Още 1 милион жители за София? 3/4 от хората: Не, благодаря!

Едва 24% подкрепят идеята столицата да приеме още много жители
Обновена: 20 юни 2019 14:15 | 17 юни 2019 16:37, Красимир Ангелов
127
Още 1 милион жители за София? 3/4 от хората: Не, благодаря!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Може ли София да поеме още един милион души население?

Според плана на София, приет преди 10 години, столицата може да поеме още 1 милион души население. Данни от ново изследване, при съществуващия жилищен фонд показва, че столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" обаче, столицата реално не може да си позволи толкова много нови жители. Според него хората трябва да си зададат въпроса каква ще е ползата на града и живеещите в него, ако тези цифри бъдат достигнати.

По данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247.

Може ли София да приеме още 1 милион души население? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в своята традиционна анкета, в която участие взеха 3694 души.

Резултатите показват, че хората не са особено сигурни в твърдението, че столицата може да нарасне още и едва един от четирима запитани подкрепят подобно твърдение. Едва 10% са напълно съгласни с твърдението, че София може да приеме още 1 милион души, а други 14% също го одобряват, но само ако се построят много нови квартали и градът се разшири значително.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

На фона на това 22% от анкетираните смятат, че столицата е прекалено населена и реално няма повече място за нови хора.

Близо всеки втори пък е привърженик на крайни действия по отношение на свръхпопулацията в София. 31% смятат, че не само главния град не може да приема нови хора, но и е наложително населението да намалее. 23% пък посочват къде сериозно, къде шеговито, че е най-добре столицата да бъде преместена в друг град, за да се разтовари София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ако се вземат мерки за ограничаване на таратайките.Примерно:1.Право на една регистрация на кола на апартамент.2.Без право на регистрация в София на коли над 20г.3.Местни винетки - колите с не-софийски номера са прекалено много.4. повече зелени зони.
46
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето на мястото на София е имало три села и безброй овце и овчари, от тогава майна нищо не се е променило . Това да си ромбоиден шоп не е работа . Жалко, че Пловдив е отказал да стане столица - голяма грешка майна, сега щяхме да сме читава държава, а не гетото на Европа с *** селянин за премиер, който не знае бъкел езици, строи керпични магистрали и който копае трупове с трактори... .Шопе шопе, ти омайна розо...
45
9
 
4
 
! Отговори
Козлодуй преди 4 години
В момента в който аз кажа, аре Софета, аз съм друга държава и до 48 часа ще има метеж в мръсния ви град. Заклевам се! Ако и Стара Загора го направи, до една седмица ще вони на леш в града ви. А до месец, ще се редуцирате до селото, което бяхте. 20 000 души. И то само по далечните квартали.
44
8
 
10
 
! Отговори
РусенецЪ до 43 преди 4 години
До АнонименТотално подкрепям !!! Администрация се гради за месец. Нека София си живее сама като град - държава! Абсолютно подкрепям!
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви ли омръзна да избивате провинциални комплекси?!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как при около 4 милиона живеещи в България, в София да са 1,3 милиона, т.е. 1/3 от живеещите в България. Има още около 3 милиона извън България.
41
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе по такъв повод бях излязъл с призив към ЦЯЛА НЕСОФИЙСКА БЪЛГАРИЯ:Що не вземем да се отделим всички ние презряните,"готованци",дето ядем БВП на боклулчийаката яма на страната,да си изберем друга столица,да си наложим една хубава ограда около клоаката и въздушен и транспортен контрол с КПП и митници и да им видим сеира на всички тези бандити,барабар с парламенти,министерства,агенции и т.н,с които да си се управлват.Че накрая да олекне на цяла България от сифийската напаст!!!
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не мерси? Сетихте се. Вземате бюджета правите си фирмички и схеми после що идеали. Ами всяка община да си взема бюджета за нея и готово.? Как хората в малък град ще живеят, като всички пари отиват в София? На малоуюни ли се правите. Постъпленията от морето са милиарди в бюджета, а се връщат 200 300 милиона в общината?
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както обикновено в анкетата нямаше отговорът, който исках да дам - може, но не трябва, а трябва населението на София да намалее.Разбира се, че населението на София теоретично може да се увеличи много, но защо.И едно уточнение. Според статистиката в София се водят, че живеят и софиянците, които завинаги избягаха от България и реално в София живеят около 500 хиляди софиянци и още около 150-200 хиляди жители на други населени места. В България останахме 2 милиона българи и 2 милиона други етноси.
38
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДобричлияУважаеми господине.София беше един прекрасен чист и спокоен град докато не се домъкнаха всякаква *** отвсякъде.Първото нещо което направи тая огримна маса от мрачни,ядни комплексирани и много сърдити диви граждани и селяни на република България бе да обяви ,че 1 Мн мрази София.2 София е кенeф,бунище,село,грозна,задръстена и много дразни техните естествени аристократични особи свикнали с изтънчен лукс и цивилизованост.3 Никога не биха живяли в Сф ама е на насила ги карат.. Та така
37
2
 
6
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Каква агенция по аквакултури в София бе?! Там се отглеждат само жаби! Бе Дянков хубаво бе започнал ама ....
36
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19:Ей "умник",кУреняк сУфянец!София след Освобождението е наброявала около 13000 жители,при около 3 млн жители на цяла България!В своя пик,през 1988 г,България беше около 9 млн.а сега е под 7 млн.Тъпата ти София е нараснала по население около 100 пъти оттогава,като са се родили максимум 3 поколения!Откъде ги измисли тези 9 поколения,или си мислиш,че и ти не си потомък на някой "селянин",срещу когото ревеш!
35
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДобричлияНали си от голЕмото дубрутру, що не си плащаш бензина да се довлечеш за два часа да си свършиш работа и да се омиташ, а? Никой не те е вързал тук насила! Принуден бил! Някой с пищов в кухата лейка те е принудил! Верятно софиянец!
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм си майничка от провинцийката и ме боли фару за гетото СофияТаун...
33
9
 
15
 
! Отговори
Ко? Ко? преди 4 години
Кореняци ли? Баща му още не си изтупал сламата от джобовете, той на кореняк софианец се прави! Столицата е било логично да е Търново, но оня розовия Славейков е натиснал.
32
0
 
7
 
! Отговори
Не небостъргачи преди 4 години
Трябва да се строят тризонети с големи тераси и големи кресла от здрава метална конструкция която да издържа дебели *** . Ако не може да поеме поне едно дебело лили не става .Тези нови имоти ще станат голям хит щото няма къде да се навират *** от евродупитатства и политическия бизнес .Хубавото е че тези имоти ги строят ромовете и ще се ромализира София която е възникнала като римски град :)
31
19
 
19
 
! Отговори
Добричлия преди 4 години
Уважаеми софиянци. За последните 20 години съм стъпвал във "вашия" град три или четири пъти. И то единствено и само по работа, защото администрацията е концентрирана там. Така се получава, че за да си контролирам зърнарския бизнес ми е по изгодно да живея в мръсния ви, грозен и замърсен град. Не по лично желание, а по принуда! Отбележете го! По принуда! Какво търси земеделско министерство в София е мистерия! Не искам, но съм принуден!
30
7
 
24
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Малко елементарна аритметика за т.нар. "кореняци софиянци", които плачат за времето без конкуренция. Според първото официално преброяване на населението от 1880 г. населението на София е 20 501 души. За 100 години то нараства до над един милион. Та всички, дето блеят, че "дойдоха селяните и ..." да вземат да си припомнят откъде са дошли родилтелите, бабите и дядовците или - за "баш кореняците" - прабабите и прадядовците им.
29
2
 
11
 
! Отговори
До аззз 19 преди 4 години
Кои по-образовани, байно?На сегашните млади, които търсят работа, кои са родителите им? Онези, които през соца влизаха да следват с общ успех от дипломата среден (3) и пак с такава оценка от приемния изпит, щото били от изоставащи окръзи1 А софиянци, кандидатстващи на общо основание, попадаха във ВУЗ само с успех над (5.50) за по-добрите специалности.Всеки млад човек носи гените на родителите си. Щом иска, да иде в София, Лондон или където ще.Но това не е претекст за безумно презастрояване.
28
6
 
15
 
! Отговори
Шопи, София е най преди 4 години
голямото село на България, там се събраха всички села. Нали скачахте като мяймуни и се радвахте на Костов, ето какво ви донесе, той унищожи селата. Като нямат работа, всички безработни ще дойдат в София!