След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа

Спаси София предложи решение за справянето с проблема
Обновена: 12 мар 2019 14:21 | 12 мар 2019 14:20, Нели Христова
248
След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа
Снимка: Спаси София

След като преди дни ограничителите, сложени при ремонта на ул. "Граф Игнатиев", раниха възрастен мъж, а по-рано и една жена, кметът Йорданка Фандъкова е възложила на главния архитект на София Здравко Здравков за да предложи варианти за смяна на "перките на акули" на ул. "Граф Игнатиев".

"Поискала съм да се предложат варианти, които да са по-безопасни за хората. Очаквам да ми бъдат представени в най-скоро време, за да ги обсъдим с КАТ. Знаете, че ограничителите бяха поставени по тяхно настояване", обясни Фандъкова.

По-рано днес от  гражданската организация "Спаси София" също настояха бетонни блокове да бъдат премахнати.

"Сменете опасните "перки на акули" по Графа", призоваха от организацията. Те вече предоставиха свои предложения до зам.- кмета по транспорт на София Дончо Барбалов и шефа на КАТ комисар Тенев за решаване на проблема.

Още по темата

"Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай", заяви Борис Бонев от организацията и допълни, че всяко действие на Общината след подобен инцидент ще е твърде закъсняло и решителни мерки са необходими сега.

Ограничителите са поставени по ул. "Граф Игнатиев" по препоръка на Пътна полиция. Цветът им обаче почти се слива с настилката на тротоара, правейки ги почти невидими за пешеходците.

"Още при поставянето им заявихме, че размерът, формата и цветът им ги прави трудно забележими и опасни за всички. Отказът на автора им - арх. Пантелеев и неговия клиент г-жа Фандъкова, да коментират поредния кървав инцидент, е недостойно поведение за уж отговорни и ангажирани професионалисти", заяви Гергин Борисов от организацията.

Спаси София предлага три възможни решения: поставянето на така наречените тактилни ограничители от неръждаема стомана, на ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата, или на фабрично скосени каменни плочи, по подобие на тези, които в момента се монтират на ул. Цар Иван Шишман, част от същия проект за реконструкция. Според организацията, всяко едно от тези решения съчетава необходимостта от ясно визуално разграничение между трамвайното трасе и тротоарите и значително подобрена пътна безопасност за пешеходците.

"Градската среда трябва да бъде приветлива, а не враждебна към пешеходците. Не може целта на българските градостроители винаги да бъде поставянето на физически ограничения и забрани. Съвременното разбиране за планирането на средата е за максимално много споделени пространства, в които хората да се чувстват добре. Поставените ограничители на ул. Граф Игнатиев, вече многократно доказаха, че не осигуряват удобство и безопасност, а вместо това са предпоставка за сериозни инциденти", пишат от "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
20
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Докато съществува герберската практика калинки взимат глупави решения, за които плащат всички, ще е така..Ако калинките си плащат , такива неща няма да се случват. И няма да се случи ГерБ.
68
3
 
23
 
! Отговори
бездомен преди 5 години
Време е за затвора!! Пострадалите лично да съдят Фастакова в Хага!!
67
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия хора сякаш са някакви ***. Къде по света има такова безумие, къде? Всеки нормален човек гледа да има по малко препятствия, а тук заради едни пари съсипват хората. Всеки пострадал трябва да съди общината и то до дупка, както и да излезе извън пределите на България за да може Европа да види тези безумия.
66
3
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Pobudala od Bolgarinot nemam videno....
65
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 5 години
Въпрос на време е там трамвая да сгази някого.Преди имаше тротоари и платно за движение и хората избягваха да се движат по платното макар че се движеха само трамвай.Сега Графа се възприема от хората като пешеходна зона - ама не е. Ще си иде някоя глуха баба курбан на фандъковата глупост.Сградата на Опълченска и Стамболийски срещу мола ще падне. От мен да го знаете и там ще си отидат хора.Не съм ясновидец просто виждам като гледам.
64
1
 
27
 
! Отговори
Viva la corruption преди 5 години
В тази държава нищо не работи! Освен корупцията.
63
0
 
3
 
! Отговори
ДО 61 преди 5 години
Обади се да ти върна 5-те лева що ревеш
62
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да сложат,трябва да бъде високо на нивото на очите.Така хората няма да се спъват и ще ги виждат отдалече.Толкова ли беше сложно да се сетите,пишман градоначалници?
61
5
 
6
 
! Отговори
weoi преди 5 години
викайте си по форумите оставки...смешници
60
2
 
25
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 5 години
Най-добре е да махнете кметицата!
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По същия начин изглеждаха радиаторите на парното, когато бях малък... Съучениците ми си разбиваха главите в тях по време на побой. Доста зъби бяха изметени... И тогава, както и сега, реакция нулева защото са на някой....
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетила се Мара да се побара.Добре,че се размина само с наранявания,а не стана нещо много по-лошо.
57
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
арх. Пантелеев и неговия клиент г-жа Фандъкова са еманация на гербаджийството - некадърност, опакована в лакомия
56
0
 
17
 
! Отговори
haha преди 5 години
Ами Данчето преди дни призна , че архитектите са неграмотни, но с малко по разлини и смекчени думи ... РАдвам се, че го призна и престанаха да въртят плочата, че обекта не е предаден или не е завършен ...
55
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли в тази мафиотска държава кой да потърси сметка на некадърната селска учителница за милионите, които похарчи, а Ремонтът на Графа не е стигнал до никъде.Все по-зле става. Това е гавра със софиянци.
54
0
 
26
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
В събота минах...очаквах, че ремонта е приключил, а се оказа, че все още се работи и с детска количка определено беше неприятно. Нали издадоха обекта или го "издадоха" да не плащат глоби за закъснение?"Перките" са престъпление. Изключитлено неудобни и опасни. Няма какво да си кривим душите, на ръководни постове има много кухи ***.
53
0
 
22
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Решението е в габарита на трамвайното трасе, настилката да е от различен цвят, например, червени тухлички, с ярко оцветен (в подходящ цвят) бетонов борд по края с вградени отразители или led светлини за през ноща. Разбира се, без нищо да стърчи над нивото на настилката.От много време обаче, в държавата водещ е не интересът на гражданите, а корупцията. Слага се това, което най-пасва на далаверата. След като вече се стигна до кръв на паважа, редно е кметът да си подаде оставката.
52
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ готвят Мая Манолова за кмет на София-толкова ли не разбирате какво става. Затова е целия тоя цирк с отвратителния ремонт...
51
2
 
24
 
! Отговори
данъкоплатец преди 5 години
Мисля, че това е втората замяна на тези детайли. Искам да питам тези замени с моите пари ли се правят? Да идват изборите, че вече едвам се сдържам!
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителката по руски прекали!