Да живее розовото: Премахнаха знаков графит от центъра на София!

Емблематичната рисунка на Тристан Итън е заличена
28 мар 2019 11:45, Петя Славова
101

Снимка: БТА

Пореден скандал около визията на прословутия "Граф Игнатиев" се развихря в социалните мрежи. С боя бе заличен красивия графит на Света София на ул. "Граф Игнатиев" №74 в столицата. Макар и скрита реклама на известна марка, това е една от малкото красиви фасади, притежаващи арт елемент в центъра на столицата.
Още по темата

В социалните мрежи Деволюция / Devolution пишат: "Заличиха един от най-красивите графити в София на ул. Граф Игнатиев, чийто автор е световноизвестния артист Тристан Итън. Макар и като деликатна реклама, произведението имаше изключително висока художествена стойност и беше оценявано както от жителите на града, така и от неговите гости. Не можем да си представим какви примитивни профани са го извършили и защо, но явно в този град някой мрази всичко красиво, различно, авторско. Градът е обезобразен от драсканици, те не се премахват и чистят, но за сметка на това вчера беше открит безличния, приличащ на надгробен паметник фонтан на площад Гарибалди. ЧЕСТИТО! ДА ЖИВЕЕ РОЗОВОТО!

Постът е допълнен с думите, че графитът е можело да бъде запазен при положение, че е така масово харесван. „Често по света временни инсталации остават за постоянно, когато получат обществено одобрение и се превърнат в символ. Като Айфеловата кула например. Ако стената е отдавана под наем, можеше общината да я откупи и да запази графита. Желание?", пише още във Facebook.

Тъмният и мрачен облик на столицата на България продължава да предизвиква негативни коментари. Ремонтите в района продължават да са в ущърб на минувачите и хората не крият недоволството си, дори и от факта, че тъмните т.нар. "перки" по трамвайната линия ще бъдат заменени с чугунени колчета.

Проблемна се оказа и водната стена на площад "Гарибалди", сътворена от Сабри Джебиров. И докато за автора изобретението е мило като собствено дете, то за минувачите монументът, съдаден с черен гранит е оприличен еднозначно на надгробна плоча.

Собствениците на търговски обекти по ул. "Граф Игнатиев" също са изключително недоволни. Стана ясно, че завеждат иск срещу Столична община заради претърпени финансови загуби. Магазини и заведения фалират след проточилите се месеци наред ремонтни дейности в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, изкелифенчемат ми "иниликтуална класа"... Аман от вас вече....
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67Артист е всеки човек, занимаващ се с изкувство. Изкуствовед му викаме ено времи.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69А собствеността? Не е ли и тя важна?
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София без графити!
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега да премахнат всички останали графити!!!
80
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименмислиш ли че тоя или тая,който/която е наредил/а заличаването,е от "бедните"?..аз написах нещо за една животинка с навита опашка,много харесвана покрай Коледа, и за кладенчовата вода,ама...не мина през "цед-ката"..
79
2
 
6
 
! Отговори
Granik преди 5 години
Както някои хора не харесват татуировки, така не всеки харесва графити. Графитите са татуировки на сградите и не на всеки му допада.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкуството няма никаква стойност когато е сред мизерията, не случайно бедните не са ценители на изкуството.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Графита наистина е много як, но и това му е проблема.Няма начин да оставят нещо което така изтъква над останалото и останалото изглежда сиво спрямо него.
76
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
заради "Картофка" ли батърдиса преднага ми забележка?..Ако използвам "Кромпирка" ще минава ли?питам с усмивка на лице..
75
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
иначе,ако сме сериозни:-Така наречените "графити" в огромната си част са просто ГРОЗНИ ДРАСКАНИЦИ!Отдавна не ползвам БДЖ за да се придвижвам,но наскоро бях на.."една гара"..Дойде влака..Бях втрещен от ГРОЗОТИИТЕ,надраскани по вагоните!Просто се запитах:-"Ама какво става?Кой е нашарил така возилата и с каква цел?!"....та:-Не съм виждал въпросния "графит",но съм абсолютно сигурен,че НЕ ТОЙ е бил проблема на София!!!!!..Някой май пак е "криворазбрал цивилизацията"..
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия простотии,бе! Графити и стари, неподдържани бърлоги. Вярно,че ремонтът е некадърен, крадат се пари все пак, ама пак е на светлинни години от това, което беше....Само не разбрах кой ще копат в паметника...
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е драскането по стените да бъде криминализирано, а драскачите да бъдат вкарвани в затвора, както е в Япония.
72
0
 
8
 
! Отговори
предложение преди 5 години
Трябва да хванат фен клуба на ЦСКА да почисти за своя сметка многобройните грозни надписи CSKA. Фирмите които разпространяват непоискани рекламни листовки трябва да бъдат задължени да си събират листовките по улиците за своя сметка.Въобще много точки за работа на общинарите с оглед чистотата и приветливия вид на столицата и големите градове.
71
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за графита, беше наистина красив. Жалко и за София, която прогресивно погрознява. Преди година, разказвах на гости от чужбина за красивите места в столицата, миналата седмица като се разхождах из центъра се потресох. Като тръгнеш от грозния гранит заменил гладкия мрамор пред НДК, надолу строежи, рушащ се псевдо-фонтан, сградите по Витошка порутени с грозни фасади, магазините не са лъскави, Графа е като военна зона, всичко е сиво, мръсно и зле направено. Няма нищо красиво и радващо окото.
70
0
 
2
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
На предишния пост, добавете дот ком след ютюб за да работи линка. Нещо го орязват.
69
4
 
6
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
В уличното изкуство (street art) понякога има удивително находчиви неща. Ето нещо, което ми хареса: https://youtube/watch?v=2PaPNWVQccoКогато е професионално, с вкус и оригинална идея, то докосва, вълнува и впечатлява хората. Постепенно става част от атмосферата и културния облик на града. Така изкуството излиза от скъпите и лъскави галерии и слиза до обикновения човек, притиснат от грижи и проблеми и му доставя мимолетна и неочаквана радост. И в София съм виждал интересни неща. Жалко!
68
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СОБСТВЕНИЦИТЕ В СГРАДАТА ЗАЯВИХА, ЧЕ ТАЗИ СТЕНА Е ТЯХНА И СА Я ЗАЛИЧИЛИ ЗА ДА ИЗПОЛЗВАТ ДА СЛОЖАТ ТАМ РЕКЛАМА!ПАРИЧКИТЕ СА НАЙ-ВАЖНИ!
67
1
 
1
 
! Отговори
lq lq преди 5 години
xorata koito ni ypravlqvat vyobshte ne znaqt - samo ot fizichesko vyzpitanie razbirat!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Заличиха един от най-красивите графити в София на ул. Граф Игнатиев, чийто автор е световноизвестния артист Тристан Итън.""---Петенце, моме, откога АРТИСТИТЕ взеха да са "автори" на ГРАФИТИ ? :)Обикновено ХУДОЖНИЦИТЕ създават графитите и другите произведения на изобразителното изкуство. :) А, ако не знаеш, ARTIST на английски е художник. А, "артист" на английски е ACTOR. :)Не се обърквай, внимавай! :) :)