Засега ще е така: Винетки по Тангентата за 14 села около София!

Решението важи от 1 януари, но все още не е окончателно
Обновена: 28 дек 2018 18:31 | 28 дек 2018 14:00,
227
Засега ще е така: Винетки по Тангентата за 14 села около София!
Снимка: pixabay

Столичнана  община и АПИ решиха хората, които живеят в селата, в близост до София, да купуват винетни стикери, ако решат да преминат по Северната скоростна тангента.

"През 2019 г. продължаваме разговорите за винетките, да търсим законово решение, за да се освободи, ако е възможно", заяви Антон Антонов от Агенция "Пътна инфраструктура".

"Конкретно за срокове – надявам се до края на януари да имаме някакво решение", обясни той.

На въпрос ще успеят ли до края на януари да приемат законова промяна за републиканските пътища, според която чертите на общините да излязат от винетната система, Антонов коментира, че такова решение трябва да се обсъди като цяло.

"Този проблем не е само на Столична община, може да има и други".

Още по темата

Относно това трябва ли хората от 14 софийски села да си купят винетка за 1 януари 2019 г., за да могат да минават по Северната скоростна тангента, Антонов отговори: "За момента трябва".

Ако водачите нямат стикери ще бъдат глобявани, поясни той.

На въпрос дали може да се направи толеранс в месеца, в който ще се търси решение на казуса, да не се проверяват водачите, Антонов заяви: "Днес водихме този разговор и продължаваме в първите работни дни на 2019 г. Обмисляме този вариант с толеранса. От 2-ри януари започваме срещите отново".

По думите му от такса трябва да се освободят всички автомобили, тъй като от АПИ няма как технически да проверяват само колите от София.

По думите на кмета на район "Нови Искър" Даниела Райчева към момента всички граждани, живеещи в рамките на Столична община, имат достъп до София без да трябва да плащат винетка.

"Положителното на работната среща между общината и АПИ е добрият диалог, който постигнахме. И ще можем на следващата среща, която ще се проведе след Нова година, заедно да търсим законово решение, за да се реши по най-правилния начин проблемът, който възниква, за да могат столичани да използват Северната скоростна тангента без да заплащат такса. Така че на този етап съм удовлетворена и вярвам, че заедно ще решим проблема", заяви тя.

Попитана дали до 2 януари, когато ще се проведе следващата работна среща, хората, които тръгват от Нови Искър за София, трябва да си купуват винетка, Райчева отговори: "Има пътища, които осигуряват достъп до София без да се минава през Северна скоростна тангента. Има директни трасета, които са освободени от винетна такса".

На свой ред зам.-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че винетки за северната дъга на "Околовръстен път" няма да се изискват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
12
 
! Отговори
До 183 преди 5 години
Да де, ама този път се поддържа с парите от винетки. Значи всички, които плащат винетка ще поддържат пътя на тези, които не плащат. Ами да го вземат от Столична община и да си го поддържат те тогава, а не да се поддържа и ремонтира от АПИ. Не може да очаквате водачите от цяла България да плащат на 1000 човека, които живеели на 5 км от София и затова били много специални. Защо не се плаща винетка до Банкя също ми е непонятно, ситуацията там е идентична.
172
1
 
6
 
! Отговори
мафия преди 5 години
ей 180 с винетки са включени всички третокласни пътища с една лента , къде го има това , направили ги на хартия републикански в другите страни плащаш винетка за магистрала с четири платна и наличие на алтернативни пътища , тук и междуселските ги направиха републикански
171
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От години Тиквата употребява думата Тангента, и никой не смее да му каже, че това е невярно, всички медии без мозъчно повтарят, важно е какво казва Тиквата, геометрията няма значение,утре по обяд ако почне да казва Добър вечер медиите пак повтарят същото.
170
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътят е изграден и се поддържа от АПИ, не от Столична община. Държавен е,не общински, част е от републиканската пътна мрежа, транзит за всички тирове от Азия към Европа. Как по дяволите изобщо на някой му хрумна, че трябвало да бъде освободен от винетка? На кое отгоре? Жителите на въпросните софийски села НЕ ЖИВЕЯТ в София. Така както всички села на по 2-3-5 км от Пловдив, Варна и т.н. си плащат винетка, така и тези ще плащат. Стига претенции и привилегии вече
169
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът ако може съвсем за нищо да не плаща, най-добре. Но в същото време пак ще писка, че не получавал услуги от държавата. Самият факт, че се недоволства за цена на винетката от 97 лева, което е скандално евтино е показателен.Това са 0,26 стотинки на ден. С 0,26 стотинки на ден може ли да се поддържат пътищата в адекватно състояние. Разбира се, че не. Трябва да е ПОНЕ 3 пъти по-скъпа винетката. Не може на практика да не плащате нищо и да искате добри пътища. Безплатен обяд просто няма.
168
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 5 години
До до 132ами моята заплата е толкова
167
5
 
2
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Селяните имат пари за коли,но нямат за гражданска и винетка и най вероятно цяла зима карат с летни ***.Жалки сте.
166
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За винетките добре. А кога ще довършат отклоненията от тангентата
165
1
 
20
 
! Отговори
това е положението преди 5 години
Когато мутрата беше кмет влязоха в сила винетките.От АПИ бяха определили и Банкя да е с винетка.Мутрата се ядоса и каза тогава,че някакво момченце от някаква агенция не може да казва той мутрата Борисов цел кмет на София да си оди с винетка в къщи.Снощи питаха кмета на Банкя защо те са без винетка,а той ехидно се изхили.
164
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винету препоръчва Винетки:ОК Ще има за всички
163
0
 
7
 
! Отговори
Съгласен с номер 165 преди 5 години
Проблемът е, че замислени схеми за 2019-а не излизат по последнни данни и се напънаха да измислят нова за да компенсират от откраднатото. Банкячани няма да плащат ако се сещате защо по техния си път, за тях няма нужда от винетки. Същото и с вдигането на водата за кубик. Схемите са еднакви, хората реват срещу краденето и схемите, това дразни, дупките са безброй. За това са бесни.
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колко са глупави всички това е новина "проба " няма как да се случи помнислете а не обсъждайте плиткоумия с които ви пълнят главите има закони алинеи и правила по които поредната статия на селянина братовчед на другата спекулативна празно думка в сайта пишат кьор фишек
161
9
 
8
 
! Отговори
Читател преди 5 години
Не живея в БГ.Не съм и в столицата на тая държава.Плащам такса-онзи в столицата също.Плащам застраховка-онзи в столицата също.Плащам преглед-столичанина също.Но.Столичанина плаща че кара в столицата.И колкото повече към центъра-по скъпо.А вие в София искате без пари.Абе ей.Ще трябва много повече от провинциалиста да плащате.И то за всичко.
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен15 не са 100 пич гледайте нещата наистина а не сричайте като баби
159
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селските хитреци пак надигнаха глави. Това за всички се отнася бе ало. Това е магистрала. И всякакви клякания на общината ако клекне са смешни. Не може да се върви - угоди на тоя, угоди на оня. Така не става.
158
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ И ГРАДСКА ВИНЕТКА ЗА СОФИЯ, ЗА ДА СЕ НАБИРАТ ПАРИ ЗА РЕМОНТИ НА УЛИЦИТЕ.
157
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До anon Ти герберски *** не виждаш ли че гербехрастите всеки ден вдигат данъци цени и такси
156
7
 
4
 
! Отговори
anon преди 5 години
Дават по 5лв на ден за бензин защото живеят на село и нямат 0.80лв за винетка.Да ползват стария път....
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕвропеецБарцелона се пише Барселона!Дори за да ти го напиша,трябваше да финтирам програмата за правопис!Не знам ти как пишеш?
154
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 5 години
До ОчитеДур дур ***