Да живее розовото: Премахнаха знаков графит от центъра на София!

Емблематичната рисунка на Тристан Итън е заличена
28 мар 2019 11:45, Петя Славова
101

Снимка: БТА

Пореден скандал около визията на прословутия "Граф Игнатиев" се развихря в социалните мрежи. С боя бе заличен красивия графит на Света София на ул. "Граф Игнатиев" №74 в столицата. Макар и скрита реклама на известна марка, това е една от малкото красиви фасади, притежаващи арт елемент в центъра на столицата.
Още по темата

В социалните мрежи Деволюция / Devolution пишат: "Заличиха един от най-красивите графити в София на ул. Граф Игнатиев, чийто автор е световноизвестния артист Тристан Итън. Макар и като деликатна реклама, произведението имаше изключително висока художествена стойност и беше оценявано както от жителите на града, така и от неговите гости. Не можем да си представим какви примитивни профани са го извършили и защо, но явно в този град някой мрази всичко красиво, различно, авторско. Градът е обезобразен от драсканици, те не се премахват и чистят, но за сметка на това вчера беше открит безличния, приличащ на надгробен паметник фонтан на площад Гарибалди. ЧЕСТИТО! ДА ЖИВЕЕ РОЗОВОТО!

Постът е допълнен с думите, че графитът е можело да бъде запазен при положение, че е така масово харесван. „Често по света временни инсталации остават за постоянно, когато получат обществено одобрение и се превърнат в символ. Като Айфеловата кула например. Ако стената е отдавана под наем, можеше общината да я откупи и да запази графита. Желание?", пише още във Facebook.

Тъмният и мрачен облик на столицата на България продължава да предизвиква негативни коментари. Ремонтите в района продължават да са в ущърб на минувачите и хората не крият недоволството си, дори и от факта, че тъмните т.нар. "перки" по трамвайната линия ще бъдат заменени с чугунени колчета.

Проблемна се оказа и водната стена на площад "Гарибалди", сътворена от Сабри Джебиров. И докато за автора изобретението е мило като собствено дете, то за минувачите монументът, съдаден с черен гранит е оприличен еднозначно на надгробна плоча.

Собствениците на търговски обекти по ул. "Граф Игнатиев" също са изключително недоволни. Стана ясно, че завеждат иск срещу Столична община заради претърпени финансови загуби. Магазини и заведения фалират след проточилите се месеци наред ремонтни дейности в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като купят изтребителя "грипен" може ей така пробно да побомбардира графа и да се свършва вече с тази поредна футболна драма.
4
36
 
13
 
! Отговори
Един преди 5 години
"Красиво" е нещо относително - на някои им харесва тази цaпaница, на други не. Това едно на ръка. Второ - сградата е частна и собствениците сами преценят дали да махнат "картината", пък ако ще и Пабло Пикасо да я е цaпoтил. Някои хора още не са разбрали, че кoмунизмът приключи и че частните собственици са абсолютни господари в собствеността си.
3
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Графити по улиците? Уау! Не знаех, че София иска да имам статут на някакво гето!!! ТО не, че не е, ама дай сега, да не го показваме толкова явно! Графитите са част от морално упаднала култура, която освен да деградира допълнително, не умее много :)
2
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е възможно такава идиотщина?
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДЪНОТО Е ТУК И СЕГА