След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа

Спаси София предложи решение за справянето с проблема
Обновена: 12 мар 2019 14:21 | 12 мар 2019 14:20, Нели Христова
248
След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа
Снимка: Спаси София

След като преди дни ограничителите, сложени при ремонта на ул. "Граф Игнатиев", раниха възрастен мъж, а по-рано и една жена, кметът Йорданка Фандъкова е възложила на главния архитект на София Здравко Здравков за да предложи варианти за смяна на "перките на акули" на ул. "Граф Игнатиев".

"Поискала съм да се предложат варианти, които да са по-безопасни за хората. Очаквам да ми бъдат представени в най-скоро време, за да ги обсъдим с КАТ. Знаете, че ограничителите бяха поставени по тяхно настояване", обясни Фандъкова.

По-рано днес от  гражданската организация "Спаси София" също настояха бетонни блокове да бъдат премахнати.

"Сменете опасните "перки на акули" по Графа", призоваха от организацията. Те вече предоставиха свои предложения до зам.- кмета по транспорт на София Дончо Барбалов и шефа на КАТ комисар Тенев за решаване на проблема.

Още по темата

"Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай", заяви Борис Бонев от организацията и допълни, че всяко действие на Общината след подобен инцидент ще е твърде закъсняло и решителни мерки са необходими сега.

Ограничителите са поставени по ул. "Граф Игнатиев" по препоръка на Пътна полиция. Цветът им обаче почти се слива с настилката на тротоара, правейки ги почти невидими за пешеходците.

"Още при поставянето им заявихме, че размерът, формата и цветът им ги прави трудно забележими и опасни за всички. Отказът на автора им - арх. Пантелеев и неговия клиент г-жа Фандъкова, да коментират поредния кървав инцидент, е недостойно поведение за уж отговорни и ангажирани професионалисти", заяви Гергин Борисов от организацията.

Спаси София предлага три възможни решения: поставянето на така наречените тактилни ограничители от неръждаема стомана, на ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата, или на фабрично скосени каменни плочи, по подобие на тези, които в момента се монтират на ул. Цар Иван Шишман, част от същия проект за реконструкция. Според организацията, всяко едно от тези решения съчетава необходимостта от ясно визуално разграничение между трамвайното трасе и тротоарите и значително подобрена пътна безопасност за пешеходците.

"Градската среда трябва да бъде приветлива, а не враждебна към пешеходците. Не може целта на българските градостроители винаги да бъде поставянето на физически ограничения и забрани. Съвременното разбиране за планирането на средата е за максимално много споделени пространства, в които хората да се чувстват добре. Поставените ограничители на ул. Граф Игнатиев, вече многократно доказаха, че не осигуряват удобство и безопасност, а вместо това са предпоставка за сериозни инциденти", пишат от "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
22
 
! Отговори
stoedin преди 5 години
Махнете ги веднага!
48
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА на тази долна безлична некадърница !Това вече на нищо не прилича !
47
1
 
24
 
! Отговори
Ррт преди 5 години
Кой ще възстанови парите за перките и промените в строителния план? Пак от нашия джоб. Фандъкова само приказва за глоби за неспазване срока на строителството и качеството. То с това закъснение графа трябва.да излезе без пари
46
1
 
17
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
Оставка за кмета! Само заради ремонти и колко излиза на общинския съвет и заради ранените граждани - ОСТАВКА!
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Спаси София в последно време почнаха да ме дразнят, но когато са прави - са прави! Следващия спънал се може да е някой опитващ се да избегне трамвая - и какво следва? Със сигурност ням ада се размине само със счупен нос ил иглава
44
1
 
20
 
! Отговори
Още когато преди 5 години
Сложиха акулите много хора, включително и лекари предупреждаваха, че ще има сериозни травми. Тогава кметицата не ги чу и отново имаме след дъжд качулка. Да подава оставка.
43
2
 
15
 
! Отговори
Кук До Тим преди 5 години
Кой да гласува умно? София се напълни с прима*ти от цяла България. И в провинцията почти не останаха читави хора. Всичко младо и способно, избяга от това подобие на държава.
42
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата цирк, хората до Марс още малко ще отидат а ние една улица не можем да ремонтиране, смях
41
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само *** може да сложи такова нещо на улицата.
40
1
 
14
 
! Отговори
Bill Charlie преди 5 години
За смях ставаме пред света. БЪЛГАРСКА РАБОТА *** ДА СИ ЩЕШЕ ДА СЕ СЕТИШ ЧЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ХОРАТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ЧУПЯТ ГЛАВИТЕ ТАМ.
39
2
 
15
 
! Отговори
Честен преди 5 години
Големи тъпу*нгери в тази София ейййй!Два камъка не можаха да подредят.Но как крадът пък, малеееее!Това е София: кради-граби и възхвалявай ГЕРБ.
38
0
 
21
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
А кой ще плати ??? Пак за сметка на гражданите !!!о не плати главният архитект ???!!!
37
0
 
4
 
! Отговори
Жаборан преди 5 години
С тези перки много деца ще се изхранят... Ако са гумени или високи по метър... Децата ще са вечно гладни :)
36
2
 
20
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Омръзна ми да чета как за всичко са виновни комунистите. Виновни сме всички българи, че не гласуваме умно по време на изборите, че не търсим сметка на управниците , че нямаме съдебна система. Когато гласуваме няма да ругаем политиците според боята им червени, сини, зелени,гербери и т.нА като граждани ще оценяваме какво правят за хората и страната
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2 метра да се слага по един чувал самоковски картофи като ограничители това ще реши проблема.
34
4
 
37
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
Значи хората трябва да си изпочупят кокалите, и тогава кметицата да проумее, че е направила глупост и не се е вслушала в съветите . И това е кмет на столица.
33
0
 
11
 
! Отговори
препоръчително преди 5 години
Да ги заменят с гумени такива!
32
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора алармираха, че това ще се случи още като видяха перките на графиня Фандъкова, но си останаха така.
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадливи и нагли това са гербехрастите
30
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остри, бетонни, студени и грозни блокове по графа. Удариш ли си главата в един от тях и си пътник. Как да създадеш нещо смислено като ти липсва фантазия, визия, творчески умения, култура, образование... като си ТИКВА ПРOСТА, чалгаризирана, крадлива, калинка... как да измислиш нещо красиво, практично, естетично и в полза на хората? Как? Няма как тикви да подобрят облика на София. Това е като да очакваш някой свинaр или фандък да ти нарисува художествено произведение.