Фандъкова сметна: 40% от БВП на България – в София

"Капиталът на София са добре образованите млади хора"
29 яну 2019 22:40,
84
Фандъкова сметна: 40% от БВП на България – в София
Снимка: Facebook

Капиталът на София са добре образованите млади хора. София е на трето място в Европа по брой на стартиращите компании в IT сектора. За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната. Така че уверено можем да кажем, че в София се създава уникална среда за развитие на технологиите и иновациите. Това казва в интервю за "Файненшъл таймс" кметът на София Йорданка Фанъдкова, съобщават от Столичната община.

"Нашата цел е да съдействаме за това развитие, така че градът ни да се превърне в ключов хъб на европейско и световно ниво", допълва още столичният кмет и припомня, че София привлича повече от половината чуждестранни инвестиции в България.

"През последните години голямата част са насочени към индустрии и дейности с висока добавена стойност и високотехнологични производства - компоненти за авио и автоиндустрията, центрове за научна и развойна дейност в сферата на ИТ, кибер защита и др. Качествената разлика през последните години е, че в София все по-масово се създават продукти, които намират реализация на глобалния пазар. Ние вече не само произвеждаме решения и продукти, а и ги създаваме", допълва Фандъкова.

По думите ѝ силата на София са професионалистите и иновативните млади хора, които имат уменията да решават големите предизвикателства с нова архитектура на свързаност и с много по-голяма бързина.

"Затова се стремим да насърчаваме инвестиции в развойна дейност и изследвания в сферата на биотехнологиите, високотехнологичното производството, креативните индустрии и умни градове", посочва тя.

"За последните 10 години София е европейският град с най-голям ръст на БВП на човек от населението и с 40% от БВП на България. Част от този период беше тежък за икономиката в световен мащаб. За нас беше важно да привлечем максимален обем публични инвестиции в развитието на инфраструктурата - това помогна и на бизнеса, и допринесе за развитието на града", обяснява тя.

Според кмета Фандъкова 30 км ново метро за 10 г. е много добър резултат, а новата инфраструктура, добрата свързаност с ключово за региона местоположение и фактът, че София е образователният център в региона, се оценяват от инвеститорите.

"Капиталът на София са добре образованите млади хора. Предимство е и акцентът е върху инженерните специалности и компютърните технологии, които се изучават и в специализирани средни училища. Затова и София е на трето място в Европа по брой на стартиращите компании в ИТ сектора. За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната", уточни столичният кмет.

Тя заяви, че уверено можем да кажем, че в София се създава уникална среда за развитие на технологиите и иновациите. Според нея за инвестиции са нужни три неща - знание, сигурност и възможности.

"Според последното изследване на FDi Intelligence София ще е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в следващите 2 години. Убедена съм, че фактът, че София уверено влиза в световни класации ще допринесе за все по-големия интерес към града".

"Нашата цел е да развиваме София като иновативен и зелен град. За мен лично голямата цел е да повишим качеството на живот на хората, а това освен с по-добра градска среда става и с повече възможности за професионално развитие и добри доходи", казва в заключението си столичният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
21
 
! Отговори
1 преди 5 години
Да мога да потвърдя,че в София има някакъв прогрес но той е не повече от 5-10% реално от обявените.Останалите 90% са просто реклама.Като тия за прах за пране дето ти обясняват че дрехите ще са идеално чисти с една капка.Ти сипваш 150грама и те са леко мръсни но все пак прани.И с изказванията за София така.Кое се промени?Тротоарите са същите-изкъртени с дупки и плочки тук-там.Всички канали са задръстени и се образуват локви с размер на малко езерце.Както винаги.Лампи има-не навсякъде и не винаги.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как няма нищо по селата? Скоро спирах в едно село преди Варна да хапна и на закусвалнята с обява търсеха " двама рабоници за цепени на дарва-усигорен транспорт до селото..."
6
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е изостанала поне с 30 години от съвременните градове и продължава да изостава. Няма нито технологичен напредък, нито развитие на гражданското общество, като в другите столици и големи градове по света. Общо взето, в София по нищо не се забелязва, че вече сме в 21-ви век.
5
2
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
защо се фука тая ?..-Защото "политиката" на Харема,към който и тя принадлежи работи за обезлюдяването на България?.."Капиталът на София" били "добре образованите млади хора"..А ОТ КЪДЕ ДОЙДОХА тия хора?..-ОТ ПРОВИНЦИЯТА!Защо не се стимулират младите да работят там,където са родени?..Защо,в името на какво милион и половина българи бяха ДРЪПНАТИ в това село-София?!Защо ?..Нито една държава НЕ може да просперира с ЕДИН развит град и тотална изостаналост извън него!
4
0
 
36
 
! Отговори
Момо преди 5 години
Нормално. В провинцията няма нищо. По-голямо нещо от цех за закуски и/или сладки няма на село. Няма и да има! Особено в северната половина на страната, защото не се инвестира нищо!
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя капитал доста ще намалява в бъдеще защото средната заплата в София е по-ниска от минималната заплата в Европа при почти сходни цени.Шофьор на зарзаватчийски бус в Испания получава колкото 2бр програмисти в София.Бусът е автоматик да не му е трудно.София се крепи предимно на държавните служители.Повечето млади и не толкова млади разчитат на наследство от апартамент на родители.Ако имат-късмет горе-долу.Ако нямат-апартаменти в мизерно изглеждаща сграда на "полузелено" са 2500 лв квадрата.Тънко
2
0
 
16
 
! Отговори
SS преди 5 години
та тия излияния тук за "развитие на София" и как да "повишим качеството на живот на хората" ми намирисват на мераци за повишение...
1
2
 
22
 
! Отговори
SS преди 5 години
Това, дето го чета тук се казва science fiction :) ...или сън в лятна нощ ама посред зима ... :)Каквато е държавата, такива си и добре образованите млади хора, толкова са и високо-технологичните технологичните компании в страната