32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!

Бумът на строителството от 2007 г. е наполовина строителството през социализма
18 юни 2019 07:00,
162
32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови 320 хил. души са се заселили в София за последните 10 години по неофициални данни, каза  Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което е било извършвано планово през социализма”, отбелязва Шопов пред "Труд".

Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите”, казва Шопов.

Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено”. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал”, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити, коментира Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Застраховките на жилища са на второ място по дял у нас след автомобилните застраховки. Според експерти в сектора застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората. За много българи е по-важно да нямат драскотини по автомобила, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките „каско” са по-скъпи от тези за жилищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
20
 
! Отговори
Св преди 4 години
Тоя път статията ме обърка. Друг път са по - концентрирани и екстракта обикновено е насоченост към определен бизнес в една статия. Сега не разбрах, на строителен предприемач, на брокерска агенция, на застрахователния ли бизнес, на банковия картел ли е вдъхновението?? Или пък някаква полит. пропаганда, как всичко цъфти и връзва у нас ...
29
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Една голяма лъжа,че не достигат апартаментите,живея в Младост и в нашия блок 20% от апартаментите никой не живее и се търсят куповачи старите военни жилищА 39% СЕ ПРОДАВАТ това е статия на брокерите в София има много жилища които търсят куповачи.
28
1
 
18
 
! Отговори
спецсъдия Хинов преди 4 години
За това във всяка градинка-блок минимум 15 етажа. Питайте Ваклин как се прави.
27
10
 
12
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
Западния изговор, който основно се употребява в София има повече отклонения от езиковата норма, отколкото източния изговор.Напр: " Бех у молу да си купим некви неща."В случая столичния езиков шовинизъм е крайно неуместен.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за същите години са закрити от картата на България към 400 селаНе, че нещо, но това специално е световен феномен. Унгария - 33% от хората са в Будапеща. Наскоро и за Испания писаха - и там провинцията се обезлюдява. Китай- всичко живее в мравуняци из големите градове. Русия - Москва е 10% от населението.Но е нормално - преди век-два за обработването на една нива са били нужни много хора; сега всичко е заменено с машини.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Заселени 320 хиляди по НЕОФИЦИАЛНИ ДАННИ!2. Не се казва колко столичани са емигрирали навън за тези години- много са!3. Една част от хората от точка едно, също са емигрирали - или извън България или на друго място в България! С тези изсмукани статии хващайте други балами, няма панел и ЕПК в които да няма поне 30% свободни жилища, с някои изключения, като Младост и Стрелбище.
24
1
 
23
 
! Отговори
ИЗВОД: преди 4 години
СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ ПЛАЩА НАПОИТЕЛНО НА ДНЕС БГ ПОСТОЯННО ДА ПИШЕ СТАТИИ КАК ЩЕ СЕ ВДИГНАТ ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА ПРИ ТРАГИЧНАТА СИТУАЦИЯ В СЕКТОРА...
23
5
 
12
 
! Отговори
ХХАХА преди 4 години
ПУСНИ ИМ НА СОФИЯНЦИ КОМУНАЛНА ТЕМА И ИМ ГЛЕЙ СЕИРА! ЩЕ ВИДИТЕ КОЙ ОТ КОГО Е ПО - ГОЛЯМ И ПО ГОЛЯМ ГРАЖДАНИН! СМЕШНИЦИ@!
22
0
 
11
 
! Отговори
помня преди 4 години
Шопов. ....настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот. Това беше въведено със закон преди няколко години и го отмениха само след няколко месеца. Основната причина бе,че така лъсваха имената на наш,те хора които получават апартаменти---- без да плащат. т.е. г-н Шопов ---не бъркайте причините със следствието --причината е: Корупция, неспазване на законите, слаба съдебна система.
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе за София не знам,обаче като цяло за същите години са закрити от картата на България към 400 села!
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много миекащи прикари се натресоха в София,да се връщат по родните си села. и колиби!
19
9
 
21
 
! Отговори
Сф, апартаментчик преди 4 години
Недостиг - друг път. Аз например имам апартамент, който стои празен, живея с приятелката ми в друг. Не ми се занимава с ***, които да ми го изпотрошат
18
3
 
33
 
! Отговори
Risk point преди 4 години
За 10г населението на България се е стопило с близо 600 хиляди, но това на София се е увеличило с 320 хиляди. Вярно урбанизация, но да не преувеличаваме. Над 20% от жилищата в София са празни, като са взети с инвестиционна цел. Има сценарии при които ще продължат да нарастват цените, но шансовете за това не са високи. Успех за сектора ще е ако съвместните им действия задържат цените.
17
1
 
22
 
! Отговори
aa преди 4 години
AAA зора бил за застраховкитеееее, аааааааааааааааааа. А като удари едно земетресение и изпопада половина софия, като ще едни плащания по застраховки направо чудо ще стане
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А като вдигне човек поглед - във всеки блок има поне 1-2 пустеещи жилища.За комуникациите от/към града нека не говорим. Наскоро бях в Италия. Влак като слънце, с всичките удобства, взима 260 км за 2 часа. Тук Бойко вече десета година се напиня как ще строи високоскоростна железница, смех.
15
7
 
8
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Стройте повече...Има още много за застрояване ..Селяните с пари от..крави ,овце,градини ще ги закупят защото искат да са и те Софиянци ....ще си плащат данъка и като видят че няма място за тях ще се приберат при кравите но......ще са си оставили парите в София и ще му плащат данъка ..
14
3
 
3
 
! Отговори
MR Buch преди 4 години
до 11 ТиЛУД БИ СИ, да им отваряш очите бе.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
страшно няма - място има ! не върху всички покриви има джакузита и барбекюта - шляпайте нови етажи върху покривите ! междублоковите градинки ги оставете за МОЛ-ове.
12
3
 
38
 
! Отговори
Ужас бг преди 4 години
В София живота става все по непоносим, освен това града се напълни с всякакви сноби и ***, все по рядко можеш да срещнеш нормален човек на улицата... Добре живеят само малцина незаконно забогатели в годините на прехода и някои елитни компаньонки.
11
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това някаква подсъзнателна подкана, да купуваме жилища ли е? Не казвам че е платена разбира се :D Трябва да съм луд да купувам в софия.Мисля да си взема в гърция, да в скапаната и пропаднала гърция, с изглед към морето и то на половин цена в сравнение със софия.Успех брокерчета, тази година ще ви е нужен.П.С. в страна с умиращо и застаряващо население да се купува имот с инвестиция, е меко казано глупаво.