В бетонен лабиринт: Жители на "Лагера" без достъп до домовете си

Според живущите линейка и пожарна не могат да стигнат до тях
13 мар 2019 10:55, Красимир Ангелов
88

Жители на столичния квартал "Лагера" се озоваха в бетонен лабиринт. Триметрова стена от цимент се намира на сантиметри от главния вход на блок 42 в квартала.

Ограждението е част от поредната строителна площадка, която е заела едно от малкото междублокови пространства. Според хората от "Лагера" има абсолютно нарушение.

Живеещите в района се оплакват и от липсата на тротоари, улици и осветление, както и функциониращи отводнителни шахти. По думите на Николай Лозенски, живеещ в квартала, линейка и пожарна кола не биха могли да стигнат до блока заради триметровата стена. Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че от 30 години районът не е ремонтиран от Столичната община и се е налагало жителите сами да запълват дупките по улиците.

Заместник-кметът на "Красно село" Калин Николов, както и главният архитект на района Христо Кючуков, се срещнаха с жителите, за да обсъдят проблемите им.

"Съгласен съм с негодуванието на хората по отношение на инфраструктурата около тези блокове. Очевадно е, че има да се свърши доста работа. Започва се рехабилитация на района - имаме план целият район около блоковете да бъде облагороден. Предстои да се изчисти пространството и да се премахнат незаконните гаражни клетки", обясни Калин Николов в "България сутрин" .

Част от жителите твърдят обаче, че са плащали данъци за гаражите си и те са придобити по законен начин. Те не са съгласни с премахването им и смятат, че това ще затрудни паркирането в квартала.

По думите на главния архитект на "Красно село" Христо Кючуков бетонната стена, ограничаваща достъпа до входа на блок 42, следва да се приведе към нормални размери, което значи, че не трябва да надвишава 2,20 метра. Той обясни, че не е нужно да се събаря и да се прави нова, а може просто да се отреже.

Зам.-кметът на "Красно село" обеща, че условията в района ще се подобрят, а жителите на "Лагера" бяха категорични, че ще отстояват гражданските си права, докато не видят резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
JsT преди 2 години
Забавното е, че се говори за мастадонти, а в същото време 3те ЕПК блоковете са на по 20 етажа, двойно по-високи от въпросния нов комплекс. Като разгледате с Google maps, ще видите как години наред се е паркирало на общинска собственост (за 200те места, за които говори един от пенсионерите), слагали са незаконни гаражни клетки с което пейзажа изглежда като гето. Факт е, че за всички апартаменти в новия комплекс са осигурени подземни паркоместа и проблема реално е с това, че ще се махнат гаражите.
83
2
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Как вървят апартаментите в новият блок? За един прЕател от село питам.
82
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 84Това че твърдите че случая е същия означава че въобще не познавате материята, но не ми се обясняват отделните казуси. Факт е че строежа е законен, факт е че гаражите дори и някои от тях да имат разрешение за поставяне подлежат на премахване по решение на общината. Та какъв е проблема? Искаме да се оправи пътя, ама не искаме да си махнем гаражите. Искаме да имаме градинка, ама не искаме да я поддържаме.
81
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 77 преди 5 години
Не мисля, че е различен. Хора на протест, някои с папки и от едната и от другата страна, служители, репортер(и). Само, че в единия случай бяха погледнати и част от въпросните документи. И това го направиха служителите на общината на място. Казваш репортера, но удобно пропускаш, че и един зам.кмет беше в лютеницата? Той къде спа?Колкото до папките и документите, ако по съдебен път се докаже, че собствеността на земята е придобита по незаконен начин, колко валидни ли са последващите документи?
80
3
 
10
 
! Отговори
хм преди 5 години
Сега огледах района в гугъл мапс. Тая ограда я има от много, много години, и си е все на същото място. Наистина пожарна не може да стигне до входа, защото обитателите са оформили лабиринт от гаражни клетки около блока си. Има и едно дърво, което пречи. Та оградата им е най-малкия проблем на тия панелни таласъми.... Големия проблем е друг, изкривената журналистика! Според нея един крадец и лъжец се изкарва много успешен управник, та колко му е една ограда да се приближи на сантиметри...
79
5
 
6
 
! Отговори
ккк преди 5 години
Всичко това хубаво, НО... строежът е съвсем законен, при това в този голям блок има 2 подземни нива с гаражи и много паркоместа в двора. Е, малко ще дразни жителите на панелката и ще им боде очите, но ако се напънат, и техните блокове ще са хубави и подредени. Разбира се, могат и те да си купят гаражи или паркоместа в новия строеж, ама що да дават пари като може да си ползват бараките... Относно стената - тази стена е поставена за да ограничава достъпа до строежа за безопасност, те какво искат?
78
5
 
7
 
! Отговори
??? преди 5 години
Бе май май тоя Ваклин не беше ли свързан с едни подкупи и с кметицата на Младост Иванчева! Бре ГЕРБАДЖИИ така НАТОПИХТЕ Иванчева и сега гледате да ОКРАДЕТЕ ДО ПОСЛЕДНО А??? Ехааа да живее ГЕРБ!
77
4
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Бре пичове значи архитекта и кмета се срещнали с вас! Абре, че нали точно архитекта и кмета на района са ВЗЕЛИ ПАРИТЕ И СА ПОДПИСАЛИ ДА СЕ СТРОИ ПРЕД ВАШИЯ ВХОД БРЕ! Бах ти м.лоумниците сте! вместо да ги изтребите и архотекта и кмета вие искате д говорите с тия гуйна! НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ ТАКА! ОТ СЕГА ВИ ГО КАЗВАМ! ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА!
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убава работа ама Българска.
75
1
 
6
 
! Отговори
продължение към 77 преди 5 години
Тогава аз държах папка с документи и те държаха папка с документи само дето в техните документи нямаше и помен от нещо което доказва че са прави. Тогава репортера без да си напъне мозъка да разбере проблема, камо ли да погледне документите, когато започна включването направо обясни как инвеститора се кани да ощети бедните хора като им събори бараката която и без това се държеше на косъм и всеки момент щеше да им се струти върху *** глави.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До От 65 до 48"Ако се докаже" е съвсем различно от "накой каза пред камерата"! Примера който давате е съвсем различен. А повечето от бесните пенсионери нямат никаква представа от закони и документи но реват като линейки! Освен това репортера дори не прави опит да разбере каква е същността на проблема. Преди години бях герой в такова предаване като се наложи да се изправя срещу стадо бесни пенсионери дето твърдяха че всичко тяхно и законно и сакън инвест. ще ги ограби като премахне една барака.
73
2
 
4
 
! Отговори
От 65 до 48 преди 5 години
Като се има предвид, че сме в страната на чудесата, много от по-различното на запад си остава трайно и завинаги по-различно. Нищо, че на пръв поглед и у нас всичко се прави по правилата.Колкото до групата бесни пенсионери, ако в нотариалния(те) акт(ове) е записана и прилежаща към сградата земя или имат други документи за собственост и те са редовни, защо да не протестират и/или извикат репортер?Нима нямаше точно такава случка в Света Троица само преди месец? (Виж коментар 60)
72
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 72 преди 5 години
Колкото и да не ни се харесва, ако има всички необходими документи - ДА!Ако се докаже, че някъде из документите за собственост има някаква нередност и тя се докаже, има възможност за промяна, но... като се имат предвид особеностите на родното законодателство и право, след години разправии в съда в най-добрия случай може и да ти възстановят земята под нечия сграда, и какво, ще сложиш бариера с КПП и ще събираш такса влез/излез? Както преди време в Младост един предприемач бе уредил клиентите си
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново проблем в Коптория! Ъъ извинете - Виена.Стар Копториянец да разкаже най-после от коя знатна фамилия е. Кога са се преместили вашите в София през 40-та, 50-та или са от платинените 20 000 аристократа откакто града беше няколко разпръснати села които бяха обявени за Столица.
70
2
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
София е европейска столица .ВЕРВАЙТЕ МИ ;) А тия гаражи законни ли са ??? Как точно са продадени петната под гаражите ??? гербавите са природно некадърни
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законен ли е този строеж между блоковете, за който няма инфраструктура?
68
6
 
5
 
! Отговори
От 64 преди 5 години
До 68Никой не спори, че земята под гаражната клетка е общинска. Спорът е, дали една такава гаражна клетка поставена на общинска земя може да е законна или винаги е незаконна. Аз твърдя, че може да е законна и притежавам такава законна гаражна клетка на общинска земя.
67
2
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 5 години
Не бетонен ами ПАНЕЛЕН.
66
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе чета тука доста специалисти се празнят по темата. Някой може ли да ми каже какво значи презастрояване?! Като погледнеж в Гугъл Мапс София и после Виена например, София изглежда като село. Та пак питам: какво е това презастрояване и от къде го преценявате като такова. След като има издадено разрешително от гл. архитект, как така някой безработен кибик от пейката пред блока дава мнение дали може или не да се строи?
65
1
 
12
 
! Отговори
до 64 преди 5 години
До До 58Позволителни билети са се издавали преди 40+ години но това не е важното. Пак ще Ви повторя това че имате разрешение да ползвате преместваем или временен обект не прави земята под него ваша собственост. Земята е на общината и когато реши може да го премахне по съответния ред.