Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"

Животът е труден, но въпреки това ромите ходят на църква, училище...
Обновена: 26 дек 2018 14:40 | 26 дек 2018 09:50,
234
Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"
Снимка: Кадър "Дойче веле"

Квартал "Филиповци" се намира в София, западно от "Люлин". Кварталът е построен за около 400 души, но в момента там живеят над 5000. Единствената водопроводна тръба е прокарана в квартала преди 60 години. На места е пробита, а питейната вода се смесва с канализационната!?

"Повечето хора искат водомери, искаме да си плащаме водата, да живеем нормално в тази държава. Ние сме неделима част от българския народ", разказва пред "Дойче веле" жител на "Филиповци".

Жителите на столичния квартал, който сякаш е далеч от идеята за столица, живеят в мир и разбирателство. Сплотява ги религията. Над 80% от жителите на "Филиповци" са протестанти.

Освен това, ромите в квартала ходят и на училище, включително и възрастните. Много от тях имат една обща съдба – сключват брак твърде рано, стават родители още преди да са навършили пълнолетие.

Това е причината и много от тях да не завършват своето образование. Някои, обаче, се връщат в училище.

"Никога не съм учила. На 17 години и половина имах дете на 2 годинки и половина. От самото начало много исках да уча, но нямах такава възможност. Когато започнах да работя в банка, помолих служителките да ме поправят, ако бъркам българския език, без да им се сърдя. А и имам българска кръв в себе си. Аз съм и българка, и ромка", споделя Траянка Шишманова.

Завършилите 4-ти клас имат възможност да преминат курсове, които покриват материала от 5-ти до 7-ми клас. Сред учениците има дори и много възрастни хора.

Ромите, които ходят на училище, са подпомагани и от Министерство на образованието – учащите получават по 4 лв. дневно.

Животът във "Филиповци" е труден. Хората от общността, за която образованието трудно може да се нарече ценност, понякога се превръщат в жертви на обстоятелствата. Някои се връщат в училище. Мотивите им често са различни – парите преди празниците понякога действат като добра мотивация, други пък виждат в бъдещата си диплома за средно образование възможност за по-добра работа.

Но има и трети – хора, които искрено се надяват, че ще се откъснат от стандартния начин на живот в ромския квартал. Хора, които ще държат общността в сърцето си, защото са част от нея, но ще излязат от гетото, защото знаят, че бъдеще за тях не би могло да има иначе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възпитанието е придобиване на социални познания и навици.Образованието е приучаване към труд, защото ученето е труд .Ако не учиш ,не можеш да си социализираш и излизаш изв н състезанието в живота. Сигурно се раждат много талантливи деца във Филиповци ,но без образование никога няма да пробият в живота..
119
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Индийците от кога са станали протестанти бре?"От когато има келепир и финансиране. Ако от Марс им отпуснат фиджи-биджи, и марсианци ще станат.
118
6
 
20
 
! Отговори
dan преди 5 години
Как от Дойче Зеле не са добавили и нещо за лошия Путин, да се чудиш?!?
117
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация??????"Демокрацията спира да съществува,когато започнеш да взимаш от тези,които работят и да даваш на тези,които не искат да работят" Томас ДжеферсънТози етнос съществува като паразитира върху българския!
116
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми от вечно искащите "берачи"които посещават училище защото им с дават по 4 лв. на ден за кутията цигари.Дойче веле да им осигури безплатен транспорт до Германия.Там всичко ще получат наготово.Освен това простестанството е течение на католицизма,а българите сме източноправоскавни така че: "Ние сме неделима част от българския народ", разказва пред "Дойче веле" жител на "Филиповци" е поредната лъжа.Мястото им е точно в Западна Европа,не в България.
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учебници и приспособления може и да се предоставят безплатно, но се продават от родителите. Занимални в повечето училища и класове няма, при нас имаше само в подготвителния клас на гимназията. Казвам само, че образованието в 99% от случаите зависи от родителите. Когато те самите са неграмотни, образованието за тях не е никаква ценност, не разбират правилата на външния свят и не помагат на детето си по никой начин, шансовете му без целодневна задължителна занималня са нулеви.
114
1
 
17
 
! Отговори
До 140 преди 5 години
Абсолютно правилно, при безплатно образование всички трябва да са повече или по-малко конкурентноспособни на пазара на труда. Това, че има хора които искат да получават доходи без да влагат труд и това че има хора които им предоставят тази възможност трябва да се изкорени.
113
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Билгариа е родина ромите..Етнически Билгари няма..Това е комунистическа анти-История .''Ззигани'' идва от ГРЪЦКАТА ДУМА--АТИННГАНОС = Тези които не се пиота, или влиза в контакт.Първо Византииците са влезли в контакт с аттинганите в 9 век в Мала азия (Източна Гърция) .
112
1
 
19
 
! Отговори
Пак до 132 преди 5 години
Препоръчваш да осигурим за ромските деца целодневно обучение с помощен учител.Ами нали и сега към училищата има и занимални? Който иска ги ползва.А друг посещава сградата на училището, за да вземе полагащата му се безплатна храна и после се прибира у дома си или вилнее по улиците. Нямам предвид българчетата, на тях безплатна храна не се полага, както знаеш!Не да ги затрупваме с още бонуси, а да променим законите и да стане невъзможно да живее в България онзи, който не учи и не работи!
111
1
 
33
 
! Отговори
До Анонимен 132 преди 5 години
Ромчето нямало учебници? ЗА ТЯХ СА БЕЗПЛАТНИ!Нямало своя стая? Преобладаващата част от българските семейства, живеещи в градовете, притежават ДВУСТАЙНИ АПАРТАМЕНТИ, в които живеят 2 или 3 поколения.Какъв процент от етническите българчета имат своя стая? Но почти никое българче днес не остава поне без средно образование!Нямало чин и приспособления? Ти докато ходеше на училище, баща ти чин ли ти сложи у дома? За какви приспособления пишеш? Учебните пособия се осигуряват БЕЗПЛАТНО на ромчетата
110
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индийците от кога са станали протестанти бре?
109
1
 
29
 
! Отговори
ист преди 5 години
Написах историята на "ромите" от интернет, и ме изтриха.Названието роми е измислено. Те са от индийски произход, и сами се наричат ц. Няма да се очудя, ако в този сайт ни накарат да ги наричаме швейцарци.
108
1
 
21
 
! Отговори
Мюмюн Шабри Шабан преди 5 години
Пропагандната машина на DW...! Колко лъжи и измами....
107
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера, защо хората в държавата съзнателно се делят на етноси. Законите са за всички, който не ги спазва или глоби или кауша. На 17 с две деца, а социалните блеят. Не трябва реформа, трябва законите да са за всички.
106
1
 
30
 
! Отговори
void преди 5 години
Статията и видеото са подготвени така, че останах с впечатлението за бедни хора, живеещи в пренаселен квартал; жадни за знания и изпълнени с желание да учат за да изградят кариера или най-малкото да подобрят шансовете си на пазара на труда; и които водени от любознателен, бодър и патриотичен дух, дори на преклонна възраст нямат търпение да прекрачат класните стаи да да получат......4 лева...
105
0
 
2
 
! Отговори
татул преди 5 години
Зависи от ромката,от нейната социализация в добрият аспект.По долу и сложихаточки.
104
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината не са само ранните бракове. Едно такова дете от първи клас не получава никаква мотивация и помощ от родителите, за да учи, често няма учебници, приспособления, стая и чин. То още тогава остава неграмотно, изостава, не може да конкурира останалите деца, не разбира външния свят и остава в този на семейството и махалата, защото само там може да оцелее. Единственият начин е целодневното обучение с помощен учител и с някои деца то би имало успех.
103
1
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
Ромите са пясъчни хора, решението е едно - Анакин.
102
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Те са роми, от Видин, но живеят в Германия и: Имаме достатъчно!"...Истината е, че тук проблемите са същите. Повечето се преселват в едни и същи квартали в Северен Рейн-Вестфария, което води до масово изнасяне на немците и останалите чужденци от тях. Жилищата се обезценяват до степен на непродаваемост. Другият проблем са пътуващите просещи роми по центровете навсякъде. Има и успешно работещи в строителството, но като цяло в чужбина познават и различават ромите и омразата е същата.
101
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василев е прав.