Зелен филтър за София, вместо пустеещи земи 120 000 дървета

Новата гора на столицата е край Суходол
25
Зелен филтър за София, вместо пустеещи земи 120 000 дървета
Снимка: СО

Започна четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край Суходол, съобщиха от Столичната община.

Инициативата цели трансформация на пустеещи общински земи в гора и изграждане на зелен филтър в близост до София, които да подпомогне подобряване качеството на атмосферния въздух.

Новата гора на София край Суходол е най-мащабната залесителна инициатива на Столична община, в рамките на която ще бъдат засадени над 120 000 нови дървета. До момента са засадени 28 800 дървета. Това каза при откриването на инициативата зам.-кметът Йоана Христова. Гората ще се състои от акации, липи и дъбове.

"Това е най-мащабният проект на Столична община, реализиран изцяло с участието на доброволци. Всеки залесителен сезон броят на доброволците се увеличава, като само последната есен над 3000 са участниците, които са се включили в залесяването", посочи още Йоана Христова.

Новата гора на София, ще бъде и нов зелен филтър на града. За 1 година едно широколистно дърво осигурява кислорода, необходим на 10 души.

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от Общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Лесовъдите полагат и допълнителни грижи за засадените от доброволците дръвчета през годината – поливане, плевене, окопаване и т.н.

За максимално улеснение на всички желаещи, които искат да засадят дръвчета в Новата гора край Суходол Столична община разкри извънредна автобусна линия в рамките на градския транспорт с номер 56A. Началната спирка на линията е метростанция „Вардар“, а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9.00 и 16.00 часа с интервал от час и половина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
zadaven преди 5 години
Еххх хора, ако помнехте по всяка улица имаше по ред дървета от всяка страна, сега какво остана, ред магазини, ред паркинг... Страхотно оправихте държавата с тази "демокрация", не симпатизирам и на червените, и на гербери, въобще всички такива политици заслужават карцер. Оправете държавата деца, във вас ни е надеждата!!!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То парковете трябва да са вътре в града, а не извън него, само че тука се строи като за последно, не останаха свободни площи за целтта. Няма контрол и правила. Все пак е добре че се садят дървета.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пффффф на техническия преглед за коли даваш 50 лв бакшиш колата ти пуши като кумина на теца ама минава прегледа,куцо киораво сакато отворило пункт за годишен технически преглед та дърветата няма да спасят нищо.
20
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Така де,братята от маалата трябва да имат дърва за огрев.Е,ще почакат някоя и друга година,но няма как,топлината иска жертви.
19
2
 
12
 
! Отговори
Симеон Сакскобургот. преди 5 години
Ехххх, сърбят ме ръцете, някой знае ли кога ще е готова гората?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Да, само им дай на тея лумпеми повод да не учат... Е поне некв полза от тях да има.
17
1
 
9
 
! Отговори
Цвента Ц преди 5 години
Да пораснат малко и бразилците ще ги резнат.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кафявките ще си ги наберат за съчки
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ся викаш, при т.пата демокрация не ти става хурката?
14
0
 
22
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
По време тъмният и най-вече човеконенавистен социализъм бях на една бригада по терасиране и засаждане на борчета на голите баири преди Бакьово,друг отряд засаждаже от Батулия към Бакьово ,а най-далечният беше при Огоя.Лесно се виждат хълмовете от Батулия до Огоя,това са някъде към 15 км и всичко,това залесено основно с бор и други иглолистни е от нас бригадирите.Вечерно време в лагера купон.Бяхме международна бригада имаше полякини,литовки,рускини,,унгарките бяха в Огоя-красота незабравима
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГна всякъде трябва се направи така може да се засядят и орехи лешници и плодови дръвчета така ще има и доходност от тях-Когато бях дете,старите хора наистина садяха плодни дръвчета покрай реките и те се самоотглеждаха в близост до реката или различни сливови дръвчета покрай пътищата.
12
1
 
15
 
! Отговори
дървена мафия преди 5 години
Садете ,садете нали трябва,да има после какво да се сече!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да насадят и бадеми,те издържат и на по-сухо или праскови,има български сорт полудиви праскови,по-вкусни и ароматни са от облагородените,макар,че са малко по-малки като размер.
10
0
 
5
 
! Отговори
до 9-ти преди 5 години
,, Лесовъдите полагат и допълнителни грижи за засадените от доброволците дръвчета през годината поливане, плевене, окопаване и т.н.''
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе са пораснали,защото не са полагали грижи за тях или не са ги засадили както трябва или не са ги поливали редовно.Дръвчетата се поливат обилно и редовно в продължение на около 5-6 години,докато си пуснат кореновата система по-дълбоко.Някой се мажат през пролетта в основата(1-1,5 м. височина) и заради вредители.От 5 дръвчета едно да се хване все е полза.
8
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 5 години
на всякъде трябва се направи така може да се засядят и орехи лешници и плодови дръвчета така ще има и доходност от тях
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После трябва фиданките да се наглеждат и поливат, но може би е по-хитро да са по-надалеч от София.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да организират учениците и студентите,ще го залесят доста по-бързо.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Люлин е наблизо до Суходол. Да прескочат да видят какво стана, когато преди две години залесяваха Люлин. От тия клечки, дето ги набодоха идно не пусна листа. Още си седят. За какво ги садят - файда няма.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекрасна новина,хубави видове дръвчета са подбрали,ако сложат и различни плодни дръвчета между тях,няма да е зле.