Ел. тротинетки в София под наем - само ако са регистрирани

Изисквания за частни ползватели не се предвиждат
31 юли 2019 17:45,
43
Ел. тротинетки в София под наем - само ако са регистрирани
Снимка: Reuters

Електрически тротинетки в Столична община ще могат да бъдат отдавани под наем само ако са регистрирани и с ограничение на скоростта. Това е основното предложение на експертите от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" след проведената днес първа среща с местната власт за  предстоящите изменения в Закона за движение по пътищата, с които да се регламентира ползването на такъв тип превозни средства.

По време на разговора с представители на Столична община и „Зелена София“ стана ясно, че вече няколко компании са изявили желание да навлязат на пазара с услуга за предоставяне на електрически тротинетки за споделено пътуване (почасово отдаване под наем).

Още по темата

Именно затова от Столична община обмислят допълнителни изисквания към тях за регистрация, за да се гарантира проследяемост и безопасност на движението им.

Подобно изискване обаче не се планира за частните ползватели.

Единствено за споделената услуга се обмисля и да се създаде нормативна възможност общините да определят максимален брой превозни средства, които могат да бъдат регистрирани на територията им за отдаване под наем, както и местата за паркиране, така че да не пречат на движението на пешеходците и на автомобилите.

Взето е решение и да се обособят 157 нови  места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Мярката трябва да влезе от следващия месец и е в подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил в града, стана ясно по време на срещата, твърдят от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата.

Новите места за паркиране на двуколките са в синя и зелена зона, като на по-късен етап се предвиждат и около 70 места върху пешеходни пространства и в периферията на паркове – като буферни зони, където да се оставят те. Планира се разширяване на този вид паркинг зони и в жилищните квартали.

Представителите на Държавната агенция са изтъкнали пред общината, че един от най-важните аспекти при подготвяната промяна е регламентиране на задължителни предпазни средства при използване на електрически тротинетки, което трябва да бъде съобразено и при предлагането им за споделено пътуване.

Очаква се да бъде регламентирана и максималната допустима скорост на този тип превоз. Преди няколко дни беше изказано мнението, че приемливата скорост за тротинетките трябва да бъде ограничена на 20 км/ч.

"За тротинетки за частно ползване – ограничаването трябва да правят търговците, които внасят и продават такива превозни средства", казват от Агенцията.

Според мнението на експертите съществуват и други варианти за манипулации – както чрез директен внос от трета страна, така и софтуерно, затова изискванията ще бъдат детайлизирани и обект на допълнителен контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обувки в България - само ако са регистрирани, с минат годишен обущарски преглед, платена застраховка "Тротоарна отговорност", данък и зимни/летни гуми с поне 3 мм грайфер. Толкова сте алчни, че сигурно взимате стотинки от чашките на просяците, като ходите по улицата. Леле, леле, жалки, дребни, ненаситни душици!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VIPСпортиувам, но е ужасно, да отида в офиса си и да съм потен. Някой хораго понасят добре, аз обаче не ... Предпочитам, да стана сутринта в 5:30, да побягам за 40-50 минути, да се изкъъпя и тогава да отида на работа.
32
0
 
5
 
! Отговори
VIP преди 4 години
Споделеното пътуване НЕ Е РАВНОСИЛНО НА почасово отдаване под наем. Ел. тротинетката и ел. колелото са за мързеливци, които не искат и капка пот да излезе от тях. По-добре активност, от колкото статика. И така повече здрави хора. Всеки който спортува по един или друг начин ще ме подкрепи. Благодаря и приятен ден!
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10 г. ще сме забравили за автомобили в градовете - всичко ще е скутери! Ха на бас!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер са си скутерите, ами каращите са основно сбуърканяци, но защо се чудим, като виждаме, какво става на пътищата ни ....Особено в жегата е сууупер ... Качвам се, минавам си 6-7 километра, не въртя, даже се разхлаждам, качвам я с мене в офисчето си, зареждам си я после, си се прибирам и мога, споконо и да натоваря пазарните чанти (ако магазина има паркинг за колела) ... Най-доброто е, че не отделяш и една капка пот ;)
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Всичко е публично. даваш най-добрите условия и строиш качествено. какъв ти е проблемът? Защо не го правиш? "Знаеш ли, обаче, нема да е публично? Местото дека ща закопаят. Тея ги прикзвай, на някой, родеден из скандинавските или Канада ...
28
0
 
3
 
! Отговори
Дебили преди 4 години
Карам си аз из квартала и като ми изкочи от ляво един с такова в последния момент, после след два дни същия #!@$! возеше детето си и пак върху мен, хора абе помислете малко не сте безсмъртни.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно ли се ползва такова нещо за транспорт в София? Хахахахаххахах :D
26
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
тия измишльотини са изключително опасни!!Защото се ползват ОСНОВНО от МАЛОЛЕТНИ,нямащи си и понятие за проблемите на трафика,В КОЙТО УЧАСТВАТ!
25
4
 
18
 
! Отговори
Принципно преди 4 години
Тротинетките са голяма глупост и са много опасни особено за хора които нямат опит със тях. Гумите им са малки и всяка една неравност и дупка на пътя може да доведе до загуба на равновесие и контрол. Велосипедите са много по ефективни, практични и безопасни. Имат големи гуми, силни спирачки и са много по стабилни. Така че не нужно да откриваме топлата вода със "иновацията" ел. тротинетка.Карайте велосипеди и не се занимавайте с глупости.
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се забрани Центъра за тротинетки, велосипеди, мотоциклети и таралясници.Градът е за хората.Ама придошлите селяни няма как да го знаят.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простотията постоянно залива БГ
22
3
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 14 Велосипедите да се ограничат до 20 км/ч.Да се регистрират , пътен данък и гражданска. Както е тръгнало да карат по ред. Тия самолети трябва да се изплащат.Летците трябва да се возят.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данък въздух кога?
20
1
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Хладилниците и климатиците ще регистрираме ли ?***.И като са регистрирани безопасни ли стават ? Че то всички ПТП стават с регистрирани ППС.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 23???С вашите електрически джендърски истории ще измрем знаеш ли че големите селскостопански машини се движат на петрол. За да захраниш ел. комбайн с ток ще ти трябват 10 футболни игрища площ със соларни панели. :)
18
7
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
Ами аз доколкото знам всички мпс-та трябва да се регистрират и да са с гражданска.Ти какво мислиш,така ли е?МПС била тротинетката ,хахаха ,утре някой папагал ще тръгне и с фрезата по светофарите и кръговите.Дали е нормално според теб?
17
5
 
6
 
! Отговори
до 23??? преди 4 години
Дали не е на пътя??? Тя е мпс. Доколкото знам всички МПС-та (моторни превозни средства и да тротинетките имат мотор макар и електрически) трябва да са на пътя ;)
16
9
 
4
 
! Отговори
до 23??? преди 4 години
мястото им не е на велоалей, ненормалник????
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките задължително да се ползват на велоалеи. Мястото им не е на пътя!