Горублянци искат истински обезщетения, а не пари "за две пържоли и две бири"

Жителите на квартала се заканиха да блокират "Цариградско шосе" всеки ден
9 юли 2019 10:52,
44

Жители на столичния кв. "Горубляне" се заканиха да протестират всеки ден и да блокират бул "Царигарско шосе", докато правителството не промени Закона за държавната собственост.

В момента държавата може да влезе в частните имоти без предизвестие.

Двама от организаторите на протеста - арх. Янита Тарабанова и Иван Димитров са категорични, че жителите на квартала не са против строежа на пътища и паркове, но искат справедливо обезщетение за земите си, които са предвидени за принудително отчуждаване.

Още по темата

Тарабанова сподели, че протестиращите искат срокът за обезщетяване на собствениците да бъде намален на една година, а не както е сега - 15.

"Повод за протестите ни е промяната в Закона за държавната собственост, в който се въведе опцията за влизане в нашите частни имоти без те да бъдат заплатени предварително. Искаме това да се промени. Трябва да се въведе и срок за обезщетение за земите ни и да се намали срока за имотите, които са предвидени за принудително отчуждаване", обясни архитектът.

Иван Димитров пък допълни, че в момента се изплащат обезщетения от 30 лева на кв. м. за строежа на Околовръстното шосе в София. Според него това е нелепо, тъй като сумата се равнява на две пържоли и две бири.

"Никой от Горубляне не иска повече пари от реалната цена. Трябва да ти дадат толкова пари, че да можеш да идеш 200 метра настрани и да си купиш толкова голямо място колкото си дал. За да бъде изпълнен планът за София, трябва инвестиция от 100 милиарда евро. Това означава по 80 хиляди евро на всеки софиянец", обясни той.

"Молим премиера за спешна среща", подчерта Димитров пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
16
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен "Хората" не са прави, а са свръх алчни. Не искам да ги критикувам, защото сигурно и аз щях да рева като тях. Но те удобно "забравят", че 30 лв за квадрат прави 30 000 за декар, пари които никога не биха получили за нива или пущинак, каквито са техните. А за тези земи те не са дали и една стотинка. Може би искат да им се плати като за София-център. На държавата ще излезе по-евтино да направи магистралата над нивите им и тези андрешковци да останат с пръст в устата.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смяхАре сега и топлата вода ще откриваме! По-предприемчивите и вуйчоимащите отдавна си уредиха заменките за първа линия на морето и другаде...
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я до отидат в северозапада и да видят за какви пари става дума, а всичко е все земя, даже там е далеч по плодородна.-Върни се ти в северозапада и си обработвай плодородната земя, защо си дошъл в София да асфалтираш нивите на хората?
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 лева на квадрат е съвсем прилична сума за пустеещите земи там. Никакви земи не пустеят, това първо.И второ, това са земи до магистрала.Не може да се плащат колкото една ливада в гората.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обезщетение - мезонет с тераса, колкото квадрата е отчуждената земя. Не може така герберите да отчуждават само за себе си.
17
6
 
7
 
! Отговори
злобата човешка преди 4 години
Общата картина на "българина"... злобен, завистлив, винаги умен и знаещ, разбиращ от всичко и недооценен. За него не е важно Той да е добре, а Вуте да е зле. И както беше казал един умен човек, законите трябва да са строги и справедливи за другите, но ако може аз да не ги спазвам и да ми се разминава.
16
3
 
15
 
! Отговори
пожелание преди 4 години
Поне по един апартамент им дайте !!Цещо има 8 !!!
15
2
 
3
 
! Отговори
смях преди 4 години
* същия размер държавна, общинска земя.
14
5
 
13
 
! Отговори
смях преди 4 години
Последното изречение е изключително правдиво и справедливо. Трябва да можеш с взетите пари, да си купиш земя на 200- 300 - 500 метра. Съща категория, съща площ. В тоя смисъл, държавата би било хубавао да предлага такава опция. Отчуждава ти земята за строеж на път, но ти дава на първа или втора линия същия размер отчуждена земя. Така хората ще са доволни.
13
17
 
16
 
! Отговори
Боко преди 4 години
Баси държавата, шепа хора тероризират всички, няма ли полиция да ги разкара? То да блокираш основна пътна артерия стана модерно. Да се сберем 100 човека и да блокираме Цариградско, ще искаме ... контрол при наемите и цените на имототе!Регулиране при брокерите и задължително деклариране на доходи от всеки имот който не е основен или облагането му с висок данък!Да се забрами отдавенето под наем на кочини! хаха
12
10
 
19
 
! Отговори
zeus преди 4 години
30 лева на квадрат е съвсем прилична сума за пустеещите земи там. Разбирам поне да ги обработваха, а те просто чакат да спечелят купища пари за един пущинак.
11
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия шопи искат и правнуците да осигурят. Я до отидат в северозапада и да видят за какви пари става дума, а всичко е все земя, даже там е далеч по плодородна.
10
1
 
7
 
! Отговори
dmx преди 4 години
100 милиарда евро ли чета? Побързайте, че може да свършат
9
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам 125 декара във Врачанско, но никой не ми дава и лев. Живея под наем в София и работя по 12 часа на ден за 1000 лв. Аз не съм ли български гражданин. Само горублянци ли се толерират.
8
4
 
11
 
! Отговори
пример преди 4 години
Така равномерно се отчуждава земя от всички в масива не както в БГ само някой са ощетени и остават без имот.Може ли това да се прилага и в БГ? Другото интересно е на каква цена се плащат данъци и на каква цена искат да се обезщетяват
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази земя не е тяхна. Те са я заграбили навремето от славяните.
6
3
 
10
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименЗа какво точно са прави?! Ти ще се съгласиш ли да им платиш със свои пари цената, която искат?! Напротив! Сигурен съм, че - ако ти купуваш земя там - няма да се навиеш дори и 30 лв/кв.м. да платиш! Не вярвам да дадеш повече от 15 лв!
5
1
 
5
 
! Отговори
пример преди 4 години
Някой знае ли как се отчуждава имот в ЕС? Протестиращите могат л ида предложат реален пример как се процедира в Германия, Франция - това което съм чел във форум, е че в Германия когато се орбанизира земеделска земя за застрояване - от целия участък между 25-40 % процента се взема от общината за построяване на инфраструктура, паркове, детска, градина, училище и други обществени сгради. реално ако инвеститора има 100 декара земя за застрояване остават между 60 и 75 декара
4
3
 
23
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен30 лв/кв.м. - имам 50 декара (50 000 кв.м) земя във Видинско - може ли да получа по 29 лв/кв.м. за нея. Няма и милион и половина!Малко по-сериозно: ако държавата ще им плати само един кв. метър - няма проблем - да им го плати и по-скъпо! Но дори само 100 кв.метра да продаде някой от тях - това са 3 000 лв! Бих казал, че доста пържоли и бири ще може да си купи! И не вярвам, че ще тръгне да гледа царевица на тези 100 квадрата - вие вярвате ли?!
3
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са прави. Комунистическата шайка се самозабрави.