Да живее розовото: Премахнаха знаков графит от центъра на София!

Емблематичната рисунка на Тристан Итън е заличена
28 мар 2019 11:45, Петя Славова
101

Снимка: БТА

Пореден скандал около визията на прословутия "Граф Игнатиев" се развихря в социалните мрежи. С боя бе заличен красивия графит на Света София на ул. "Граф Игнатиев" №74 в столицата. Макар и скрита реклама на известна марка, това е една от малкото красиви фасади, притежаващи арт елемент в центъра на столицата.
Още по темата

В социалните мрежи Деволюция / Devolution пишат: "Заличиха един от най-красивите графити в София на ул. Граф Игнатиев, чийто автор е световноизвестния артист Тристан Итън. Макар и като деликатна реклама, произведението имаше изключително висока художествена стойност и беше оценявано както от жителите на града, така и от неговите гости. Не можем да си представим какви примитивни профани са го извършили и защо, но явно в този град някой мрази всичко красиво, различно, авторско. Градът е обезобразен от драсканици, те не се премахват и чистят, но за сметка на това вчера беше открит безличния, приличащ на надгробен паметник фонтан на площад Гарибалди. ЧЕСТИТО! ДА ЖИВЕЕ РОЗОВОТО!

Постът е допълнен с думите, че графитът е можело да бъде запазен при положение, че е така масово харесван. „Често по света временни инсталации остават за постоянно, когато получат обществено одобрение и се превърнат в символ. Като Айфеловата кула например. Ако стената е отдавана под наем, можеше общината да я откупи и да запази графита. Желание?", пише още във Facebook.

Тъмният и мрачен облик на столицата на България продължава да предизвиква негативни коментари. Ремонтите в района продължават да са в ущърб на минувачите и хората не крият недоволството си, дори и от факта, че тъмните т.нар. "перки" по трамвайната линия ще бъдат заменени с чугунени колчета.

Проблемна се оказа и водната стена на площад "Гарибалди", сътворена от Сабри Джебиров. И докато за автора изобретението е мило като собствено дете, то за минувачите монументът, съдаден с черен гранит е оприличен еднозначно на надгробна плоча.

Собствениците на търговски обекти по ул. "Граф Игнатиев" също са изключително недоволни. Стана ясно, че завеждат иск срещу Столична община заради претърпени финансови загуби. Магазини и заведения фалират след проточилите се месеци наред ремонтни дейности в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
9
 
! Отговори
Отец Нафарфорий преди 5 години
Боже, каква "Света София" е това извънземно??? Анатема!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съсипаха центъра на София тия варвари!!!
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бояджията що е с цяла маска, все едно извършва престъпление ??
22
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Графита е работа за хора без работа. И графита се цени от хора без работаСигурен съм, че твоят приятел е по-успешен от Банкси, за да каже това.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селски вандали. Унищожиха я тая улица, ейййй!
20
4
 
10
 
! Отговори
do 19 преди 5 години
НеграмотникЪТ си ти, явно си ценил повече бъркането в носа отколкото часовете по Български език.
19
20
 
11
 
! Отговори
aa преди 5 години
както казва един мой приятел - художник е човека. Графита е работа за хора без работа. И графита се цени от хора без работа
18
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идва световноизвестен артист, рисува нещо наистина красиво и ти му мацаш една розова боя...Не можеш да очакваш много от хора, за които ремонтът на Графа е "хубаво е, но не е готово" и плякат плочки върху римски руини.
17
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
частните собственици са абсолютни господари в собствеността сиКажи го това в Чехия или Унгария. Само тук може всеки *** да си избие климатик върху стара сграда и да си сложи евтина алуминиева дограма. Там често, ако сградата е стара, собствениците не могат да барат нищо по фасадата, ако не им разрешат. А ако е нещо паметник на културата, дори вътрешното разположение не могат да пипат.
16
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По минусите ще ги познаете, това са комуниягите които са хвърляли дедите ви по лагерите. те искат всичко да е мрачно и сиво, тук там с плакати на Ленин.
15
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заличили са го, за да сложат клепоухата плешива мутра на президент Румен Радев от Харманли!
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може пък да изтипосат лика на Вожда там.
13
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не мога да си представя как някой ще боядиса такава картина. това е абстрактна, сюреалистична творба. тук не говорим за някаква драсканица. на запад в големите градове, такива графити се пазят от градоуправата и са туристически атракции. вземете пример с берлинската стена, ако някой не знае, там глобата за ДРАСКАНЕ върху графитите е доста солена, а миналото лято по продължение на стената имаше ограда, за да не може туристите да си пишат имената върху графитите, които са символ в цял свят.
12
7
 
37
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Много ми харесваше, жалко. В Будапеща е пълно с такива и създават страхотно настроение. Тази в София беше дори по-добра.
11
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тъмният и мрачен облик на столицата"София изобщо няма тъмен и мрачен облик. Обаче примитивните и нискоинтелигентни пейзанти обичате шарения и драсканици по стените. Затова отивайте във Факултета или Филиповци при себеподобните си. Там всичко е шарено и с раздвижени форми. Даже много раздвижени, разчупени и интересни. Има всякакви форми и цветове. И всеки ден е празник.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българинИ тяхното време ще дойде!
9
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социално безполовите в София са отвратителна и сбирщина, още от края на 80те, когато започнаха да не ги бият толкова много. Сега, някакви бездарници, чийто доход е често 1/20 от моя, взели да ми се жалват за неща, които никога не могат да си позволят, да притежават!!!
8
2
 
46
 
! Отговори
българин преди 5 години
***-ОТИ !!!!!! Премахват стойностен красив графит , а оставят гнусните драсканици на *** *** , които да омазали целия център на София ( на Графа са надраскани сградите чак до третите етажи!!!) В цял свят има графити , но това по софийските улици е пълна пор..графия !!!!
7
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
затова нека у нас всичко да е мръсно, грозно розово и сиво, черния монумент ни е чуден. Хора, живеещи само в бг и не излизали извън него могат да пускат коментари като 4 и 5
6
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уау, каква житейска драма, дами и господа!