Носталгия по соца: В София откриха червен апартамент-музей

Образцовият дом хвърля поглед върху бита и културата от онова време
8 авг 2019 13:57, Анисия Иванова
296

В столицата отвори врати червен апартамент, който ни телепортира в битието на средностатистическо семейство от времето на комунизма. Апартаментът е абсолютно автентичен и работи като музей.

Домът е образцов, а предметите в него ни пренасят в моментите, когато повечето апартаменти си приличаха заради ограничения брой мебели и аксесоари.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с един от създателите на апартамента-музей - Томислав Рашков.

"Това място е създадено от нас, за да развиваме повече туризма в България, и от арх. Валери Гюров, който има силно отношение към темата. Ние сме Сдружение "365", известни сме с безплатните туристически обиколки на София. Заедно решихме, че има ниша да се разказва за последния етап от комунизма", сподели Томислав в ефира на "България сутрин".

По думите му засега е посещаван предимно от чужденци. "За тях това е една непозната епоха, по този начин научават много за историята на страната ни", обясни той. Има и домакин, който черпи гостите с типичните за времето храни - етър, лимонада, филийка с масло и чубрица, бонбони "Черноморец".

От няколко години сдружението развива тематични обиколки, свързани с времето на комунизма в България. Обиколките се радват на интерес, което им дава основание да смятат, че червеният апартамент също ще постигне успех.

"Идеята не е да политизираме нещата, а да хвърлим един поглед върху бита и културата на хората по онова време", допълни Томислав.

Предметите в апартаменти са основно от дарители, които са решили, че идеята си струва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
7
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 4 години
До Енгелс Какво ти разбират чалгарите от пирамидата на Маслоу, те са заучили една мантра "мразя соца" и толкоз. Не, че знае как да го сравни със сега и свят да му се завие от разликата в полза на соц-а.
227
4
 
13
 
! Отговори
? преди 4 години
До cazzo duroВълнува ме, какво ще кажеш за сегашния стандарт? Ама общият, като едно време, не 10 % от хората. И с масовете заплати от 600-800 лв. какво можеш да си купиш? След, като си платиш сметките и се наядеш? Я обади!
226
8
 
14
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
В магазина винаги имаше сирене и през 80-те струваше 2,60лв във всички магазини в България. Нямаше избор, имаше само едно сирене - най-доброто в света. Кренвирши имаше пилешки и телешки, сега няма. Винаги имаше салам кучешка радост - сега толкова качествен салам няма. Магазините сега са празни и за камуфлаж ги пълнят с *** и ви казват - ето, имате избор :)
225
5
 
12
 
! Отговори
Баба Меркелова преди 4 години
До Спомен от социализма"...Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма...."..........................................................Не смея да ти противореча, но сега също няма нищо!!!! Пълни рафтове, от които нищо не можеш да избереш, защото всичко е булшит- химикали, сол, имитиращи? продукти, Е-та, 20 годишни "западни" меса, палмови масла във всичко, " и качество за трети държави.
224
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в уса най-големата драма е термити да не ти изядът къщата, или ветър да не я дyxнe!Иначе с хамбургерите и гмо-то драма нема. Гледай TLC ТВ.
223
11
 
5
 
! Отговори
cazzo duro преди 4 години
До ЕнгелсАми да!! Стандарта беше висок!! Много висок даже!! :) Работиш един месец за да си купиш един транзистор ВЕФ 206:) Е те на това му викам аз "стандарт"! Ама ха!
222
4
 
9
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Има една пирамида на Абрахам Масло за човешките потребности - разделени са на 5 нива и се надгражда. През соца 100% от хората бяха задоволени на ниво 3, може би 80-90% на ниво 4 и да кажем 5-10% на последното ниво 5. Такива нива на задоволеност сега няма в никоя държава по света!
221
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ббБил си с САЩ ама друг път!:))
220
7
 
13
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Стандарта на живот беше един от най-високите в света, само който не е живял или е бил някакъв загубеняк и системата му е била виновна ще твърди обратното.
219
4
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
на феновете на капитализЪма и след 200 години пак соца ще им е виновен за разрухата :) слаби продажни душици, американците бързо им промиха мозъците
218
8
 
14
 
! Отговори
бб преди 4 години
Панелки били! В любимата ви САЩ пък, цели улици са в дървени къщурки с шперплатови стени. Бил съм, видял съм! Не виждам всички да живеят в небостъргачи и там.
217
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой кух *** си мисли, че на "запад" е било нещо различно???? Аааа, забравям нещо: на "запад" собствени жилища за стандартния бачкатор почти няма! Под наем баце, от прадедо ти, през дедо ти, баща ти, ти, децата ти... Под наем до края на света.
216
1
 
11
 
! Отговори
бб преди 4 години
Абе, минали са 40 години от тогава, как искате да изглежда жилището?Аман от критикари! А снимайте си вашите апартаменти и коментарите си, па след 40 години яко смях ще се смеят на "уредените" ви " модерни" домове!!!
215
7
 
12
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
През соца магазините бяха празни, а къщите и хладилниците пълни. През капитализма магазините са пълни (с буклуци), а къщите и хладилниците празни. Ето това е основната разлика!
214
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема нафтова печка! Брутален пропуск! Аааааа....как хубаво греехааааа.
213
5
 
14
 
! Отговори
Do 221 Спомен от ... преди 4 години
Ти си като развален грамофон. Повтаряш тази измислена от теб история и се надяваш някой да ти повярва. Шунката не беше дефицитна през 70-те, за да има опашки и т.н. каквото си измисляш. При това шунката беше истинска, а не сегашната имитация. Друго се случваше е месарниците тогава - не можеше да избереш какво точно месо да купиш. Месарят те питаше как ще го готвиш и според отговора ти, ти отрязваше подходящото според него месо, което може би не е лош вариант.
212
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През социализма в Кюстендил почти всички основни хранителни продукти се изкупуваха рано-рано от "свободните " югославяни.
211
16
 
11
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по триста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...
210
11
 
10
 
! Отговори
Да дойдат и дома.. преди 4 години
В ТОАЛЕТНАТА СЪМ СИ СЛОЖИЛСНИМКАТА НА Т. ЖИВКОВ ЗАД ГЪРБА, ЗА ДА МИ ГЛЕДА ДЕБЕЛИЯ ЗАДНИКХРАНЕН ПРИ КАПИТАЛИЗМА.
209
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако идеята е била да хвърлите поглед върху бита и културата по онова време, ви липсва, поне не видях, един основен атрибут - радиоточка. Не радио от 60-те, което сте взели, не голям транзистор, който се вземаше на вилата, на плажа или въобще при пътуване, а радиоточка. Ако не знае Цицелков, да се поинтересува, това си е институция.Друго изключително характерно е функцията на гаража....