Животът в София поскъпва. Специалисти: Нормално, заплатите са високи

Увеличават се и туристите, подчерта Емил Хърсев
20 мар 2019 09:10, Красимир Ангелов
175

Българската столица София отбеляза сериозно изкачване в класацията на най-скъпите градове в света, като вече заема 90-а позиция. Париж е на върха в класацията на най-скъпите градове заедно с Хонг Конг и Сингапур.

Проучването сравнява цената на общите артикули в 133 града. Българската столица бележи сериозен скок в цените през последната година, като по този начин попада в топ 12 на най-бързо поскъпващите градове.

Финансистът Емил Хърсев обаче категорично не се съгласи с твърдението, че цените са повишени, а заплатите били същите. По думите му в студиото на "България сутрин" доходите в София са нараснали и икономическата наука казва, че следва повишение на цените.

"Също сериозен фактор, който никой от статистиците не отчита , това е увеличаващият се дял на туристите спрямо основното население", подчерта финансистът. Хърсев допълни още, че средната заплата у нас се вдига, а скокът на София в класацията за скъпи градове бил заради гаф в методиката.

Хърсев, заедно с с икономиста Гарабед Минасян обаче се съгласиха, че София не е България и животът в други градове в нашата страна не е толкова скъп.

"Тук разходите са повече и доходите са повече - съвсем нормално е. Животът в столицата не е толкова показателен за живота в страната изобщо. Той изглежда значително по-различен от столицата", каза Минасян пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София масовите заплати са 600-900 лева. Доста са и заплатите 900-1300 лева, но над 2000 лева заплата са относително малко. При това правете разлика между доход и заплата.
104
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е най- лошият град за живеене както в Европа така и в целият свят.
103
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай Ти под 4-5 К няма - в кол-центровете взимат около 2-3 К, но там не са програмисти.
102
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално в София заплатите поне от 2 години са над 2200-2400 лв.
101
19
 
9
 
! Отговори
Хихи преди 5 години
Аз пък съм на 40 години и още след минута мога ако реша да се пенсионирам с 1200 евра пенсия. Толкова ми е наема от търговските помещения. А, споменах ли, че за 20 години здраво бачкане /дограми монтирах/, нямам и месец официален трудов стаж ? А вие се надувайте какви осигуровки плащате :) Хихихи :)
100
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички, които се хвалят във форума с високи заплати са комплексари и нямат такива доходи. Иначе как така ти плащат хиляди лева да пишеш глупости по форумите. В сайтовете основно пишат пенсионери и безработни.
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБруто или чисто?
98
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бачкаш в София на заплата под 2К е извращение и мазохизъм.
97
0
 
35
 
! Отговори
Атанасов преди 5 години
Фирма "Крон Секюрити" охраняваща прехвалените бакалии Лидъл и залязващото БТК. Вземам чисто 450 лв. *** подигравката!
96
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм на 2000 лв,съпругата е на 1600 лв.Да, не гладуваме, но не мисля че живеем много добре.
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вселената и Светът са устроени така, че за да можеш да печелиш трябва всяка стока или услуга да достигне до крайния потребител. Музикантите не създават музика, за да я слушат само музиканти, даже и учените търсят крайния потребител Стивън Хокинг облъчи не само колегите си, а целия свят с теориите си. Лекарите не се лекуват само сами помежду си, необходимо е всички да им бъдем пациенти.
94
10
 
8
 
! Отговори
Мутра - Изнудвач преди 5 години
Аз съм на 33, издирвам успешно по ИП адрес милионери с огромни финансови възможности, режа, бия, шия, любя и придобивам парите им, като им припомням как преди години същите са били обект на физически тормоз в училище, връщам ги в първи клас! Само като ме видя 2 метра , 120 кг чиста мускулна маса, им спират сърцата!Бит КОйн Милионере, поръчан си, идваме, приготви парите ако ти е мил животът!
93
25
 
8
 
! Отговори
БИТ КОЙН МИЛИОНЕР преди 5 години
Аз съм 28 и направих 4 милиона $ от биткойн. На биткойн форума мин. год. повечето хора бяха млади под 40 и дори имаше един на 18, който беше направил 700 хил $. В момента инвестирам и правя още по-луди пари. Пиша го специално за самозабравилите провинциалисти програмисти, които са дошли да се фукат точно под тази статия. Искам да им напомня, че не са чак такива тарикати, а до онзи ден хладилникът им е бил пликче със зимнина, окачено на пиронче и провесено от перваза на квартирата им в Студентски
92
2
 
22
 
! Отговори
ИТ преди 5 години
Нещо много се лъжете. ИТ специалистите в София, в повечето случаи са с под 2000 лева заплата. Има две големи групи - работещите в държавните фирми и организации и тези в частните фирми. В държавният сектор над 1500 лева не взимат. Примерно скоро публикуваха данните за БНБ, където обслужващият персонал (ИТ са обслужващ персонал) през 2018 година е взимал 1200 и нещо лева, а през 2019 ще взима 1308 лева. В частния сектор е различно. ИТ по банките също са с заплати под 2000 лева, но тук-там има зап
91
2
 
14
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Да,прави сте, че ако чакате само на държавата и се оплаквате никой Нямада направи нищо за вас, вие си помогнете първо.Но аз говоря за тези като мен дето инвестираха в образование и квалификация и какво правим сега? 5 г средно-специално и още 5 инженер лесовъд, отделно куп курсове и Свидетелства за какво ли не, и като кликна на обявата за работа какво виждам? 600лв нето в най добрия случай. Знаете ли че съм професионален резач? В Америка знаете ли колко плащат за Това? А в България? Иначе лаете
90
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сериозни програмисти в България почти няма, дори и от тези които взимат по 6-7к. Под сериозни визирам такива които пишат библиотеки, инфраструктурен софтуер (middleware), кернели на операционни системи, компилатори, енджини за симулация и т.н. Всичко дето се програмира са разни уеб и телефонни апчета и вътрешнофирмени системи, които са най-отгоре в тази схема.
89
2
 
13
 
! Отговори
До Хакер преди 5 години
Е, то че лъжеш е ясно - искаш да настроиш хората против ИТ специалистите.Няма 6000 лева чисто и над 1800 лева удръжки. За 1800 лева удръжки, чистата сума трябва да е над 12000 лева.
88
4
 
13
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Браво "86" много правилно го каза.За програмистите да кажа нещо, и аз учен С# в една академия в София. Двама мой съученици са програмисти, максимално 4000лв взимат.А на запад колко плащат за такава работа? И друго да кажа, толкова ли сте смотани? Неможе всички да сме програмисти нали? Нито една държава не се развива само с един дял от икономиката, е за това ревем всички, защото тия който учим и се развиваме няма изгледи за нас и ни плащат смешни пари, както и на вас програмистчета!!
87
3
 
8
 
! Отговори
Ясен преди 5 години
Super Dev, жива подигравка си е с а им работиш за тия пари. Това е заплатата, ама от преди 4 г. Качи си портфолиото, сами ще те хънтват компаниите и ще наддават. В момента начинаещ PHP стартира над 3 к. И се търсят хиляди.
86
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви програмисти сте,когато само сглобявате "програми" от готови модули,които много често не сработват.(Винетната система)Да видим и тол системата дали изобщо ще заработи.От една елементарна програма за склад "произвеждате" негодни за да бъдат нормално използвани системи.