14 хил. трошки в София, паркоместа липсват. Но и не може да се махнат бързо!

Общинарите с вързани ръце заради дълги срокове на предписанията
25 юни 2019 09:10,
89

Все по-голям става проблемът с изоставените автомобили. Хиляди стари коли са оставени от техните собственици по софийските улици. Същевременно се задълбочав и проблемът с недостига на паркоместа.

Граждани алармират за два изоставени автомобила в тревните площи на ул. "Радул Милков", срещу сградата на "Агенция митници". Единият е със спаднали гуми и стои там от доста време, другият очевидно е катастрофирал и е без обозначителни номера, написаха те в онлайн платформата HelpBook.

14 хил. изоставени автомобила са установени в София от 2009 г. до юни тази година. На тях са поставени стикери за доброволно преместване от терените на общинска или държавна собственост.

"Условията, необходими за принудителното отстраняване на такива превозни средства, са те да нямат регистрационни номера, да не са минавали на годишен технически преглед повече от две години или да имат прекратена регистрация", отбеляза пред Bulgaria ON AIR началникът на сектор "Контрол по паркирането" към Столичния инспекторат инж. Полина Асенова.

Когато се установи, че един автомобил е излязъл от употреба, се залепя стикер, чрез който се дава срок на собственика му да го премахне доброволно. Ако това обаче не се случи се сформират комисии, които принудително вдигат возилото.

След това отново има срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени.

Именно дългите срокове за установяване и издаване на предписания връзват ръцете на общините да изчистят по-бързо автомобилите от улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
10
 
! Отговори
не съм шофьор, преди 4 години
но много изоставени коли пред блока ме дразнят. Дразнят ме и семейства с по 2-3 коли. Не е предвидено да има паркинг места, отделно че се водят улици местата с паркирали коли. Трябва да се намери формула за изкупуване на старите коли от фирмите за скраб, авточасти на старо и други подобни дености с техен транспорт. Изоставените коли са на бедни хора, вече болни или с други основателни причини, да има икономическа и социална полза за собственик, община и бизнес.
64
7
 
6
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
В модерния западен свят всяка кола, която е 10+ годишна се води трошка. В София няма 14,000 трошки. По-скоро са 1,400,000
63
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Коки10 дни са прекалено малко. Представи си, че не си закотвен вкъщи човечец, а такъв с нормални доходи и работа. Тогава? 1. Пращат те в командировка за 2 седмици или месец2. Отиваш на 2 седмици почивка със семейството и втората ви кола остава пред дома виС това за 10 дни трябва половината автопарк да е по общински паркинги и да се развяват постоянно бележки, че всъщност не си си изоставил колата. Нормалното е при липса на платени данъци и т.н. след някакъв срок да се задвижват нещата.
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На паркинга зад блок 254 в Надежда на място за около 10 паркирани автомобила има ЧЕТИРИ трошки , които не са помествани от месеци.ПОСЛЕ - НЯМАЛО МЕСТА ЗА ПАРКИРАНЕ!!! ХАЙДЕ БЕ - НЯМА!!! Ако общината ги разчисти(след две предопреждения да речем) ще изкара и някой лев.
61
7
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Фолксваген нямало да правят завод в България а в Измир.Ми те само като видат как сте накачулили целите градове с коли им става ясно, че това племе ред и правила не признава.Нито пък има власт която да му ги наложи.Бели роми сме си българчетата. Радвайте се че за акъла сме си прекалено богати.
60
6
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Един щял да го прави като в Италия, друг като в Германия.А направете го като в Турция барем. Проблема е че и това не ни дава чипа.В момента синята зона е прекалено евтина - обикаляш по 5м. да търсиш място.ПОПУЛИЗЪМ - Фандъкова не смее да вдигне цените преди изборите.Около блоковете всичко е коли - тротоари/градинки/площадки - всичко. Това че е забранено на никого не пречи - фандъкова не смята да прилага закона - избори идат.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като ти е безплатно защо да не държиш кола а ако беше платено щеше да се замислиш! Трябва данъка да е обвързан с правото да паркираш там където го плащаш.Пред блока ми в Надежда е пълно с коли с регистрация от друг град!
58
4
 
10
 
! Отговори
Край преди 4 години
Българина не може да се справи с елементарни проблеми като затрупването на града със стари коли. Кучета го ядат, партиите го цедат със субсидии /щото иначе ще се продадат на олигарсите/.Такъв песимизъм ме наляга, братчета мой български.Иначе да се смеем на турци/румънци/македонци сме царе.А снимайте в Истанбул кола на тротоар/в градинка или детска площадка - 16 милиона е. Братчета мой диви глупави.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам приятел които има братовчед в Германия в Берлин та той му купи една кола и му каза да ходи да си я вземе защото и плаща паркинга пред блока!И тука ако паркирането на всякъде стане платено ще се замислят дали да оставят коли
56
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всяка кола има на предното стъкло стикери за ГО и ГТП достатъчно е някои контрольор да мине и да провери дали датите са стари и да даде кординатите на паяка просто е ама в България прости работи не се правят!
55
3
 
14
 
! Отговори
Трошка преди 4 години
Глупости! Само в Люлин са над 7000. Няма нито един стикер по изоставените автомобили! А след нашествениците от Перник и околия няма къде да се спира. Общината нехае за този проблем!
54
3
 
7
 
! Отговори
NN преди 4 години
След като е изоставена ,колата няма ТП , няма и ГО, следователно е дерегистрирана от КАТ, има пълно основание да бъде преместена на общински паркинг но това е отговорност и разход на Общината. Обаче ,като си остане на старото място се създава хаос и ето ви Синя/Зелена зона по желание на живущите , тогава можем да я преместим и добре дошли парички. Кой е изигран?
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като колите имат номера и може да се налагат глоби с камери защо да не може да се снимат като са паркирали и да им се налагат глоби за това, че са изоставени!?
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България не се търси решение на проблема а начин да се изкарат пари.Защото ако се решават проблемите хората ще живеят спокойно и ще се запитат защо е толкова голяма държавната администрация
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е просто решението на проблема само да има воля да стане това. Трябва към всеки район да има отговарящ за това като ходи и снима изоставените коли без ГТП и ГО и да им се налага СОЛЕНА ГЛОБА на собствениците като отидат да си платят данъците ще им излезе и глобата за плащане, но за да стане това трябва парламента да гласува промени в съответните закони.Колите без номера да се вдигат 1 седмица след като се установи това защото може някои да ги откраднал нарочно.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няколко години живях в Прага. Там 2 пъти в годината слагат табели, че улицата ще се мие и всички коли трябва да се премесят. Определят и обявяват деня около месец по-рано, така че можеш да си ги планираш. Ако не си махнеш колата, я вдигат на общински паркинг. Така хем могат да измият по-добре улиците, хем махат всички трошки.
49
0
 
9
 
! Отговори
До 48 Идеята преди 4 години
Според същата тази статистика, която твърди, че в София има 650 автомобила на 1000 човека население, в Кърджали автомобилите са 950 на 1000 човека население, във Видин са 811 на 1000 човека и т.н. със всикчи областни градове в България. Статистиката, която дава Виена и другите градове е за брой "personal cars", а не за всички регистрирани автомобили, както ги дава КАТ в България. В София тези personal cars са около 200 на 1000 човека население, а през 2011 са били 180 на 1000 човека.
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пчеличката Мая ще оправи всичко като дойде на власт.Надай се куме на пияна жена.
47
5
 
7
 
! Отговори
Идеята ... преди 4 години
...че на запад от нас проблеми с паркирането няма, защото хората масово са вкарали колите в подземни паркинги е много симпатична с наивността си! Още по-симпатична е убедеността на някои, че броят на автомобилите в София е много по-нисък от този в западните градове. Само за сведение, броят на леките коли в столицата е над 800 000, което, при население от около 1,25 млн прави около 650 коли на 1000 души. Само за сравнение - във Виена този показател е около 380...
46
2
 
2
 
! Отговори
petar преди 4 години
te za ekologia govoryat a o6te nesa zabranili na varburzi i trabanti dagi karat i parkirat