Фандъкова отчете: Провалихме се в комуникацията за "Графа"

Един ремонт не е само павета и плочки, заяви тя
22 дек 2018 12:50, Александър Попов
75
Фандъкова отчете: Провалихме се в комуникацията за "Графа"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Йорданка Фандъкова заяви, че основният и голям пропуск при ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев" е забравената комуникация с хората.

"Урокът, който научихме по повод цялата реконструкция на улица "Граф Игнатиев" е, че само работа не е достатъчна. Заложихме на сериозни усилия в това да подготвим, защитим и реализираме проекта и пропуснахме момента за активна комуникация с гражданите и особено с живеещите и работещите в тази зона", заяви кметът на София пред Дарик радио.

Още по темата

Тя допълни, че всички софиянци са били наясно, че този ремонт е бил абсолютно необходим.

"За 8 месеца беше реконструирана трамвайната линия. Реконструкцията на "Граф Игнатиев" не е само плочи и павета. Това е един цялостен проект с огромни инвестиции в подземната инфраструктура. Когато започна да се отваря и да се премахват старите настилки се показа една ужасна картина – пълен хаос в подземните мрежи. Всичко това трябваше да бъде подредено, бяха подменени канализацията, която беше отпреди над 100 години, част от топлопреносната мрежа. Всичко това обаче не се вижда", каза Фандъкова.

Тя каза още, че няма да влиза в спор за естетиката около плочките пред "Свети Седмочисленици" и визията на "Граф Игнатиев" и призова да се чуят оценките на хората след завършването на ремонтите.

Йорданка Фандъкова определи темата за качеството на въздуха като водеща в градския дневен ред на София и на всички големи градове.

Кметът посочи, че около 55 000 домакинства на територията на Столична община се отопляват на твърдо битово гориво.

"А това особено през зимата е най-сериозният източник на замърсявания на въздуха. Това е и една от най-важните мерки, които заложихме. Като общо над 100 са мерките за подобряване качеството на въздуха и това на практика са мерките, които всички градове предприемат. Важно беше да намерим подхода и механизма да подкрепим граждани и домакинства, които сами не биха могли да се справят. И сега имаме два проекта, които ще ни подпомогнат до три години да подменим безвъзмездно инсталациите на 1/3 от домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво", подчерта Фандъкова.

Тя припомни, че в началото на годината е предложила няколко законодателни промени, които правителството вече е приело.

"Това е една малка част от усилията. Предложили сме и въвеждане на стикери за екологичен стандарт на автомобилите, така че да може в дни със завишени норми на фини прахови частици да затваряме определени зони в града, съчетано с въвеждане на буферни паркинги, "зелен билет" и за в бъдеще – безплатен градски транспорт. Но въвеждането на безплатен градски транспорт няма да даде резултат, без да въведем и останалите неща. Борбата с мръсния въздух е свързана с промяна на начина на живот", добави още Фандъкова и посочи, че стимулирането на обществения и велосипедния транспорт също е изключително важно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За "Графа" всички софиянци видяхме че се провалихте но не ми се мисли за третия лъч на метрото който се строи в момента и минава през Овча купел до Горна баня през едно поле наричано "Барите" с подпочвени води.Пълно мълчание....как се преодолява това, и дали изобщо се преодолява.
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХЕЙ, ЗАБИЯТ СИ ГЛАВАТА В КАЦАТА С МЕД ЯДАТ ЛИ ЯДАТ И НЯМА СПИРАНЕ! ДЪРЖАВАТА НИ ЗАПРИЛИЧА НА РАЗПОКЪСАНА ...
63
1
 
13
 
! Отговори
Провинциалистка преди 5 години
Да си отива, но наказание няма ли да има?Такива като нея са на всяка крачка и после резилите им плащаме ние.Крайно време е, да им се бърка в джоба и всяка жаба да си знае гьола.
62
2
 
11
 
! Отговори
Фог преди 5 години
Какво се сърдите на жената, тя откъде да знае какви са били плановете за Графа. Изми си ръцете със зам.кмета. Голям професионалист бил, на 28 години. Кога натрупа стаж и опит. Тя го е назначила и трябваше да подаде оставка, заедно с целия си екип, в който няма един кореняк софиянец. Та те нямат връзка с града ни, затова рушат историята на София
61
4
 
9
 
! Отговори
По ул.Граф Игнатиев преди 5 години
жилищните сгради на места са отдръпнати назад, пред тях тротоарът е доста широк. Това е направено още навремето, защото там се е предвиждало да бъдат стълбите, водещи към спирките на подземния трамвай.В 300-хилядна София се е считало, че ул."Граф Игнатиев" е много оживена и надземен транспорт там е опасен. Днес поне 7 пъти повече хора живеят в София, "Граф Игнатиев продължава да е една от най-оживените улици, но вече нищо не пази там пешеходците от трамвая, който е вече безшумен.
60
1
 
14
 
! Отговори
Самоковлийке, преди 5 години
Защо не се допиташ до германски и японски фирми, за колко време биха направили ремонт на тази улица, колко ще струва той и какви ограничители ще сложат, за да запазят живота и здравето на пешеходците?Още в Царство България е проектиран ПОДЗЕМЕН ТРАМВАЙ, който да минава под платното на "Граф Игнатиев", защото още тогава се е отчитало, че улицата е тясна и надземният трамвай е опасен за пешеходците, но все пак там е нужен обществен транспорт.По онова време София е била с 300 000 жители. А днес?
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марш обратно на село!
58
2
 
13
 
! Отговори
тая уфсъ преди 5 години
не разбра ли, че мръсния въздух е от горенето на дърва, въглища, гуми, *** и т.н., ама пак напира - стикери на автомобилите щяла да слага...айде сега да одерем пак бедните та да не минават през половин София, а ще ги катериме на колела и автобус, дори и да трябва да прекарат нещо-с рейса.ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТАЯ САМОКОВСКА ПИОНКА
57
2
 
14
 
! Отговори
9926 преди 5 години
Тая жена упорито отказва да признае СВОЯ ПРОВАЛ като кметица на столицата. Само редовен, евтин градски превоз с логично прокарани маршрути може да бъде някакво решение за мръсния въздух. Провалът с "Граф Игнатиев" е лично неин. Бездомните кучета все така си вилнеят. Улиците са непочистени. Градинките саа изоставени. За училищните ремонти в София три ефективни присъди са малко. За нейното тостраняване са достатъчни спирките без сушина, без завет, без сянка. Прахосаните средства са милиарди.
56
4
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
По-добре да сложат метални парапети като по тротоарите около училищата. Да ги сложат там, където до неотдавна бяха външните ръбове на тротоарите.Няма да е много естетично и ще може да се пресича само на определени места, но поне пешеходците ще са в безопасност!При сегашното положение е само въпрос на време трамваят да закачи чантата или палтото на някого и да го повлече. Да не говорим пък, че е безшумен и много хора ще тръгват да пресичат без да погледнат дали зад гърба им не идва трамвай.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ostavka stiga si sedala milionerka stana na selo imat nujda ot u4itelja po ruskiDa ne si go sabravila lubimia ti esik ruski dan4e nischto ne e ka4estveno islusai s dr da 4istisch snega pred domovete ni i hodi s grad.trabsport ne s djipove i schofiori darjavni naroda ti gi plaschta do koga kolelo njamasch li metro ima marschutki a i taxita ti si milionerka pomagai na bednite ivan4eva e super kmetiza ne e milionerka dan4e kato tebe
54
1
 
10
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
Как столична община решава проблемите? В квартал Модерно предградие никога не е изграждана канализация. Отчуждаване на част от имотите става за около 8 години. Водопровода е на 70 години и аварира непрекъснато. Там където започва да се полага канализация не се залага никаква друга инфраструктура подземно - газ, ток, интернет? Каква е алтернативата за хората освен твърдо гориво и ток? Или после отново ще се копае и ще се харчат пари, за да ни вдигат сметките? Водата се вдига на 6 месеца А защо?
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да нямало комуникация. Половин година преди да го започнат от всякъде ни казваха как щял да бъде готов до септември месец и колко са тежки санкциите за забавяне.
52
2
 
16
 
! Отговори
Хора! преди 5 години
Вместо "перки" и "акули", сега на "Граф Игнатиев" са поставили едни безумни ограничители под формата на малки сиви пирамидки, които дори и денем визуално се сливат с настилката. Тротоарът там беше тесен, сега вече няма никакъв тротоар, изравнен е с уличното платно и представлява един облицован с плочки равен, тесен път, с две трамвайни линии, по които трамваят наистина се движи почти безшумно.дори денем може да не забележиш пирамидките, да се спънеш в някоя от тях и да се озовеш под мотрисата.
51
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
я гледай ти!!!...ПРОВАЛЪТ "Картофка" са бил..."провалил"....?!?!?!
50
1
 
12
 
! Отговори
Бабангида преди 5 години
При ГЕРБ е така!Кражби, измами, шуробаджанащина и некадърност, са основните практики на ГЕРБ!Потънали в скандали и измами.. а разкритията на кражбите им ги вадят от равновесие!Всички разбрахме вече как го правят ГЕРБ! Заради тях не ни искат никъде. Срам и позор за България!
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който се е провалил на Графа - да си подаде оставката и на село да копа компирите!
48
3
 
34
 
! Отговори
некой преди 5 години
предлагам да се направи подписка за прекръстването на Графа. Новото име ще е Гафа! И цялата процедура ще е много евтина - само едно "р" трябва да се изтрие... Мисля че Софианци ще гласуват масово за това!
47
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фъндъкова - второто ти име е ПРОВАЛ. Измитай се!
46
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази *** постоянно позира пред медиите за да каже нещо тъпо. Работи ли изобщо? Шум, мърсотия, блъсканици на хора и задръсване на коли, а тя позира за да си покаже тъпата физиономия.