НС реши: По-тежки наказания за убийство, следене, заплахи...

За убийство наказанията стават от 15 г. до доживотен затвор
7 фев 2019 13:25,
25
НС реши: По-тежки наказания за убийство, следене, заплахи...
Снимка: архив "Булфото"

По-тежки наказания за убийство, принуда и заплаха, извършени в условията на домашно насилие, и затвор за тези, които карат насила някого да встъпва в брак. Това записаха окончателно депутатите с поправки в Наказателния кодекс на второ четене.

Още по темата

До промените се стигна след като парламентът не ратифицира Истанбулската конвенция, което породи нужда от поправки в законодателството срещу домашното насилие.

Така в закона вече е записано, че престъплението е извършено в условията на домашно насилие, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие.

Наказанието за убийство в условията на домашно насилие е от 15 г. до доживотен затвор без парво на замяна.

За закана в условията на домашно насилие наказанията са лишаване от свобода до десет години. За следене в условията на домашно насилие наказанието е лишаване от свобода до пет години.

По-сериозни стават и наказанията за принудителните бракове. Със затвор от една до шест години ще се наказват тези, които принудят някого да встъпи в брак, като употреби сила. Същото наказание ще се прилага и при отвличане и склоняване жертвата да премине на територията на друга държава. Ако извършителите на тези престъпления са родителите, наказането е от 3 до 8 години.

Депутатите взеха решение и за увеличаване на глобите за родители, които отказват свиждане с детето след развод, ако има влязло в сила съдебно решение - от 300 на 5000 лева.

"Това са важни промени, важно послание към всички жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е удар срещу домашното насилие", каза Цвета Караянчева, която е вносителка на промените.

Тя посочи и че поправките са приети единодушно и това показвало, че депутатите могат да работят единно в името на гражданите.

"Психическото насилие стана елемент във всички престъпления спрямо партньор в брака и стана компонент съществен от понятието за домашно насилие. А убийството, принудата, заплахата, лишаване от свобода в рамките на домашно насилие и семейството, станаха квалифицирани състави, които се преследват със значително по-тежки", обясни и шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
2
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Нищо против нека има закон,но как ще има защита от злоупотреби?Кой ще преценява български съд ли?Защо няма реклами на агенции за екскурзии за жени до Саудитска арабия,а само до Дубай?Имам чувството,че умишлено някой натрапва това законодателство на управляващите с определена цел.Семейната клетка гради българското общество и не е била разрушена дори от турците 500 години!Днес това е напът да се случи,каква е целта?Да избягат още 2 000 000 българи ли?!
21
4
 
6
 
! Отговори
просто е преди 5 години
Жените не са слугини, а мъжете не са касички. Тръгнете от тук и имате шанс да си намерите партньор, с който заедно да се борите с живота и да се радвате на успехите си- двама са по силни от всичко.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ограничен ум може да разглежда жените като " твърде нахални и предизвикващи агресия". Насилникът тормози другите, защото мрази себе си и понеже не му стиска да си тресне кухата глава в стената, все търси вината за собственото си нещастие другаде. Всяко насилие е породено от слабост. Този, който уважава себе си, уважава и другите.
19
7
 
4
 
! Отговори
христо преди 5 години
охо бохо е прав,никой няма да обръща внимание на психическия тормоз над мъжа от жената и няма да има бракове и с децата ще я закъсаме
18
1
 
2
 
! Отговори
ахмак преди 5 години
До АнонименПравилно е да се пише СЛУЧАЙНОСТ!
17
11
 
6
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Сега им отвързаха ръцете и златотърсачките ще се самонараняват твърдейки,че е от човека с който живее или има брак.*** доказвай,че нямаш сестра и ще зачестят убийствата.Ще намалеят още браковете и съжителствата.Мнозина ще предпочитат платена любов без обвързване.Мъжете ще се свият,а жените ще се разкрепостят,нали никой няма да има право да ги следи.Деца няма да се раждат,защото никой мъж няма да се наеме да носи такава отговорност когато жените ще ръководят семейството.Семейства няма да има!
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжете се дразнят от сегашните жени, щото се правят на много еманципирани. Еманципацията е разрушителна. Разумните мъже разбраха това, но има патриахално настроени които се ядосват и упражняват насилие. То затова и семейства няма, има съжителства /хлабава връзка с уклон към бягство/ Няма как, джендерите победиха.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да си развалям рахатлъка. Кат не ми изнася жената просто я оставям да си живее както си иска. Хич не и обръщам внимание. Ако е за секс, то има и платен такъв. Сенали да плашат мъжете с техния наказателен кодекс. Яж си, пии си и я остави да си *** главата. Никакъв тормоз, и да си ........... мамата.
14
5
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
"То и сегашните наказания си бяха достатъчно тежки, но не ги прилагат. Какъв е смисъла да увеличаваш размера на наказания, които не прилагаш?!"Еми няма го помощният орган към когото пострадалите да се обръщат. Единен номер за цялата страна! Както се знае и от децата 112,така трябва да се знае и телефона за домашно насилие! В Истанбулската конвенция, превенцията беше основно залегнала.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб не искат да се справят с ци ганс ката престъпност. Зашо не приемат предложеното от Проф Константинов тройно правило! Това ше намали всякаква престъпност многократно? А да, пазят техния и на дпс електорат америка срещу България не им дава
12
0
 
3
 
! Отговори
Уф преди 5 години
Ан10), смисълъъ е да симулираш работа, опитвайки се да раработиш с числа, при положение, че не познаваш цифрите.Н.В. Тук не говорим за човешки животи? все пак :(
11
2
 
6
 
! Отговори
Уф преди 5 години
Що не си пеОсмислят тектстовете преди да ги предлагат На гласуване???
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и сегашните наказания си бяха достатъчно тежки, но не ги прилагат. Какъв е смисъла да увеличаваш размера на наказания, които не прилагаш?!
9
2
 
6
 
! Отговори
отвра тен преди 5 години
ко да каем нема да каем ништо
8
4
 
7
 
! Отговори
До 4 Анонимен преди 5 години
Като ти е ничия какво правиш при нея ?!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То бива бебета *** чак толкова колега по добре не знам подобна ситуация ама честно казано са без грам мозък в главите си създал семейство след това не щял ми за какво си правил деца бе умник аиде които нее женен е друго ми създал деца наследници язък за родителите ви добри хора хващаите си багажа и с еднопосочен билет в някоя държава без завръщане и Ко искате идете на луната там щее супер
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За убийство на магистралите колко дават, много от хората движещи се по магистралите вече не са между живите и осъдени няма, слочаеност ?
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва ли да си тровя нервите заради две бебета на 50 каквото едното такова и другото всеки си има личен живот като не си гледала навремето кои е крив оправяи се минала си 18 доста отдавна
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще се справят с домашните проблеми ли това или го имаш или го нямаш в главата си.Скандали кои не зее то такива няма всичко това води от управата в държавата разводите и изневерите еи го пресен пример една ми мрънка трети месец колко е зле с мъжът си какво бил я правил ми просто решение бе душа биеш развод и се спасяваш след като се мъчиш това брак лие нее мъчение и за двама само се оплаква аз кво да направя каква си ми ничия
3
5
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Ако, герберунгели, а за забременяване на деца и съжителство на семейни начала с непълнолетни няма ли да има по-тежки наказания или ви е страх да не си загубите хелектората ?Това дето сте го записали за принуждаване към брак е глупост.Всичките малолетни ромки ще кажат, че по любов са се омъжили и никой не ги е карал насила.