказано от науката и практиката.
100
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Асен се шегува за това с климатиците. Типичен ромски ***. Не му обръщайте внимание, той така си приказва, по навик. Само да не си мисли, че от заплатите на депутатите ще изкопчи нещо за климатик. На тях и пирон да им забиеш в ***, ще излезе на трески.
99
1
 
36
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Това е добро решение за Проблема с Въздуха . Трябва да се купят климатици на ромските семейства . Но преди това трябва да им се смени дограмата и да им се санират къщетата , после трябва да им се плаща и тока .Трябва Държавата да се заеме с този Проблем - ако трябва да ни увеличат ДДС и ЗО и ГО и Дизела и ДОО и Тока и ДАНЪК СГРАДИ и АКЦИЗ на Алкохол и Цигари иииииии .А вчера чух в едно предаване - Не са виновни ромите - виновни са Архитектите - в София са предвидени Въздушни Коридори .
98
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласоподавателите на ГЕРБ станаха вече адски нагли, явно идват избори!
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре ще е , ама пак ще се горят гуми за да се извлича метала от тях.
96
2
 
37
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До Плащащ издръжкитеМного просто - понеже индийците още в миналото са разбрали братята им каква безполезна и никому непотребна *** са и затова са ги изгонили с вили и факли от Индия и са ги натирили по широкия свят. Те мързеливите им отнело 3000г. да прекосят от Индия до Турция, която решила, че по прекрасно наказание за раята няма и затова ги натирили тук. И сега 600г по късно още се мъчим от *** да направим поне ***, но то си му харесва да е *** и затова си стой така!
95
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и аз имам нужда от климатик.
94
5
 
6
 
! Отговори
???? преди 5 години
До Анонимен 84 Защо тогава четеш и коментираш български новини? Стой си там където си и не се бъркай ,щом не ти изнася да си българин.
93
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе аре им купим и някое друго жилище ... безплатно разбира се ... да им е удобно и готино ... по 12 деца имат ... изкарват некое от децата невменяеми(не знам как става това но има такива случай, което е яко разбира се ), и си точат като кърлежи нас и държавата ... *** аре ... по едно климатиче им купим ... що не ;д
92
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да и да не забравите на тия със старите дизеларки да им купите и по една нова електрическа Тесла :)