Да живее розовото: Премахнаха знаков графит от центъра на София!

Емблематичната рисунка на Тристан Итън е заличена
28 мар 2019 11:45, Петя Славова
101

Снимка: БТА

Пореден скандал около визията на прословутия "Граф Игнатиев" се развихря в социалните мрежи. С боя бе заличен красивия графит на Света София на ул. "Граф Игнатиев" №74 в столицата. Макар и скрита реклама на известна марка, това е една от малкото красиви фасади, притежаващи арт елемент в центъра на столицата.
Още по темата

В социалните мрежи Деволюция / Devolution пишат: "Заличиха един от най-красивите графити в София на ул. Граф Игнатиев, чийто автор е световноизвестния артист Тристан Итън. Макар и като деликатна реклама, произведението имаше изключително висока художествена стойност и беше оценявано както от жителите на града, така и от неговите гости. Не можем да си представим какви примитивни профани са го извършили и защо, но явно в този град някой мрази всичко красиво, различно, авторско. Градът е обезобразен от драсканици, те не се премахват и чистят, но за сметка на това вчера беше открит безличния, приличащ на надгробен паметник фонтан на площад Гарибалди. ЧЕСТИТО! ДА ЖИВЕЕ РОЗОВОТО!

Постът е допълнен с думите, че графитът е можело да бъде запазен при положение, че е така масово харесван. „Често по света временни инсталации остават за постоянно, когато получат обществено одобрение и се превърнат в символ. Като Айфеловата кула например. Ако стената е отдавана под наем, можеше общината да я откупи и да запази графита. Желание?", пише още във Facebook.

Тъмният и мрачен облик на столицата на България продължава да предизвиква негативни коментари. Ремонтите в района продължават да са в ущърб на минувачите и хората не крият недоволството си, дори и от факта, че тъмните т.нар. "перки" по трамвайната линия ще бъдат заменени с чугунени колчета.

Проблемна се оказа и водната стена на площад "Гарибалди", сътворена от Сабри Джебиров. И докато за автора изобретението е мило като собствено дете, то за минувачите монументът, съдаден с черен гранит е оприличен еднозначно на надгробна плоча.

Собствениците на търговски обекти по ул. "Граф Игнатиев" също са изключително недоволни. Стана ясно, че завеждат иск срещу Столична община заради претърпени финансови загуби. Магазини и заведения фалират след проточилите се месеци наред ремонтни дейности в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти откъде знаеш, че не го искат? И дори да не са го искали, опитал ли се е някой от общината да им предложи вариант за запазването му? Разликата с комунизма е, че изобщо нямаше да ги питат за нищо.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"А и колегата ти го е написал"Колегата? Ама ти сериозно ли се имаш, на едно с мен ... ПХУАУАУУАУА
43
4
 
13
 
! Отговори
Saki преди 5 години
Аз не харесвам графити. Моля във Варна, да спрат този мундьо ФАРС дето е надраскал кварталите Погреби и Аспарухово, както и момата от Добрич с него, с техните безумно грозни драсканици.
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги ... граждани.Когато нарисувам нещо, върху собствения си имот, имам право, да го премахна.Дали го е нарисувал човек, на когото е било заплатено, това е все тая.Ако минат 50-100 години, мооооже би ще имате право, да цвилите. Засега обратно на работните места и стига сте врякали, че ми надухте хлавата и ми писна на оная работа ...
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Ок, ама от "Макар и скрита реклама на известна марка,", аз разбрах, че е рекламна кампания. Рекламната кампания вече не се провежда и отговорните лица, за появата на това изображение, не го искат върху имота си. Това не е, като да купя 300 годишна къща, да избия стената и да направя магазин на първия етаж. На хората им харесало! Ок, супер! Ама това е частен имот, частна инициатива и сега, същите хора искта, да направят нещо друго ... Каква е разликата с комунизма, питам аз?
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А и върви ми рисурвай графити върху старите сграда ... Освен ако не е някой чалнат арт проект, ще ядеш шутовете.Точно за арт проект става дума. А и колегата ти го е написал - хората могат да оценят хубавите графити и ги отличават от разните драсканици от типа "Само Локо!"
39
1
 
22
 
! Отговори
сф преди 5 години
помня софия през 70те, беше красив град. сега е помийна дупка, не говоря за новодошлите, всеки си гледа интереса. говоря за безогледното строителство, реклами, грозни сгради, фасади, никаква стратегия в градоустройството. само едно метро направиха, което е ок, но градът е мръсен, не се поддържа достатъчно и организацията е под всякаква критика. обиколил съм цяла европа, и по грозен град от софия за съжаление няма. дори букурещ си запази облика от миналото, и стана по-красив.
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попринцип, артисти от ранга на Банкси, като драснат някъде, собствениците/собственика, консервира изображението, защото знае, че рано или късно ще предизвика небивал интерес.За жалост у нас, столица управлявана от неграмотни люде, които не са в час със съвременното улично изкуство, това е резултата.Жалко.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама кой и защо го премахва? Дайте малко backstory, че ... ЕЙ така един се оплакваше. как го гонели от апартамента му, колко добър човек бил, къде щял да живее с децата си ... После се оказа, че е пропаднала пиянка, дето има 3 присъди, не е плащал наем от ГОДИНИ, заплашвал и биел съседи, ама насъбра "подкрепа" (демек безполезни лайкове и коментари) ...
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вероятно Цецо е решил да си купува апартамент в сградата. Заличили са рисунката за да изпишат някой псалм.
35
2
 
8
 
! Отговори
:) преди 5 години
Oчевидно е премахтат от тези, които са го рисували, заради приключването на рекламната кампания...
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"София изобщо няма тъмен и мрачен облик. Обаче примитивните и нискоинтелигентни пейзанти обичате шарения и драсканици по стените."Брат, София си е мрачка и полупорутена. Прилича на посткомунистическа дупка, където царят немотия, простотия и непукизъм, а чат пат на моменти виждаш представители на едни неособено благоприятни класи в странта, които карат коли за по 200 000 лева ... О чака, тя си е баш посткомунистическа столица!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"това е абстрактна, сюреалистична творба."Ох, извинявай, ама докато те слушах ми омекна китката и си изтървах биричката ...
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Да, ама повечето сгради са на по 1/4 от възрастта на тези в старите европейски столици и са откровенно казано жалки.А и върви ми рисурвай графити върху старите сграда ... Освен ако не е някой чалнат арт проект, ще ядеш шутовете.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами супер е. розово, красиво... сега остава да нацвъкат няколко климатика по фасадата и ще е къде къде по оригинално от тази драсканица.
30
10
 
14
 
! Отговори
Ляв неолиберален гей преди 5 години
Това обаче нито е църква, нито става въпрос за икона, нито е "българско", а е дело на американец и е вдъхновено от масонската символика на бутафорната статуя стърчаща редом до една известна банка
29
1
 
12
 
! Отговори
men преди 5 години
спокойно вежди ни е приготвил нещо за там. архитектурна рисунка на кооперацията на буквите. нещо като холограма а по терасите ще са наредени строителите на съвременна българия - цецко, цецка, веждиту, кумата и т.н. а на улицата между трамваите ще има статия на гусин цеци с флашка в ръка. може и хард дисковете от регистъра под мишница. европейско финансиране.
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да поканят оня "творец" да нарисува стената с надгробните си плочи.
27
2
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Очевидно добре познавате атмосферата във Факултета. Да не сте от там?
26
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Турците са влизали в български църкви и са намазвали с бяла боя всички стенописи по стените За да се унищожи българското Е това е нещо подобно Без думи Но това действие не може да стане без наредба отгоре