Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"

Животът е труден, но въпреки това ромите ходят на църква, училище...
Обновена: 26 дек 2018 14:40 | 26 дек 2018 09:50,
234
Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"
Снимка: Кадър "Дойче веле"

Квартал "Филиповци" се намира в София, западно от "Люлин". Кварталът е построен за около 400 души, но в момента там живеят над 5000. Единствената водопроводна тръба е прокарана в квартала преди 60 години. На места е пробита, а питейната вода се смесва с канализационната!?

"Повечето хора искат водомери, искаме да си плащаме водата, да живеем нормално в тази държава. Ние сме неделима част от българския народ", разказва пред "Дойче веле" жител на "Филиповци".

Жителите на столичния квартал, който сякаш е далеч от идеята за столица, живеят в мир и разбирателство. Сплотява ги религията. Над 80% от жителите на "Филиповци" са протестанти.

Освен това, ромите в квартала ходят и на училище, включително и възрастните. Много от тях имат една обща съдба – сключват брак твърде рано, стават родители още преди да са навършили пълнолетие.

Това е причината и много от тях да не завършват своето образование. Някои, обаче, се връщат в училище.

"Никога не съм учила. На 17 години и половина имах дете на 2 годинки и половина. От самото начало много исках да уча, но нямах такава възможност. Когато започнах да работя в банка, помолих служителките да ме поправят, ако бъркам българския език, без да им се сърдя. А и имам българска кръв в себе си. Аз съм и българка, и ромка", споделя Траянка Шишманова.

Завършилите 4-ти клас имат възможност да преминат курсове, които покриват материала от 5-ти до 7-ми клас. Сред учениците има дори и много възрастни хора.

Ромите, които ходят на училище, са подпомагани и от Министерство на образованието – учащите получават по 4 лв. дневно.

Животът във "Филиповци" е труден. Хората от общността, за която образованието трудно може да се нарече ценност, понякога се превръщат в жертви на обстоятелствата. Някои се връщат в училище. Мотивите им често са различни – парите преди празниците понякога действат като добра мотивация, други пък виждат в бъдещата си диплома за средно образование възможност за по-добра работа.

Но има и трети – хора, които искрено се надяват, че ще се откъснат от стандартния начин на живот в ромския квартал. Хора, които ще държат общността в сърцето си, защото са част от нея, но ще излязат от гетото, защото знаят, че бъдеще за тях не би могло да има иначе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми в банка ще работи да не е проста я. Може и да не е учила знае как да почне!!
99
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разплаках се. Дайте да дадем! За да се множат и разпространяват гетото и по-нататък! Как така само Филиповци? Навсякъде, където са "роми" е едно и също. Как пък няма един ромейски квартал като хората? Изводът е, че е до матряла, не до нещо друго.Като заключение, ай сик.тир с тия прАс-тотии.
98
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато започнах да работя в банка,..................Не бе, сигурно е била в КТБ, главен касиер.
97
3
 
23
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До Един от СеверозападаТака е както казваш, ама ние сме окупирана страна, защото никой не казва истината на българския народ, и ще си плащаме на монополите,банките и корпорациите!Отвън казват какво трябва да правим, а не искаме или не искаме!Това е животът, а той е жесток!В момента се извършва страшен подмолен перфектен геноцид над българския народ, това е истината, дано да сме живи и здрави!Бойко Борисов е подставено лице на окупираната българска васална територия!Агент Аарън Шалохан!ЦРУ
96
5
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Василев Не позна, Василев, отдавна се е обрязал. Откакто Путин го изгони от Кремъл , като бит гей, се пусна на разни араби.Даже преди Коледа ги приема.Ходи им на крага, играе танц със саби, прегръща се с Ердоган на летището в Истанбул, прави му метани....Поведение на истински българин, нали? Ботев и Левски ряпа да ядат, да не говорим за другите, дето са мрели за България и са строили тази Родина, която той предлага и разпродава на безценица, само за потупване по рамото и за още малко власт
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен да се изучи, първо е важно и културата. Познавам една изучи в СССР и кано се развихри в НР България, че е много учена така изкара до пенсия, но културно си остана крадла. Завлече топлофикация. Писа да президента и той от държавата и плати краденото на топлофикация.
94
0
 
23
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Това е Дойче Веле - фабрика за фалшиви новини .???Никога не съм учила. На 17 години и половина имах дете на 2 годинки и половина. От самото начало много исках да уча, но нямах такава възможност. Когато започнах да работя в банка, помолих служителките да ме поправят, ако бъркам българския език, без да им се сърдя.???Това е Шефката на БНБ или КФН ?
93
14
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Иван Костов е ромски евреин!Андрей Луканов е руски евреин!Сакскобурготски е немски евреин!Станишев е руски евреин!Бойко Борисов е истински българин, натурален и всемогъщ!!!Агент Джаред Дейвидсън!ЦРУ!!!
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен да се изучи, първо е важно и културата. Познавам една изучи в СССР и кано се развихри в НР България, че е много учена така изкара до пенсия, но културно си остана крадла. Завлече топлофикация. Писа да президента и той от държавата и плати краденото на топлофикация.
91
0
 
22
 
! Отговори
! преди 5 години
Държавата и Брюксел са виновни за ромите и мързеливците у нас ,развъдиха са достатачно много.зА 1 дете -детски ,за 2 дете детски само ако има брак ,за 3 дете -детски само ако имат завършено средно образование и двамата и брак естествено .Безрботните станаха с професия -безработен и то благодарение на държавата!Да се съдят всички крадци на ток,на вода ,за кражби ....ред а се въведе в тази калпава емократична държава ръководена от Брюксел с марионетките в София.
90
0
 
17
 
! Отговори
До Василев преди 5 години
В древността е имало кръвосмесителни бракове, с цел да се запази властта в ръцете само на една фамилия - например в императорската династия на инките владетелят се е женел за сестра си.Само че с времето тези обичаи са били изоставени, след като и практиката, и наукатаса доказали колко е вредно това.Жалко е, че някои от тези, за които ти пишеш, продължават да практикуват инцест. Това е пагубно на първо място за тях самите, а нас обременява със задължението да плащаме издръжки на инвалиди.
89
0
 
20
 
! Отговори
Не е сложно преди 5 години
Ако самият ти правиш живота си труден, пак ти самият си този, който може да оправи живота си. От теб зависи.Най-простата схема за приличен живот: Основно образование, после професионално средно училище или поне някакви квалификационни курсове. След това поне пет години трудов стаж, за да ти стане ясно как се печели хляба и да можеш вече да си направиш сметката колко деца си в състояние да храниш. Чак тогава брак.Без помощи за здрави и прави "самотни" майки. Всеки да си поеме отговорностите.
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ц г.ани има навсякъде в ЕС. Който се интегрира върви в живота, който не си остава в замразено положение. Никой неможе да го промени. ако не му идва за това. Същото е и с мюсюлманите.
87
2
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ромите са кръвни роднини на евреите и това мога да го докажа исторически и научно, с исторически факти, антропологични черти и ДНК анализ,народопсихология ,манталитет и начин на живот да паразитират върху телата на другите народи!!!Агент Рейдж Колбот!ЦРУ!!!
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им се даде парче земя и да си правят тяхна държава, не желая да имам нищо олщо с тях.
85
12
 
4
 
! Отговори
Артисти преди 5 години
112 лъжеш като дрът българин! Това че умстевният ти капацитет е нисък на теб и на повечето тук от останалите ,това не значи че не се интегрират . Има интегрирани ,но бавно става и малък процент се интегрират ,а и тъй се интегрират ,че не мой да кажеш че са роми . пРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ И ГЛУПОСТИ ,ТО МАЛКО ПРОЧЕТЕТ бе господа неудачници!
84
0
 
25
 
! Отговори
Всеки сам решава преди 5 години
дали да си държи ципа на панталоните закопчан, а роклята скромно да покрива коленете и да не се вдига над главата още при първия пубертетен зов на хормоните.Ранните "бракове" и раждания не са оправдание, а престъпление! Престъпление пред нацията и данъкоплатците, престъпление и спрямо своята собствена съдба - сам се обричаш да си вечно нищ, недоучен и на социалното дъно.Категоричен закон и жестоки санкции трябва да защитават малките момичета от похотливци-педофили и от продаващите ги родители.
83
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нито една държава в целия свят, която да е успяла да интегрира и култивира ромите, в Италия не им дават лично карти, защото ги смятат за животни, а не за хора
82
0
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Има едно култово интервю с Тодор Живков, в което той казва ,че когато наистина е имал реалната власт след Вълко Червенков, първо е посетил Благоевград и е премахнал културната автономия, после е посетил Кърджали, и накрая Смолян!И задава въпрос към зрителите, правилно ли е постъпил и малко да си размърдат мозъчните гънки да помислят за какво става въпрос!!!Кой е простият сега Тодор Живков или вие селяни прости???Агент Алън Купър!ЦРУ!!!
81
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... идках да уча, но нямах такава възможност ... ???Къде са били социалните работници? Защо не са знаели, че определено дете от ромски произход иска да учи, но нещо му пречи и не е по силите му да преодолее пречката?