Край на перфораторите: Слагат система срещу "споделеното билетче" в София

От следващия декември всяко ще е с код, дата и час, ще се плаща за разстояние
Обновена: 26 юли 2019 09:02 | 26 юли 2019 07:00, Анисия Иванова
169
Край на перфораторите: Слагат система срещу "споделеното билетче" в София
Архив: БУлфото

Най-късно от декември следващата година всяко билетче за пътуване с градския транспорт в София ще е с QR код, дата и час на издаване и спирка, на която е закупено.

В кабините на шофьорите в транспорта ще бъдат монтирани тъчскрийнове, от които ще излиза всеки билет, който пътник си купува от тях. Това ще е част от новата електронна система за таксуване в транспорта. Тя трябва да заработи до края на следващата година, а перфораторите ще отидат в историята. Така ще се сложи край и на практиката хората да си предават билети.

Освен това тя трябва да позволява възможност билетите да се плащат за изминато разстояние или за пропътувано време.

Монтажът на новите устройства, които включват валидатори, камери за видеонаблюдение, бордови компютър и тъчскрийн, вече е започнал. До момента са оборудвани 8 превозни средства, като до края на август с новите устройства трябва да са снабдени общо 36 возила на градския транспорт, обясниха от Центъра за градска мобилност пред "24 часа".

Новата тикет система ще струва 73,2 млн. лв. без ДДС. Тя се изгражда от българо-турския консорциум “Си Ен Си София тикетинг систем”. Отделно ЦГМ ще плати още 5,85% от приходите от продадените карти и билети през нея, но не повече от 10 млн. лв.

До декември 2020 г. трябва да бъдат монтирани 15 000 устройства за продажба на билети в превозните средства, 52 метростанции и над 80 търговски обекта. Освен това трябва да бъдат интегрирани съществуващите системи, както и да се постави видеонаблюдение във всички автобуси, трамваи и тролеи. Новата тикет система ще позволява купуването на превозни документи през банкови карти и мобилни телефони.

Преди това обаче системата щяла да се тества 1 година и след това общинските съветници ще решат как ще се плаща билетът в София.

До края на годината пък трябва да е готов дигиталният талон за паркиране в синя и зелена зона, който СОС прие вчера. Вероятно ЦГМ ще разработи свое приложение, през което да може да се купува дигитален талон.

Ще търсим и партньори, които да предлагат тази услуга през други приложения срещу 10% отстъпка от продажбите, обясни шефът на ЦГМ Христиан Петров.

В момента над 90% от плащанията за паркиране в зоните е с есемеси, а за 1 г. приходите от това са около 13 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
10
 
! Отговори
OIJOisd преди 4 години
В другите градове имат нови автобуси, всеки който влезне в автобуса си плаща 1 лв, а в София е 1.60 и никой не плаща..По-добре да е 1 лв и всеки да си плаща отколкото 1.6 и да не плащат...Аз и в метрото влизам без да си плащам, само шuбан uзрод може да сложи цена на билета 1.60...
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народееее,възползвай се от авантата,че от догодина свършва.Властта може да си краде колкото иска,но за вас никаква аванта.Даже и да продължиш една спирка с чуждо билетче.Това е положението.
88
4
 
4
 
! Отговори
eiru преди 4 години
В Пловдив във всеки автобус има жена която продава билетчета и си длъжен да платиш...и е 1 лев...Кой *** го направи билетчето 1.6, как в другите градове се получават нещата, а в София не се...*** шопи гнусни
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всякави идиотии измислят.Само не могат или по-точно не искат да накарат ромите да си плащат пътуването в София.
86
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 4 години
Тези през ден започнаха да сменят начина на таксуване в градския транспорт на София. Това са нови и нови милиони дадени нахалост. Политиката на Фандъкова е унищожаване на надземния градски транспорт на София. Всяка година пътуващите е този транспорт намаляват, което е следствие на влошаването му. защо се инвестират средства за поредния нов начин за таксуване, а не се закрие директно надземния транспорт на София?
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднъж забравих да перфорирам и веднага ме глобиха 40 лева. Да се махат перфораторите!!!
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
билет за 1 курс съвсем спокойно може да се ползва и от втори пътник, като се предаде на вратата на автобуса на случаен късметлия :)
83
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 88Сега дневната карта е 4 лв., това да не би да е прекрасно в сравнение с доходите у нас? ----------------------------------------------------------------------------------------------------------А на теб ти се щенка по комунистически сиренето да е без пари, нали?
82
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ :DТОВА НЕ Е АВТОБУС!!! НА ТРАМВАЯ ИМА СПИРКИ СЪС СУПЕР НАВАЛИЦА ОТ ПО 10 ЧОВЕКА ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ КАЧАТ И ТО НА ВРАТА!!------------ТЕЗИ КАЗВАТ, ЧЕ ВСИЧКИ ЩЕ СЛИЗАМЕ ПРЕЗ ПРЕДНАТА ВРАТА :D МОГА ДА ВИ ГАРАНТИРАМ , ЧЕ ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ ЩОТО ИМА ЖЕНИ С КОЛИЧКИ И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ И ТЕ НЯМА КАК ДА ВЛЯЗАТ ПРЕЗ ПРЕДНАТА ВРАТА :DИСКА ИМ СЕ НО Е НЕПРИЛОЖИМО ;D
81
0
 
6
 
! Отговори
мда преди 4 години
До ГамановКачи се Колизеума и погледни от високо Вечния град..Пък ти иначе си чаткай, де!
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ахахахаА какви са заплатите в Чехия? Сигурно са по 250 ? - като в България?Сега дневната карта е 4 лв., това да не би да е прекрасно в сравнение с доходите у нас?
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кармен МладеноваХахахахах НАП и BLACK HAT(една от големите групи хакери) харесаха коментара ти. Другата голяма група на хакери "АНОНИМНИТЕ"(създател е ВЕНДЕТА) не ви харесва вече!Хахахахахахах
78
4
 
4
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
До някакъв си анонимен плъх: Плъх,качи се на х."Алеко" и погледни София отгоре да видиш каква *** мъгла и бензинови изпарения от колите има и да видиш докъде вече стига тази отровна мъгла...
77
1
 
2
 
! Отговори
АХХАХАХ преди 4 години
До Кармен МладеноваМай май го правиш, щом отговаряш.
76
5
 
4
 
! Отговори
ахахаха преди 4 години
До Ха-хаПредстави си само какъв ВОЙ ще има ако въведат билетите с такива цени и в София.То...угодия няма. Народа ни (в по-голям %, не искам да обиждам мислещите личности) плюе поголовно срещу всеки и всичко. Няма позитивни коментари.. Като ги чете човек се чуди дали не гледа на живо Солженицин..
75
3
 
0
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
С анонимни страхливци не дискутирам!!!
74
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До ГЕОРГИ ЛАМБУРОВВ Прага 24 часов билет струва 110 крони /8,5 лв./ и важи за всички превозни средства /трамвай, метро, автобуси/ и всички линии на обществения транспорт.
73
1
 
5
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Копират най лошото от чужбина и в частност от Германия.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кармен МладеноваДа де, те щото в цяла Европа дишат алпийски въздух. Само ние се тровиме..
71
5
 
4
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
На прага сме,когато ще трябва да плащаме и за мръсния въздух който дишаме!