Горублянци искат истински обезщетения, а не пари "за две пържоли и две бири"

Жителите на квартала се заканиха да блокират "Цариградско шосе" всеки ден
9 юли 2019 10:52,
44

Жители на столичния кв. "Горубляне" се заканиха да протестират всеки ден и да блокират бул "Царигарско шосе", докато правителството не промени Закона за държавната собственост.

В момента държавата може да влезе в частните имоти без предизвестие.

Двама от организаторите на протеста - арх. Янита Тарабанова и Иван Димитров са категорични, че жителите на квартала не са против строежа на пътища и паркове, но искат справедливо обезщетение за земите си, които са предвидени за принудително отчуждаване.

Още по темата

Тарабанова сподели, че протестиращите искат срокът за обезщетяване на собствениците да бъде намален на една година, а не както е сега - 15.

"Повод за протестите ни е промяната в Закона за държавната собственост, в който се въведе опцията за влизане в нашите частни имоти без те да бъдат заплатени предварително. Искаме това да се промени. Трябва да се въведе и срок за обезщетение за земите ни и да се намали срока за имотите, които са предвидени за принудително отчуждаване", обясни архитектът.

Иван Димитров пък допълни, че в момента се изплащат обезщетения от 30 лева на кв. м. за строежа на Околовръстното шосе в София. Според него това е нелепо, тъй като сумата се равнява на две пържоли и две бири.

"Никой от Горубляне не иска повече пари от реалната цена. Трябва да ти дадат толкова пари, че да можеш да идеш 200 метра настрани и да си купиш толкова голямо място колкото си дал. За да бъде изпълнен планът за София, трябва инвестиция от 100 милиарда евро. Това означава по 80 хиляди евро на всеки софиянец", обясни той.

"Молим премиера за спешна среща", подчерта Димитров пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Август Импере центъра ли да блокират???
41
1
 
0
 
! Отговори
Tuti преди 4 години
Ми да всемат да глобят полицаите, че не си вършат работата и им позволяват да блокират важна пътна артерия. Има си съд да ходят там да водят дела.
40
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
Гост,а помисли малко,а!?Постави се на мястото на тези собственици.Ако това е твоя имот ще се помириш ли с тази подигравка?1 кв.м.мокет от евтиния струва по-скъпо,след 3-4-5 години го сменяш и изхвърляш,а това е земя-тя е вечна! Много е лесно да се плюе,особено когато не си наясно.Във всички цивилизовани държави хората изразяват протестите си потози начин.Гледаш ли телевизия-протесите в Гърция,Франция-не е ли същото ,а!?
39
5
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Да си затварят пътя през Горубляне,защо изобщо полицията им позволява да блокират Цариградско шосе.Не може група хора да блокират целия район за да пречат на хората да се предвижват.Щом това им се плаща значи това е цената.Това ,че някой си е правил други сметки и сега не му излизате е друг въпрос.
38
4
 
2
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
Горублянци са АЛЧНИ ШОПИ! Да не забравяме колко бяха алчни и собствениците на бараки по околовръстното. Има полиция, да разпръсква проеста.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарната цена на тези имоти колко е? Доколкото знам там нямат право да строят блокове и къщи. Едва ли пазарната цена е много по-голяма от тези 30 лева на квадратен метър. После има и два други момента - на каква цена са сключените сделки за подобни имоти, примерно 20 лева за квадрат и на каква стойност на имотите тези плащат данък. Не става да си плащал данък по данъчна оценка от 10000 лева за 1000 квадрата. Сега ти дават 30000 лева за този имот, но ти искаш 200000 лева или 1-2 милиона.
36
1
 
2
 
! Отговори
Оп преди 4 години
Ако пътя минава от там земята им ще струва 40 евро на квадрат. Ако пътя НЕ минава от там, цената ще е 1200лв на декар...
35
6
 
6
 
! Отговори
ужас преди 4 години
При бюджет годишен на София от 700 милиона евро, този искал 100 милиарда евро , за да се получил плана ...Какви са тези смешковци.Я този да каже колко данъци плаща в паржоли, че му се вижда смешно обезщетение от 30 хиляди за декар буренясали поляни.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам много работи, но моля протестиряте и си търсете правата по нормален път и не блокирайте хората които не са ви виновни. Това направо си е тероризъм.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шопите винаги са си били алчни. Аз като имам 80 декара в Плевенско какво да правя.
32
6
 
5
 
! Отговори
Август Импер преди 4 години
Кмета Фъндъкова как може да допуска блокиране на изхода на София?? Най-важният. Да протестират пред Община Младост?!! Полицията ка го допуска това? Предният път април ли бе неделя в 17ч се набих от Казичене и колоната бе назад след КАТ? Час и 30м. д Враня, там полицаите се хилеха??? Вместо още на Казичене да бяха и да обръщат? Никой нямаша! Всичко е умишлено...
31
6
 
12
 
! Отговори
Мислещ преди 4 години
А тези протестиращите да попитам какъв данък плащат и по каква оценка?А ако трябваше да плащат данък върху пазарна оценка или просто така им изнася.
30
11
 
14
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Алчни мизерници. Цял живот седяли и чакат да мине път че да им земат на дяда им земята, че и милионери искат да ми стават. Д се пусне жандармерията с палките да им начука канчетата на мърсите, и по 5 лв на квадрат да се обезщетят, кви с а тия 30 лв
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По тоя въпрос да се пита. Нинова, "Макаров", "Калашников". Те докараха колективизацията с колхозниците
28
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчни, гадни, прости шопи. Една гьостерица за Вас, ама като си кажете как си "възстановихте" земите със свидетели.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази земя е на "освободителите", които трикратно са освободили горублянци от три робства. И как ще им я върнат като на Цара / роден в Горубляне/ не само върнали имота та на тях ли???
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27. Не си наясно. Ако тоя 1дка. Е в младост. Можеш да направиш блок със сто и повече апартаМЕНТИ. И тогава продаваш ставаш милионер. Но ако тие двор от 5 дка в село от бедния северозапад. Садиш рапица или марули. За да получиш субсидии/ а може и да не получиш/ ако пуснеш ПОДКУПЧЕ на слуШителя
25
3
 
13
 
! Отговори
Стар човек преди 4 години
Абе вие запознати ли сте с цените на земеделските земи бре.Къде има 30,000лева на декар,като най плодородните земи са с цени 1,800-2,000лева. И спорите и се изказвате ,,убедително" като последна инстанция.Аман от пуберски коментари!!!
24
8
 
9
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
До Анонимен 7Тази земя не е тяхна. Те са я заграбили навремето от славяните.---------------------------------------------------------------------------------------те понеже славяните са дошли със земята в ръцете си, хаха. Друг е въпроса, че този етнос се споменава за пръв път 1762г.Прави са хората да искат справедливо обезщетение за земите си според пазарната цена в района. Ако и Вие имахте такъв имот, който държавата иска да Ви отчужди ще искате справедливо заплащане според пазарните цениг
23
2
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Като строиха околовръстното,протестираха ли срещу бай Тошо че минава през земите им или викаха ,,Ура,имаме околовръстно"Всеки шофьор знае каква тапа е от кръговото на Младост към Горублянеи Герман.. Ами за панелките в Младост /от 1 до 4/ някой да си потърси правата за земята?Къде им бяха нотариалните актове и смееше ли някой да поиска обезщетение? На Московска 5,,обещетяваха /входа от към ул.Малко Търново/ Ех ,слободия бе,протести,недоволство и нямало свобода!Намерили та премерили!