Конната база в Борисовата, Фандъкова иска ново обсъждане

Паркът е сред най-големите богатства на София, изтъква кметът
Обновена: 21 юни 2019 14:14 | 21 юни 2019 13:36, Веселина Йорданова
20
Конната база в Борисовата, Фандъкова иска ново обсъждане
Снимка: БТА, архив

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага Подробният устройствен план на Борисовата градина да се преработи и да се проведе ново обществено обсъждане.

Още по темата
По думите й заданието на плана показва ясната политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г.

Фандъкова предлага в окончателния вариант на плана да не се възстановява сградата на Климатичното училище по архивни данни, каквото е предложението в проекта. Теренът да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина.

Конната база и базата на "Спортна София" да се запазят на местата, на които са. Не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка. Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители, мотовира се кметът.

Да не се допуска никакво ново строителство на сгради за създаване на "Музей за зелена памет" на мястото на автокъща "Капитолия". За осигуряване на достъпа до парка, без да се допуска движение на автомобили в него, подкрепям предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата, посочва Фандъкова.

Кметът иска да се разгледа възможността за възстановяване на атракциона "Кривите огледала" в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъща "Капитолия". Автокъща "Капитолия" да бъде премахната от Борисовата градина. 

Фандъкова смята, че не трябва да се допуска застрояване в имота на съществуващия преди години ресторант „Тенекиите“, иска да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения, да се подобри структурата на веломрежата в парка и др.

"130 години след изработването на първия устройствен план на градината от Даниел Неф, започваме обсъждането на настоящия проект за Подробен устройствен план, чиято основна цел е да съхрани и опази историческия вид на Борисовата градина, която е сред най-големите богатства на София", изтъква столичният кмет.

Тя припомня, че конкурсът за разработване на проекта за ПУП на Борисова градина беше спечелен от дружеството "Ковачев архитекти", което предложи най-консервативния вариант за запазване на парка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
ЮнкерИшиаса преди 4 години
един ден като ритне камбанат най успялата кметица на софия (след краля слънце разбира се) ще направим в нейна чест от борисовата до парламента специални картофени лехи по 189 мелеона едната. ще направим трички за късмет. ГЕПИ АД да се готви че другите такива големи играчи нема дето могат да скопосат идеалните картофени лехи. и нейните съселяни от самоков че могат да идват да си берат компири директно от сентъра на софия като компенсация че са загубили такава талантлива личност.
18
2
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Защо Фандъкова носи перука какво крие,с гола глава ли е???
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нито дума и за Летния театърза последно там беше мутренско сборище доколкото помня
16
3
 
4
 
! Отговори
Модерното преди 4 години
Г-жо Фандъкова какво правите с квартали като Модерно предградие? Няма инфраструктура, пълно е с незаконни постройки, водопровода аварира ежедневно, зимата се горят гуми, дрехи и всякакви ***, музика свири до късните часове? Децата ни живеят в тази осигурена от вас среда!!! А вие се занимавате с паркчета, градинки и жалки улици и булевардчета в центъра и югоизточна София.Спите ли спокойно?????
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Госпожо Лъжа, какво стана с прославутия ремонт на ул.Граф Игнатиев.2 години, 84 милиона лева, половината от данъкоплатците, а грозотилището е невиждано.При първия лек дъждец се образуваха чудовищни локви.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандо , Крусев за милион на съд , а ти и Тиквата кога и за колко ?
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами София-ленд защо го изключват от парка?Много пропуски станаха за да са направени неволно. Мирише ми на престъпна схема за заграбване на паркови площи, докато ни залъгват с празни приказки
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паркираните автомобили по алеите в Борисовата градина доказват, че София няма нито кмет, нито главен архитект. Не ми е ясно тази женица за какво получава заплата
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям да няма автомобили в Борисовата градина. И като цяло в центъра движението на автомобили да се играничи или да има такса. Не се диша вече. Сега без автмобил не мърдаме, а после се редим по опашки при лекарите.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къпалнята Мария Луиза ще става частен квартал, нали затова им трябва толкова многи Устройствен план, защото няма как в резерват да строиш блокове. Целта е да се разпарчетоса Борисовата градина и големите акули да се нагушат
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво мирише около конната база, а когато няма вятър свежата миризма слиза в ниското около канала. Толкова е романтично, че хората много обичат да дишат с пълни гърди там
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз искам оставката на паравана на всякакви схеми, г-жата по руски.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново нито дума за къпалня Мария Луиза. Защо се правят нови водни паркове в София , а съществуващ седи затворен повече от 10 години и нищо не се прави по въпроса?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова припомня още, че през 2017 г. по нейна заповед са проверени всички терени в парка, които се стопанисват от дружеството "Софийски имоти" и сключените договори за наем за прекратени. - И кво от това, заведенията са там и работят. Време е г-жа гербава лъжа да се маха, барабар с цялата си сбирщина крадливи некадърници.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даниел *** е градинар и никога не му е хрумвало да прави ПУП
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова кога ще забрани влизането на автомобили по алеите на Борисовата градина.Това го няма в нито една цивилизована държава.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Спортна София" има един декар паркинг за коли, доста е глупаво такъв паркинг да се оставя в сърцето на толкова ценнен парк
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А файда за Файдъкова ще има ли?
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, защото е на Мутрите, както и Къпалнията Мария Луиза, а за мутренската автокъща Капитолия на Пашата, шефа на Бойко в СИК, отново даскаличката не проронва нито дума.