Калина и Васил нямали проблеми. Но как се стигна до убийството в "Банишора"?

Според данни на “Анимус” всеки 3 от 5 жени се връщат обратно при насилника си
19 яну 2019 07:48, Василия Пейчева
269
Калина и Васил нямали проблеми. Но как се стигна до убийството в "Банишора"?
Снимка: Булфото

Близките на Калина Симова, която бе убита от партньора си в столичния "Банишора", никога не са получавали информация да е била насилвана от него. При по-голямата част от делата за домашно насилие през 2017 година, има данни, че такова се е случвало и преди.

Още по темата

Eдин от най-близките приятели на жертвата Калина Симова не може да си обясни убийството на момичето, което определя като “много добро и борбено”.

“Беше от страхотно семейство, с много добри родители, образоваха я, дадоха й прекрасен старт в живота”, казва той пред bTV.

Близкият на Калина не иска да разкрива самоличността си, тъй като се страхува извършителят да не потърси отмъщение.

Той разказва, че Калина и приятелят й били постоянно заедно и нямали проблеми. Васил се пренесъл в дома на Калина, който й бил даден от родителите й. Скоро след началото на връзката им открили, че имат много общи интереси, и двамата обичали много зимните спортове. Сноубордът бил едно от хобитата им, което ги сближило много.

"Поне това, което съм чувал от нея, е, че той добре се държи. Даже искаше да имат по-сериозна връзка, да имат деца", добави близкият на Калина.

Случаи като този на Калина не са единични. Само за 2017 година жените, убити от мъж са 37. Има 11 заведени дела за домашно насилие от партньора. При 9 от тези 11 случая има данни за предходно домашно насилие.

Още по-стряскаща статистика - 5 от жертвите са сигнализирали официално на органите на реда и са търсили защита от насилника, а 8 от жертвите, които са били физически насилвани в миналото, са били убити.

Диляна Маркова, която работи като юрист във фондация “Анимус”, казва, че случаите на домашно насилие се увеличават изключително бързо. Само от началото на годината, убитите от партньора си жени са 2.

"Ние сме имали случаи, когато пострадала е със счупена бедрена кост, която е една от най- здравите кости в човешкото тяло. Единствената мярка, която съдът й даде, беше упражняващият насилие да се въздържа от насилие.", разказва тя.

Според данни на “Анимус” всеки 3 от 5 жени се връщат обратно при насилника си.

Често съдът задължава извършителя да посещава програми, в които да излекува склонността си към домашно насилие. Когато обаче фондацията уведоми прокуратурата, че въпросният не посещава програмата, отговор от страна на прокуратурата не следва, а санкции за насилника не са предвидени в закона. Според Диляна Маркова това е един от най-големите пропуски в системата.

В България все още не съществува официална статистика за броя на жените, жертви на домашно насилие.


269
Още от За да се разбираме
7 неща, за които е добре да преговаряте на работа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
Марта преди 3 седмици
Хора, тук не става въпрос за скандали и кой е започнал пръв, а за това, че 37 жени са УБИТИ миналата година и вече 2 тази от собствените си партньори!

Не става въпрос за дрязги, а за убийства, срещу които органите на реда изглежда практически нямат средства нито да предотвратят, нито да накажат адекватно убиеца, който накрая пак остава активен участник в обществото. Проблемът е огромен и трябва да се говори с него с цел превенция.
202
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В България все още не съществува официална статистика за броя на жените, жертви на домашно насилие . А за мъжете ! Щото и психо атаките са тормоз и то голям
201
3
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 седмици
204
:)Абе, що, доколкото си спомням, човек може да си съветва съвсем без да има образователен ценз...се друг е въпроса дали отсреща има акъл дори да се осмисли дадения съвет. Ти за моето образование не се коси, все пак си говорим тука за четене с разбиране, със сигурност 4-ти клас го имам :), това тогава се учи.
200
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мутра си личи кой само като го видиш и татуировките не са добро нещо вкарват ти боя в кръвта .Повечето дебели са зли мутри
199
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 201
Не всички могат да са слаби. Аз познавам много дебели хора, които въобще не са мутри.
Татуировките са модерни и поне 1/2 от хората имат ( в САЩ към 80-90%). Това прави ли ги мутри?
Стига сте затъвали в клишета!
198
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Че коя си ти, че да ме съветваш? Така като гледам теб трябва да те съветват, ама е изгубена кауза, че очевидно ако тръгне мъжът ти да те съветва и му свиваш сармите на горкия чеxльо. И си останала ненаучена, но горда.
197
1
 
0
 
! Отговори
Lan преди 4 седмици
199,
а де, :) и аз това се чудя!
196
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 седмици
197, тука няма позволено/разрешено, на всеки един от двамата може да му кипне първи, ама изобщо няма връзка с това, което пиша...:) Аз за това посъветвах повече книжки да се четат, че да разбираш това, което четеш и за по-добра езикова култура.
195
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мутра е дебел и татуиран тя е татуирана *** не става въпрос за пари разбери го
194
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Обикновено "вряска" по-слабият, така че би било комплимент за мъжа ако само жените викаха."

Откъде накъде ще си позволяваш да викаш на мъжа??? Той да не ти е някъв роб? Да не ти е слуга? Да не ти е нещо подчинен?
Ето, с твоите камъни, по твоята глава.
193
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Странно ми е защо тук всички го обръщат на клишето меркантилна жена- мутра. Момичето е било красиво,образовано,с професия и апартамент. Избрало си е момче, което е нямало пари и е живеел при нея. Не виждам нищо меркантилно тук. Избрала е по любов. Каква мутра може да е младеж,който заработва като готвач и живее в апартамента на жена си?!
Ужасна ревност, несигурност и страх да не го изостави красивата девойка е задълбочило психическите проблеми на пича и това е резултата.
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никой не и забранява на жената да отвърне на карането на мъжа, стига да е логически издържано. И тогава ще си го има това двустранно каране. Но въпросът е кой ще започне? Не можело да се скараш на жена си, а в същото време викаш, че жената можела да ти се скара (приемаме първа) и да прерастне в караница (в т.нар. "търкане").
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Lan, а едновременно ли започват карането или мъжа трябва да изчака първо жената да започне да крещи? ;) Не ме карай да се смея...
190
4
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 седмици
176, не, скандалът предполага, че и двамата се карат! ЗАЕДНО! Това е разлино от да ѝ се скараш. Нещо езиковата култура ли липсва или наистина не разбираш подчинената роля във второто? Обикновено "вряска" по-слабият, така че би било комплимент за мъжа ако само жените викаха.
189
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Жената е нещо дяволско.Жената е истински дявол съсипва мъжа.И винаги е мутра
188
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Lan, аз и НЕ ИСКАМ да съм с жена като теб. Просто си ми много под нивото. Харесвам по-умни и по-логични и такива които мислят повече преди да си отворят устата. Даже някак си, мисленето ти го сравнявам с психопрофила на.... сори, но... същия психопрофил имат... "пpoститутките".
Много се зъбиш, много си вярваш, бързаш, противоречиш си, объркана си. Пък ако знаеше кой съм и ако се окаже, че съм с милиони, сигурно щеше да се съгласяваш на всичко което кажа. Ама нейсе... Не знаеш.
187
4
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 седмици
Някакви измети тука коментират момичето, че не можело да каже две думи накръст.

Интересно ми ако вас ви нападнат 4 го веда и ви избият 4 зъба с бокс, колко ли ще сте словоохотливи.

*** селска...
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен до 196 преди 4 седмици
Теорияте меркантилна е на поне 3 4 писали в тая статия.А и модерато.a слага минуси на присмехулника а той обижда друг дето пише в статията.
185
2
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 седмици
194,
нали се сещаш, че има разлика между "скарвам се на някого" и "споря с някого"? Има хора, които страшно уважавам и харесвам и това не ми пречи да споря с тях. Виж да се скарвам не си позволявам на никой пораснал индивид, нищо че на някои интелектът е колкото на ***.
184
2
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 седмици
186,
виж това правилно си го схванал - точно за това хората се намират. Не може да си с жена като мен и това, както забелязваш, няма нищо общо с парите, живот или външния вид, а само с начинът на мислене на двама ни. Какво стана с "меркантилната" ти теория? :)