Ел. тротинетки в София под наем - само ако са регистрирани

Изисквания за частни ползватели не се предвиждат
31 юли 2019 17:45,
43
Ел. тротинетки в София под наем - само ако са регистрирани
Снимка: Reuters

Електрически тротинетки в Столична община ще могат да бъдат отдавани под наем само ако са регистрирани и с ограничение на скоростта. Това е основното предложение на експертите от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" след проведената днес първа среща с местната власт за  предстоящите изменения в Закона за движение по пътищата, с които да се регламентира ползването на такъв тип превозни средства.

По време на разговора с представители на Столична община и „Зелена София“ стана ясно, че вече няколко компании са изявили желание да навлязат на пазара с услуга за предоставяне на електрически тротинетки за споделено пътуване (почасово отдаване под наем).

Още по темата

Именно затова от Столична община обмислят допълнителни изисквания към тях за регистрация, за да се гарантира проследяемост и безопасност на движението им.

Подобно изискване обаче не се планира за частните ползватели.

Единствено за споделената услуга се обмисля и да се създаде нормативна възможност общините да определят максимален брой превозни средства, които могат да бъдат регистрирани на територията им за отдаване под наем, както и местата за паркиране, така че да не пречат на движението на пешеходците и на автомобилите.

Взето е решение и да се обособят 157 нови  места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Мярката трябва да влезе от следващия месец и е в подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил в града, стана ясно по време на срещата, твърдят от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата.

Новите места за паркиране на двуколките са в синя и зелена зона, като на по-късен етап се предвиждат и около 70 места върху пешеходни пространства и в периферията на паркове – като буферни зони, където да се оставят те. Планира се разширяване на този вид паркинг зони и в жилищните квартали.

Представителите на Държавната агенция са изтъкнали пред общината, че един от най-важните аспекти при подготвяната промяна е регламентиране на задължителни предпазни средства при използване на електрически тротинетки, което трябва да бъде съобразено и при предлагането им за споделено пътуване.

Очаква се да бъде регламентирана и максималната допустима скорост на този тип превоз. Преди няколко дни беше изказано мнението, че приемливата скорост за тротинетките трябва да бъде ограничена на 20 км/ч.

"За тротинетки за частно ползване – ограничаването трябва да правят търговците, които внасят и продават такива превозни средства", казват от Агенцията.

Според мнението на експертите съществуват и други варианти за манипулации – както чрез директен внос от трета страна, така и софтуерно, затова изискванията ще бъдат детайлизирани и обект на допълнителен контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато виждаш какви престъпници управляват държавата и какъв хаос цари скандал след скандал нормално да не искаш да им подаряваш пари под формата на данъци, а теб само неудобства насреща.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Много добре знаеш защо тук всичко е пропито с корупция. Това го знае всяко дете.
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен17Ти също имаш право да печелиш обществени поръчки.Защо не подаваш документи? Всичко е публично.даваш най-добрите условия и строиш качествено.какъв ти е проблемът? Защо не го правиш?Освен това всяка обществена поръчка се обжалваот загубилите, т.е. на практика се гледа от много инстанции.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Това е когато имаш нормална държава, а не корумпирана република от африкански тип като България. Иначе си прав, но в условията на нормална държава.
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
искаш да си въртиш бизнес с тротинетки, ама не щеш да плащаш данъци.Приеми, че данъкът е вид наем за обществената земя която газиш с тротинетките си.държавата като собственик на улиците е в правото си да ти поиска някакъв наем за това, че и ползваш улиците, нали?
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Знам как фунционира държавата взима ни парите и после чрез обществени поръчки и други схеми герберите ги прибират, а ние палучаваме 2 от 1 до 10 качество насреща.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен10Да си развиваш бизнеса си е твоя работа, не на държавата.Работа на държавата е да контролира дали ТВОЯТ бизнес не нарушава правата на другите хора и бизнеси.Сам се сещаш, че не е редно да си оградиш 2 декара в парка от общото и там да тръгнеш да си развиваш ТВОЙ си бизнес.примери много, ама ако сам не се сещаш, не виждам смисъл да ти обяснявам за обществената ангажираност на всеки.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен11Транспортът е регистриран, има ограничение на скоростта и застраховки.Същото трябва да важи и за електротротинтките.
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен7А парите за пенсии, училища, улици, чистота и т.н. откъде мислиш, че трябва да идват ако няма данъци?Ти имаш ли си елементарна представа как функционира държавата?
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен5Не само, но и с тротинетки.утре ако смачкат твоето дете, какво ще мрънкаш тука из форума?
4
2
 
11
 
! Отговори
данъчен преди 4 години
До Бай ВълчоАко даваш тротинетката под наем и печелиш от тая дейност, естествено, че трябва да има данъци.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен2утре ако някой 100килограмов с такава тротинетка смачка едно 2 годишно дете, нали ти ще си първия който ще мърмориш в тоя форум, че чиновниците били виновни защо са го допуснали.Все ще мрънкаш.
2
4
 
5
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 4 години
Да се регистрират, за да плащаме данъци, това им е идеята. Преди да родят тая гениална идея да вземат решение дали тротинетката е превозно средство или не. Наложат ли регистрация, въпрос на време е да обложат и скейтбордистите и ролковите кънки.
1
5
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
А за граждани регистрация кога? В кат да ни татуират по един номер на челата? Да ти имам гербавите "експерти".