Да се постави ли охлаждане на спирките в София?

София ще трябва да се адаптира към климатичните промени
30 май 2019 16:35, Анисия Иванова
31
Да се постави ли охлаждане на спирките в София?
Архив: Булфото

Столична община обмисля да постави охладителна система по спирките на градския транспорт, но за целта ще се проведе проучване, съобщи заместник-кметът на Столична община Йоана Христова.

"Когато проучването стане факт, ще се направят анализи и ще бъдат стартирани като подготовка за реализация за тази година“, добави тя.

На сесия днес Столичния общински съвет (СОС) прие План за адаптация към климатичните промени за Столична община /2019-2025 г./, неразделна част от Стратегия за адаптация към климатичните промени на Столична община /СО/.

Христова припомни, че в началото на 2019 г. Столична община се е включила в глобалното споразумение за климат и енергия. Тя обясни, че планът е разпределен на различни групи мерки, свързани с различни сектори от нашия живот - градоустройство, енергетика, транспорт и т.н.

Разграничени са са дългосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки и са заложени изпреварващи действия заради климатичните промени, които вече са факт.

По думите на Христова във връзка с по-интензивните и по-дълги валежи и по-резките промени на температурите например, общината може да предприеме изпреварващи действия. Такива са например създаването на нова задържаща и дренираща инфраструктура, нови водни площи, които при интензивни валежи могат да спестят средства за справяне с тези бедствия, обясни зам.-кметът.

Други мерки са изграждане на нови обекти на транспортната инфраструктура, възможности за ж.п. транспорта в София, който да поеме определени крайградски пътувания, интермодалност на градския транспорт, климатизация на всички превозни средства, инвестиция в нови климатизирани метровлакове и други, както и всички сфери, в които могат да се правят иновации, допълни Йоана Христова.

Зам.-кметът на София коментира и дейностите по двете програми за подмяна на битово отопление за столицата и  отбеляза, че подмяната на печките няма как да се случи през зимата.

"В рамките на следващите до 3 години очакваме да се подменят отоплителните инсталации на 1/3 от домакинствата, ползващи битово отопление“, поясни Христова, цитирана от "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
14
 
! Отговори
Индоевропейци преди 4 години
В новите рейсове има климатик ама не го пускат или го пускат да духа само вентилатор едвам-едвам.Шофьорът казва че е автоматичен и нищо не може да направи може само да го пуска и спира.Прозорците са блокирани и вътре е малко по-хладно от фурна.Мирише някак уюутно на чорапи,пот,дюнер,лучец... чат-пат парфюмът на някоя мадама се бори минута или две но можеш ли да спреш гората да расте? И така в софийските рейсове ползвам 4 вида всичките нови. Спрете булшита че имало климатик и отворете прозорците
5
1
 
21
 
! Отговори
аман от крадене преди 4 години
Поредната простотия на СОС! То повечето спирки нямат навеси и пейки, където човек да се послони, когато вали, те седнали да се занимават с глупости! Явно има кинти за "усвояване", та трябва някои свои хора отново да напълнят гушите, за пореден път, че избори идат, трябва пак да се преизбираме!!!!!
4
0
 
22
 
! Отговори
Daikin преди 4 години
Дааа, инверторен климатик и подово отопление за зимата.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в градския транспорт защо няма климатици, освен в около дузина рейсове от 3-4 маршрутни линии? При 20 градуса навън в много трамваи дъни отопление и всички вътре *** от адска жега. В половината коли на градския се леят като из ведро течове, когато вали дъжд навън. Да не говорим, че в неклиматизираните дупки, за които плащаме по 1.60 лв., или няма прозорци, или наличните такива изобщо не се отварят. Кого лъжете с тия жалки обещания, прогнили крадливи некадърници? Залжили били действия... Хах
2
0
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
То няма лошо въпроса е колко ще ни излезе на данъкоплатците, че нещо след всяка поръчка милионерите у нас "незнайно защо" се увеличават.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тези крадльовци не бих им ал 1 стотинка да изхарчат. От статията разбирам, че ще подаряват на ромите климатици. С чиии пари обаче?