София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани

Той ще бъде в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша"
Обновена: 19 дек 2018 15:31 | 19 дек 2018 13:30,
214
София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани
Снимка: архив, Булфото

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша" в София, съобщи столичният главен архитект Здравко Здравков по време на семинар за бюджета на общината за 2019 г.

Това е зоната на бившите индустриални предприятия, където се намира "Хлебозавода", в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

Там ще започне застрояването на нов квартал, като могат да се построят жилища за 12 000 души. В момента се подготвя 3D модел на новия квартал.

Главният архитект на София смята, че тази бивша производствена зона може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в София.

"Работим заедно със собствениците на терени там, за да изберем правилният микс от фукнции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градни, пешеходни и вело връзки с Южния парк и Борисовата градина. Целта е да не се допускат грешки като с "Полигона", където работят 20 000 души, а живеят само 2000", посочи Здравков.

"Знаете претоварванията, които стават на "Цариградско шосе" вследствие на пренасяне на огромни групи от хора, които се преместват от кварталите, които служат само за спане до местата където отиват да работят. Така че тука задачата ни като архитекти и урбанисти е да не допуснем подобни монофункционални зони да се създават", допълни той.

През януари догодина предстои и обсъждането на наредба за градската среда, която ще включва изисквания за цветовете и оформянето на фасадите из София.

Идеята е да не се допуска саниране на парче и разнообразие от шлайфан или щампован бетон пред новите сгради.

Подробните устройствени планове на кварталите "Дружба" 2, "Мусагеница", "Люлин" 1 и на булевард "Сливница" също ще бъдат завършени догодина.

Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара "Пионер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо няма
183
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 5 години
До АнонименМумбай се казва.
182
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,там ще живеят децата на сегашните богаташи,то за бедния човечец това е мираж.,, Браво, Браво,нали тая държава няма пари бе...,,
181
4
 
4
 
! Отговори
Един от вас :) преди 5 години
Здравейте! На 27 години съм живея на село с тоалетна на вън! Мечтая и аз за живот в СОфия? Няма ли някой батко, който да ме направи софиянец?
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да не забравят обаче да НЕ осигурят парко места, както е навсякъде
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
новопостроени мастодонти полупразни ще стоят, като онези блокчета под околовръстното, над Бокар
178
0
 
8
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Смее ли някой кмет да спре строеж вече? После е ясно какво го чака.
177
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София какво,новия Бомбай ли ще я правим?Презастроена и задръстена до козирката.Просто хора близки на властта са купили тия терени,и сега трябва да ги застроят за да се нагушат.Пука им на тях за зеленина,паркове или градско планиране
176
0
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
София винаги е била ***
175
0
 
18
 
! Отговори
Лили преди 5 години
Истински кошмар........ Унищожиха София, няма да се живее тук след 15 години.... Не се научиха, че трябва да се правят такива квартали около София, които да са с адекватен транспорт(например метро, влак, трамвай) , а не да презастрояват и малкото останали зелени площи...... Цирк. Задръстванията ще са кошмарни след някоя друга година
174
0
 
18
 
! Отговори
Jersey преди 5 години
Айде без Мусагеница - всеки нов градоустройствен план си е дело на строителната маф-ия и ни натриса тонове бетон, трафик, шум и нови селя-ндури с китайски джипове... Нещо за нови градинки и паркове да сте чули?Ще го кажа по чисто шопски диалект - СОФИЯ УМРЕ!
173
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Младежразходи се до Ню Йорк, Париж, Лондон и стига рева гражданино, малко това тесногръдие взе да ми идва в повече, че и се гордеят с него
172
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара "Пионер"...Да се унищожи готова инфраструктура за стотици милиони и вместо да се използва за вътрешноградски транспорт да се замени с пешеходна и велоалея, само и само да се улесни достъпа до нечии апартаменти...Как се нарича това, и защо взелите решението още на са в затвора?
171
4
 
11
 
! Отговори
Мисли с главата преди 5 години
Не се настройвайте кореняци срещу провинция. Първо, че млад кореняк не е собствена заслуга а на поколенията преди тях, които както знаем са също от провинцията, защото София не това, което е сега и второ, ако не са икономическите пришълци, столицата няма да се води "голямата икономика" впрочем всички знаем какво е"голяма икономика"
170
13
 
12
 
! Отговори
Младеж преди 5 години
Аз искам столицата да стане половин милион души. Всичко друго кой от къде е дошъл. Не можем да дишаме от вас. Пречите ни да живееме. Лодката ще се обърне от вас ,и всички ще се изправим.
169
0
 
27
 
! Отговори
Джак преди 5 години
...Благодарение на всички правителства, които не помислиха как да оживяват градовете в България, да има работа за хората по родните им места и да не се налага това преселване към София.
168
2
 
35
 
! Отговори
Джак преди 5 години
Кореняк софиянец съм. Натурализираните софиянци във властта съсипват София с презастрояването и. Въздух не остана. За тяхно сведение манастирски ливади бяха боянските ливади в детството ми където малкото деца от махалата, ходехме да берем киселец. Тогава имаше крави които пасяха там, защото беше извън границите на София. А по Царя събота и неделя вечер софиянци излизаха на разходка, под дебелите сенки на кестените. Днес София е меко казано грозна и задъхваща се.
167
5
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До МимиА ти май си дна превзета кадъна.Ми стой си в чужбината женена за мияч на посуда бе кадън.И аз не харесвам София,но не плювам и не насъсквам българин срещу българин.А пушеците идват главно от братята ви ромули дето вие турците ни натресохте с "присъствието си"
166
7
 
17
 
! Отговори
Мими преди 5 години
Знам че много от вас ще почнат да плюят по мой адрес,но ще се опитам.Първо София отдавна загуби облика на голям съвременен град.Пътувал съм доста и наблюдавам разликите между градовете.София в момента е един град в който хората си мислят че живеят нормално.Но грешат.Ходил съм там много пъти достатъчно за да преценя,че е мръсен ,пренаселен и пълен хора които се имат за нещо повече.Живея в чужбина и зимата като кацна там ми е тъпо.Въздуха ужасен мирише на пушек.Имам приятели отбивам се редовно.
165
7
 
8
 
! Отговори
До Лили преди 5 години
За 2017г населението на София е нараснало с 1700 човека.И то заради миграцията от други градове.Иначе смъртността е по-висока от раждаемостта.До няколко години населението на София ще започне да намалява.