В бетонен лабиринт: Жители на "Лагера" без достъп до домовете си

Според живущите линейка и пожарна не могат да стигнат до тях
13 мар 2019 10:55, Красимир Ангелов
88

Жители на столичния квартал "Лагера" се озоваха в бетонен лабиринт. Триметрова стена от цимент се намира на сантиметри от главния вход на блок 42 в квартала.

Ограждението е част от поредната строителна площадка, която е заела едно от малкото междублокови пространства. Според хората от "Лагера" има абсолютно нарушение.

Живеещите в района се оплакват и от липсата на тротоари, улици и осветление, както и функциониращи отводнителни шахти. По думите на Николай Лозенски, живеещ в квартала, линейка и пожарна кола не биха могли да стигнат до блока заради триметровата стена. Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че от 30 години районът не е ремонтиран от Столичната община и се е налагало жителите сами да запълват дупките по улиците.

Заместник-кметът на "Красно село" Калин Николов, както и главният архитект на района Христо Кючуков, се срещнаха с жителите, за да обсъдят проблемите им.

"Съгласен съм с негодуванието на хората по отношение на инфраструктурата около тези блокове. Очевадно е, че има да се свърши доста работа. Започва се рехабилитация на района - имаме план целият район около блоковете да бъде облагороден. Предстои да се изчисти пространството и да се премахнат незаконните гаражни клетки", обясни Калин Николов в "България сутрин" .

Част от жителите твърдят обаче, че са плащали данъци за гаражите си и те са придобити по законен начин. Те не са съгласни с премахването им и смятат, че това ще затрудни паркирането в квартала.

По думите на главния архитект на "Красно село" Христо Кючуков бетонната стена, ограничаваща достъпа до входа на блок 42, следва да се приведе към нормални размери, което значи, че не трябва да надвишава 2,20 метра. Той обясни, че не е нужно да се събаря и да се прави нова, а може просто да се отреже.

Зам.-кметът на "Красно село" обеща, че условията в района ще се подобрят, а жителите на "Лагера" бяха категорични, че ще отстояват гражданските си права, докато не видят резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще издигнат там някой мастодонт и после ще реват защо хората паркират по зелените площи и тротоарите. Сега никой не паркира там по зелени площи и тротоари. На това някакъв тук му вика уплътняване и повишаване на качеството на услугата. Какво повишаване има в това да ти сложат бетон навсякъде около теб?!
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре ще е на сантиметри пред входовете на всеки блок да издигнат по една триметрова стена, за да ги отделят от останалите хора. В крайна сметка общинската собсвеност е за да краде ГЕРБ, а не да служи на хората.
62
5
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
До АнонименИмам представа как стават нещата на запад и смело мога да твърдя че не е по-различно. Вярно е че по-често се строи първо инфрастуктурата, но не винаги. Още повече че много точно пресмятат колко хора ще се възползват от дадена инвестиция и това е водещото, а не да се угажда на група бясни пенсионери защото са извикали някой репортер. Това което класическия стар софиянец не проумява е че уплътняването на застрояването категорично повишава качеството на услугите.
61
2
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 5 години
Бъркаш. Имам законна гаражна клетка на общинска земя, като аз съм третият й собственик. Смяната на собствеността е с Договор за покупко-продажба на гаражна клетка при нотариус. За гаражната клетка има издаден така наречения Позволителен билет, издаден от общината. Няма никакъв наем.Все пак в този случай гаражните клетки са маловажна подробност. Същественото е, че пак се строи дивашки между блоковете.
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 години от въвеждането на платените зони за паркиране с цел да се събират средства за обществени паркинги все още чакаме да построят първият.
59
2
 
11
 
! Отговори
До стар софиянец преди 5 години
Важното в случая е, че едни хора сами са си направили свинщина пред блока и затова обвиняват една стена, а тя просто ще ги разделя от по- възпитаните граждани. Всяка а жаб а да си знае гьола
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА когато някаква част от прилежащата земя към и под сградата е вписана в нотариалния акт, дали я прави частна собственост? Или "Вся власть Советам"...
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
43, като си толкова запознат, какво ще рекнеш за онази история отпреди няколко седмици в Св.Троица, където ЦГМ набързо накова табелите за новата разширена зелена зона на места без изградена улична мрежа?Там се оказа, че част от прилежащата земя около блоковете е вписана в нотариалните актове за собственост и не е общинска, а частна и затова хората протестираха. И там имаше от ония с папките, за които и се оказа, че не лъжат, а ги поканиха на сгледа в СО. Така, че нека не прибързваме с изводите
56
6
 
5
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Какво междублоково пространство ве ей, то е част а собственост, ще си строят Кот си искат собствениците там. Това че ти я са се набили с по 100000 евра за панелка в престижен квартал си е техен проблем. Да се огледат първо около блока си каква клоака е, после да им пречи стената
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стар софиянецТова че е била разрешена към някакъв момент да бъде поставена и ползвана срещу наем не я прави законна при промяна на регулационния план камо ли да я прави Ваша собственост.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строежът законен ли е или някой от ГЕРБ в общината е прибрал голяма сума пари под масата, за да разреши презастрояването там?!
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и законни гаражни клетки на общинска земя. Аз имам такава.
52
1
 
6
 
! Отговори
До 52 зелена зона преди 5 години
Защо не го предложиш това за забрана на колите на над 15-20 години на останалите държави по света. Все в някоя държава ще те излекуват. Май няма държава, която да е забранила използването на коли на над определена възраст.
51
0
 
6
 
! Отговори
Напред към пещерите преди 5 години
До 52Много половинчато го даваш. Зелената зона не ограничава броя на автомобилите. По-добре отиди до край в щенията си и искай пълна забрана на всякакви моторни превозни средства в София. После поискай и бетон да няма и да се върнем да живеем в пещерите.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо изобщо се строи там? Пространството там не е предвидено за повече сгради.
49
6
 
5
 
! Отговори
Зелена зона преди 5 години
Цяла София трябва да стане зелена зона за да се ограничат автомобилите.Също да се забранят автомобилите над 20 години - бих казал дори 15 - но 20 години е един здравословен минимум.Не може хора с един апартамент да търкалят по два три трийсегодишни таралясника, паркирани по зелени площи и тротоари.А е отделен въпроса ,че общинарите са яко корумпета и позволяват всякакви строежи.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради такива презастроявания, ГЕРБ махнаха Иванчева. Сега никой не смее да протестира против презастояването до блок 42, защото веднага си представя как ГЕРБ му слагат прангите насред София и го дъражат няколко часа на поакз по изфабрикувани от ГЕРБ обвинения.
47
0
 
4
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Там не стъпкаха ли едно цветенце? Предлагам дискусията да се съсредоточи върху стъпканото цветенце, като най-същественото при това презастрояване на квартала. Разлика с дискусията за гаражните клетки няма.
46
5
 
7
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Гаржаните клетки не са важни в слчуая. Важното е, че пак се презастроявява. Строи се в междублоково пространство, върху зелени площи и паркинги, после защо хората паркирали, където намерят. Те затова - втренчили сте се като зомбирани в тези няколко гаражни клетки, с които ви отвличат вниманието, и не виждате важното в случая.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 41, но не от Цецо МенА пък ония загубените на запад в повечето случаи първо правят инфраструктурата... Иначе лакърдиите за облагородяването ги слушаме още от Хепи Соц-а. Както и обичайното оправдание с липсата на пари за тази и онази нужда в момента, но ако сме потърпели до догодина, видиш ли, рогът на изобилието щял да се изсипе върху ни. После става някаква инфекция с широк обществен отзвук и тутакси някакви пари спешно и веднага се намират, за да се тушира напрежението