В бетонен лабиринт: Жители на "Лагера" без достъп до домовете си

Според живущите линейка и пожарна не могат да стигнат до тях
13 мар 2019 10:55, Красимир Ангелов
88

Жители на столичния квартал "Лагера" се озоваха в бетонен лабиринт. Триметрова стена от цимент се намира на сантиметри от главния вход на блок 42 в квартала.

Ограждението е част от поредната строителна площадка, която е заела едно от малкото междублокови пространства. Според хората от "Лагера" има абсолютно нарушение.

Живеещите в района се оплакват и от липсата на тротоари, улици и осветление, както и функциониращи отводнителни шахти. По думите на Николай Лозенски, живеещ в квартала, линейка и пожарна кола не биха могли да стигнат до блока заради триметровата стена. Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че от 30 години районът не е ремонтиран от Столичната община и се е налагало жителите сами да запълват дупките по улиците.

Заместник-кметът на "Красно село" Калин Николов, както и главният архитект на района Христо Кючуков, се срещнаха с жителите, за да обсъдят проблемите им.

"Съгласен съм с негодуванието на хората по отношение на инфраструктурата около тези блокове. Очевадно е, че има да се свърши доста работа. Започва се рехабилитация на района - имаме план целият район около блоковете да бъде облагороден. Предстои да се изчисти пространството и да се премахнат незаконните гаражни клетки", обясни Калин Николов в "България сутрин" .

Част от жителите твърдят обаче, че са плащали данъци за гаражите си и те са придобити по законен начин. Те не са съгласни с премахването им и смятат, че това ще затрудни паркирането в квартала.

По думите на главния архитект на "Красно село" Христо Кючуков бетонната стена, ограничаваща достъпа до входа на блок 42, следва да се приведе към нормални размери, което значи, че не трябва да надвишава 2,20 метра. Той обясни, че не е нужно да се събаря и да се прави нова, а може просто да се отреже.

Зам.-кметът на "Красно село" обеща, че условията в района ще се подобрят, а жителите на "Лагера" бяха категорични, че ще отстояват гражданските си права, докато не видят резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
5
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Явно не сте запознати с материята за тези гаражни клетки, както си мислите. Аз лично преди десетина години притежавах такава гаражна клетка поставена на общинска земя, със съответните разрешения от общината, т.е. тя беше напълно законна. Такива законни гаражни клетки има доста.
43
0
 
11
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
До Цецо МенИзобщо не е важен въпроса защо чак сега. Важното е че се случва! А се случва сега защото сега се строят нови сгради и съответно ще се увеличат хората и вече става проблем. Другата причина е че с тези строежи наоколо са влезли достатъчно пари в общината от такси за разр. за строеж и данъци на новите жилища и вече общината може да си позволи да инвестира в инфраструктурата на района. Но ниската инокомичеста култура на българина му пречи да разбере че облагород. следва инвестициите
42
0
 
15
 
! Отговори
продължение към 43 преди 5 години
...евентуално някой може да е плащал НАЕМ на общината за преместваем обект който е някъде около 12 лв за кв. м. но като ги гледам тея пенсионери едва ли плащат по 180 лв на месец за гараж 3 на 5 м. Но дори да са плащали наем това не ги прави тяхна собственост. Ползваш - плащаш, махат го - спираш да плащаш. На принципа на всякакви павилиончета и маси по тротоарите пред заведенията. И повтарям: това че някой размахва папка и твърди нещо изобщо не означава че не лъже. От личен опит при Бахов знам!
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма и един законен подобен гараж в София - това , че са му позволили да си плаща данъците е , защото използва Общинска земя. Но когато си поиска с едномесечно предизвестия Общината може да го разкара оттам както и ще стане. баси и наглите панелни таласъми - нацвъкали гаражи навсякъде и реват , че не може да се стигне до панелката им - е как да се стигне като са блокирали всичко. Да им събарят копторите и който иска гарантирано паркомясто си плаща 300-400 лева на месец за служебен абонамент!
40
2
 
13
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
До Цецо МенТова, че някой нещо си твърди пред камера нищо не означава. Запознат съм с материята и затова си позволявам да твърдя че гаражите със сигурност са незаконни. Няма как да имат нотариални актове за тези кокошарници защото просто няма такава процедура в закона. След като нямат нот. актове няма как да плащат данъци за тях защото в НАП няма как да открият партида за обекта.
39
6
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Проблемът не е в в тези ТРИ гаражни клетки на паркинга до блока, а в строежите в междублоковите пространства. Пишете са сламката, а не виждате гредата в очите си.При това даже не е съвсем ясно дали гаражите са незаконни. През годините в някои случаи общината е издавала разрешения за поставяне на такива гаражни клетки на общинска земя.
38
2
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
До Цецо МенВ репортажа кмета каза че са незаконни. Същата работа като с ромските махали - всеки слага каквото и където си иска. 100% никой от тях не е плащал данък на тези гаражи защото няма как да имат нотариални актове за тези гаражи и просто лъжат пред камера.
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми живущи в този панелен кoптор, погледнете си манталитета, погледнете си околоблоковото пространство. Грозно, мръсно, кално. Толкова сте ограничени, че дори фасовете си изхвърляте пред камера. Но да ревете, когато някой иска да строи- първи. Не казвам, че ще е функционално или красиво- надали ще е. Но ще е по-красиво от сегашната кал, която вие сте си натворили. Незаконните гаражи? Не знам с какви очи дори заставате пред камера и как не ви е срам. Ценностна система? Вие сте срам за София.
36
0
 
18
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Не съм човекът, когото питаш, но ще ти отговоря. Първо- критукуващият е абсокютно прав. Неприятно е да имаш ограда пред входа, но тя не е на никакви сантиметри, а на метри- пред задния вход... Законно? Абсолютно законно и това е проблем. Грозни неща са законни. Гаражите? Абсолютно незаконни. Справка- кадастрален план. Има го онлайн, не ми се навлиза в подробности. Всеки, който желае, може да изрине тези гаражи със земята, но извозването им е сложно (панелни плоскости). Сeляндури в този блок? Да.
35
2
 
11
 
! Отговори
Топ2 преди 5 години
И да допълня: На мястото на тези три блока беше военно поделение. Военни си ги построиха, военни се нанесоха и естествено те са свикнали да не плащат за нищо и така си направиха и гаражите около блоковете и имаха някаква протекция До Сега, защото тези гаражи от много години никой не ги маха!!!!!
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо е необходимо идването на телевизионен екип, за да разговарят кмет и архитект с жителите на квартала, който ги е избрал?
33
5
 
8
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
До 33Разхождай се по Графа и си свиркай.
32
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се вижда на видеото? Някаква стена на нормално отстояние от задните входове на някаква панелка, до която Е ПЪЛНО С НЕЗАКОННИ ГАРАЖИ. Питам аз, като жител на София пето поколение и собственик на 10 имота в центъра, Лозенец и Иван Вазов, плащащ данъците си до стотинка (имам четифицифрени данъци месечно)- с каква наглост живущите в този блок се възмущават на очеизвадно законна ограда, при условие, че имат десетки незаконни гаражи?! Не само сте нагли- вие сте едни прoсти сeляндyри!!! Марш!!!!!
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако още веднъж изберете това чудо Фъндъкова, ще се наложи да излитате с балони от балконите! Няма тротоари, кварталните улици са лунен пейзаж, осъдените билетчета не помръдват цената надолу, центърът е пълна разкопана скръб! Пешеходците се пребиват в разни "предпазни" измишльотини! ОСТАВКА!
30
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овце, съберете се и изринете строежа, ако чакате не графиня Фандъкова ще има да почакате.
29
2
 
9
 
! Отговори
За помощ към Мешерет преди 5 години
Затворен комплекс с ограда 2,20 м е провален комплекс, да му мислят новодомците с една торба пари, готови да са съседи на диваците с незконните гаражи!!!:)Улицата я прави новият строител на новия затворен комплекс!!!:)
28
0
 
10
 
! Отговори
До от доста време... преди 5 години
А прави ли ти впечатление, че не всички нови собственици са навити да се бръкнат с още няколоко хиляди евра за маломерен гараж (защото в превеликата лакомия за печалба е насътворен да става за малолитражка, но не и за нормална кола) и предпочитат да си оставят возилото на улицата при другата движима собственост. Тя от своя страна има странната способност да се множи в аритметична прогресия при някои фамилии, където се падат Х 2, 3 и повече коли на неин член, дори ако броим и кучето...
27
3
 
6
 
! Отговори
лъв преди 5 години
До ВасилевМай те е яд, че нямаш и ти гаражче? Иначе друга песничка щеше да пееш.
26
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Според гугъл през 2015 е имало три гаражни клети до блок 42, който е с три входа. Входове има и от двете страни на сградата. Вероятно стената е откъм детската площадка, а не където са трите гаражни клетки, заели 4 места от паркинга до блока. Вероятно се строи между блоковете, което е пълно безумие. В такива квартали трябва със закон да се забрани ново строителство между другите сгради.
25
5
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Хората искат да им построят улица и да им е по-удобно, а те си искат гаражите!!!Въри го,печи го, селянина си е селянин!!!Агент Дуейн Харпър!ЦРУ!!!