В София имотите скочили с 35% за 3 г., старото строителство поскъпва

С най-ниски темпове поскъпват жилищата в Бургас
Обновена: 30 юли 2019 10:29 | 30 юли 2019 08:56,
166
В София имотите скочили с 35% за 3 г., старото строителство поскъпва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С 26,15% са скочили цените на жилищата за последните три години, сочат данни на Националния статистически институт.

Напълно очаквано, най-голямо е поскъпването в София. Цените през четвъртото тримесечие на 2018 г. са били по-високи с 35,25% спрямо 2015 г. През отделните тримесечия на 3-годишния период често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хил. жители са поскъпвали с по-бързи темпове, отколкото в София. Но за целия период столицата запазва първото си място.

Още по темата

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 34,47% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове.

Във Варна, Русе и Стара Загора повишението е почти с едни и същи темпове – съответно с 26%, 27% и 28%. Като е важно да се подчертае, че в данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси.

В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 18,23% за три години, което e около половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив.

От 6-те най-големи града най-бавно е повишението на цените на жилищата в Бургас, отбелязва "Труд".

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се местят да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

Любопитно е обаче да се види как се движат цените на жилищата в старите сгради и новото строителство. За 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 28,24%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 22,3%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Варна, Бургас и Русе. В Пловдив и Стара Загора ситуацията е различна като новите апартаменти поскъпват по-бързо.

Най-голяма разлика в движението на цените на стари и нови апартаменти има в София, сочат данните на НСИ. За период от 3 години старото строителство в столицата е поскъпнало с 40,3%, докато при новите апартаменти увеличението на цените е значително по-малко – с 24,3%. Това се обяснява с факта, че се строи с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови апартаменти. Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.

В Русе разликата в поскъпването на стари и нови жилища също е значителна. При старите апартаменти цените са нараснали с 28,1% за три години, а при новите – с 18,1%.

Оказва се, че при новото строителство в Пловдив и Стара Загора повишението на цените е по-голямо отколкото в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
3
 
! Отговори
Б.Б. преди 4 години
така като чета изказванията ви почти никой от вас си е купил апартамент в София, дай Боже възможност и за тях да си купят че да спрът да пишат глупости за нашата столица и за България. На който не му харесва да си събира багажа и на вън. Демокрация е, границите са отворени, може да ви излезне късмета.
151
1
 
6
 
! Отговори
Вълкът преди 4 години
Не знам за вас, но аз се набутах с пет апартамента и осем гаража и сега треска ме тресе да не паднат цените, че ше се изям. Накрая ше ми писне от тия инвестиции, ше разпродам сичко, шси оправа къщата на село и съм муе бал майката!
150
4
 
8
 
! Отговори
Anarchy преди 4 години
До Анонимен 139 Не сте били запознати. Беше през 80-те.Фирмата се казваше"Глав *** Строй". И да, издаваше се разрешително оначе по Татово време дете да работи на строеж, беше немислимо. Но тук знаят всичко, специалисти са по-всичко.
149
0
 
1
 
! Отговори
От Франкфурт ам Майн преди 4 години
До АмериканДа, наистина.
148
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами ше скочат, всички селяни си продадоха нивите и кравите и юруш да станат софиянци! до вчера люпеха семки на площадо, днес "софиянци" дето непрекъснато недоволстват и миекат по улиците на София!
147
1
 
3
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До От Франкфурт ам Майн:Бяла държава? Наистина ли?
146
5
 
8
 
! Отговори
От Франкфурт ам Майн преди 4 години
До АнонименЗа 320 хил евро можеш да купиш къща в предградията на Франкфурт. Надявам се това да пасва на представите ви за "европейска бяла държава".
145
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не ме вълнуват балоните ви.--------------А-а, викаш имаш 600 000 евро за 100 м/2 в "европейска бяла държава"?
144
8
 
21
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Статията е поръчкова.Имотите падат от пролетта.Себестойността на кв.метър е от 200 до 300 евро ,според вида строителство и степен на завършеност.Останалото е печалба ,лихви и рушвети за герберастите от различните етажи на Шайката.
143
8
 
26
 
! Отговори
СТРОИТЕЛ преди 4 години
Старото строителство, така наречените панелки , е по качествено от новото. И да скачате и да не скачате, това е положението. Затова старото ще е по скъпо, ако е поддържано и на хубаво място. Това, че някой купил панелен апартамент в гетото си е негов проблем. Новото строителство е пълна отврат - тесни помещения, гипскартон , ниски тавани. Айде , мерси от такива простотии.
142
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман вече, бе! От 12 годишен СИ СКЪСВАМ *** ОТ УЧЕНЕ! Работя за 4800 лева, а не мога, сериозно да си поволя хубаво жилище. 4X от средната заплата за столицата, и ми се струва, че не мога, да си позволя нещо повече от мухлясала панелка!!!Искат ми, 40% от сумата, на апартамента, а този (три стаеченца, на 10 километра от метро и спирки ...) е 180 000 лева. Те ми искат 75000 .. че аз, даже и да спра да ям, не мога ги събра 2 години БРЯ!
141
3
 
17
 
! Отговори
честно преди 4 години
И да поскъпват и да не поскъпват, народът се изнесе в чужбина. Цял живот да плащаш ипотека,за да се гърчиш да живееш в само една стая,защото врати между 2 стаи няма Глупостта на (НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО).Тоест не се надявай в другата дори да я дадеш на наемател,за да си върнеш ипотеката. Старите жилища са пълни с ***,лоша инсталация и толкова захабени,(защото от незапомнени времена са били само с цел даване под наем),че ремонтът им струва колкото един нов апартамент.Заслужава ли си??
140
2
 
17
 
! Отговори
Kristian преди 4 години
Тази Боряна Павлова която работи по такива публикации и се чудя на акъл да побликува през месец стари статии касаещи 3-5 години назад ..явно доста се се стреснали агенцииките и си цакат с жалката идея ,че може нещо да направят срещу пазара..Цените вече падат и паднаа официално с 5% продължаваме смело надолу ! Без паника
139
10
 
18
 
! Отговори
СПОКО, преди 4 години
ПОЧНАХА ДА ПАДАТ ВЕЧЕ ЦЕНИТЕ...БАЛОНЪТ СЕ ПУКА...
138
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ANARCHYми по добре да си проверя естествени прираст, да видя колко е средната заплата, да се огледам около себе си, да видя каво казва ЕЦБ за имотите и кредитната политика, да видя как е по света, да сравня 2008 с 2012 и да си направя изводите, отколкото на анонимник дето разправя небивалици в нета, от които уж нямал интерес.
137
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не ме вълнуват балоните ви.Обмисляме жилище в европейска бяла държава за децата, че там учат и сега голямото почна работа. Тук и прасе няма да си купя, че лакомите за комисионни ще ми го заколят. Ка-моли да си купя жилище в тая мр.ъсотия - София.
136
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименне се спазва стриктно тази алинея, но човека твърди, че преди да почне работа му е трябвало разрешително, а бил на 12. Или не е бил на 12 или не му е трябвало разрешително, защото просто няма такава законова възможност. Но както и да е.
135
4
 
6
 
! Отговори
ANARCHY преди 4 години
До Анонимен 131Всъщност, изобщо не ме интересува в какво вярваш или не. Всеки има свой начин на живот и разбирания.Ти ме попита, аз ти отговорих. Бъди щастлив и вярвай те в балони!
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Счетитака и да отбележим, че от тези страни разпоредиха да ни върнат два емигранта минали от тук и единия се самоуби. Тук наличието на жилища е предостатъчно и изглед населението да расте с големи темпове няма, напротив ще почне да намалява дори, и да за София говоря. Дори да не намаля, застарява. Дайте статистика къде по света колко квадрата купуват с една средна заплата и отбележете колко човека я взимат средната заплата.
133
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СчетиПодкрепям това, което си написал.