Носталгия по соца: В София откриха червен апартамент-музей

Образцовият дом хвърля поглед върху бита и културата от онова време
8 авг 2019 13:57, Анисия Иванова
296

В столицата отвори врати червен апартамент, който ни телепортира в битието на средностатистическо семейство от времето на комунизма. Апартаментът е абсолютно автентичен и работи като музей.

Домът е образцов, а предметите в него ни пренасят в моментите, когато повечето апартаменти си приличаха заради ограничения брой мебели и аксесоари.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с един от създателите на апартамента-музей - Томислав Рашков.

"Това място е създадено от нас, за да развиваме повече туризма в България, и от арх. Валери Гюров, който има силно отношение към темата. Ние сме Сдружение "365", известни сме с безплатните туристически обиколки на София. Заедно решихме, че има ниша да се разказва за последния етап от комунизма", сподели Томислав в ефира на "България сутрин".

По думите му засега е посещаван предимно от чужденци. "За тях това е една непозната епоха, по този начин научават много за историята на страната ни", обясни той. Има и домакин, който черпи гостите с типичните за времето храни - етър, лимонада, филийка с масло и чубрица, бонбони "Черноморец".

От няколко години сдружението развива тематични обиколки, свързани с времето на комунизма в България. Обиколките се радват на интерес, което им дава основание да смятат, че червеният апартамент също ще постигне успех.

"Идеята не е да политизираме нещата, а да хвърлим един поглед върху бита и културата на хората по онова време", допълни Томислав.

Предметите в апартаменти са основно от дарители, които са решили, че идеята си струва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно това обзавеждане не е било на хора от голямото добрутро или на соц интелигенцията, а си е на обикновени бачкатори. Гледайте например "Всичко е любов" за да видите как са изглеждали апартаментите и вилите на добрутрото, каква музика са слушали, как са се обличали.
207
1
 
11
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
В Овча купел 2 жилището ни е от края на 80-те. Част от обзавеждането още си стои/Секцията ми е почти същата и е като нова. Познато ми е и жълтото будилниче като пиленце, имам го прибрано. Зелените енциклопедии също, макар и информацията в тях да е доста остаряла и картите да са неактуални.Определено не можем обаче да отречем всичко, само защото е от отминали времена.Да не забравяме и кухненските шкафчета с червени дръжчици, все още често се срещат. :)
206
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно инфантилен текст и визия. Обзавеждането и в България, и на запад, както и модата в дрехите, може да се види по стари филми, е почти еднакво. Не знам защо в хола при толкова луксозно подвързани томове книги и придружаващ текст за мнимото по-високо благосъстояние на обитателите леглото е тип кушетка и е покрито с неподхождащо покривало.За информация: които имаха достъп до Запада, се връщаха с "Плейбой". Това им беше циливилизацията.
205
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат "Германия е проклятието в историята на България от Освобождението до днес"Ние се набиваме да сме с Германия в двете световни войни заради ината ни да си върнем Македония, вместо да натиснем да изхвърлим варварска Турция от европейския континент. А СССР е създаден от Германия. Те финансират Ленин и му помагат да направи революцията за да може Русия да излезе от първата световна и немците да победят.
204
0
 
0
 
! Отговори
до 200 преди 4 години
Линка който сте дали не се отваря...
203
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чух че това е било вип жилище, и като се сетих, че 7млн са живели в такива или още по-лоши условия, започна да ми се гади и по средата го спрях. Наистина много *** народ да търпи такова нещо. Много ***. Нищо чудно че всички крадат те са като пуснати от затвора.
202
18
 
18
 
! Отговори
Циник до 196 преди 4 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП като през 1989г. остави България с 15 милиарда долара външен дълг и на икономическото дъно в пълна разруха и недоимък. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма...------Евала за коментара колега!Правешкия чобанин - е още на почит сред посттекезесарите.. и разни други ***
201
6
 
11
 
! Отговори
Циник до 208 преди 4 години
Когато осъдят Нинова и Гергов
200
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80% от пишещите тук живеят в такива апартаменти
199
4
 
10
 
! Отговори
и един грамотен преди 4 години
До Един полу-грамотенСега на кое по- точно икономическо дъно си, че нещо не се досещам. И на кое място "по разруха" сме, че пак нещо не се досещам. Ай, отговори, плз
198
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да попитам кога ще съдят Иван Костов?
197
1
 
1
 
! Отговори
- преди 4 години
Всичко е конюнктурно и най-вероятно е свързано с война. Защо Дейвид Айк казва, че Ротшийлд е създател на Съветския съюз?! Ситуацията се е изчерпала и се е наложило преструктуриране.
196
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1968 година е било на косъм и на запад да стане комунизъм. Борбата е била на живот и смърт за световната олигархия. Това че са вербовали залупеняка украинец Горбачов ги е спасило. Но Китай ще ги довърши скоро. Познавам западняци, ако си загубят работата за тях светът свършва. Много отиват на улицата и стават клошари.
195
3
 
18
 
! Отговори
рециклиране! преди 4 години
По цял свят строители, архитекти, интериорни дизайнери се занимават с рециклиране. Използват максимално, преработват, поправят, понякога състаряват мебели, шкафове, вани, маси, дивани, украсяват домовете със стари посуда, оръдия на труда, използват стари тухли, дървен материал от столетия, керамика, теракот, всички що е ръчно производство. Цяла индустрия е! Старината е издигната в култ. А у нас се плюе и унищожава всичко що е от миналото, видите ли- соц било!
194
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДНЕС, В ТОЗИ МИГ И ЧАС ФРАНЦИЯ ВОДИ ТРИ ВОЙНИ В АФРИКА, ЗА КОИТО СВОБОДНИТЕ МЕДИИ НЕ СМЕЯТ ДА НАПИШАТ НИТО РЕД. КАПИТАЛИЗМА В ДНЕШНИЯ МУ ВИД СЕ КРЕПИ САМО НА ДВЕ НЕЩА МЕГАУЛТРАХИПЕРЛЪЖЛИВИ МЕДИИ И КРЕДИТИ. Ако българския народ разбере замисъла на европейския съюз, веднага ще направи референдум и ще се освободим. Това медиите никога няма да ни го позволят. Да видим какво губим от това членство.
193
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРИМЕРНО ИЗТОЧНОГЕРМАНЦИТЕ ЖИВЕЛИ ПРИ КОМУНИЗМА ЩЕ СВАЛЯТ мЕРКЕЛ ОТ ВЛАСТ. Те прекрасно разбират огромната лъжа, че тя милее за народа. Западните още си мислят че от тях нещо зависи а не от корпорациите на които Меркел слугува.Образованието на запад е НЕКАЧЕСТВЕНО И СКЪПА ЗА СМЕТКА НА ТОВА. На дъщерята преподавали за финансовата криза но не могли да и отговорят на въпроса как да се избегнат бъдещи кризи. ТОЛКОВА ИМ Е НИСКО НИВОТО.
192
5
 
7
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 4 години
диня - 2-3 стотинки килото. лош комунизъм.прекрасни книги с твърда корица дебела книга 2-3 лева. След като западът се сдоби с шпионин като Горбачов, тогава започна ДИВЕРСИЯТА ОТГОРЕ, И ПРАЗНИТЕ МАГАЗИНИ.КИТАЙ ХВАНА ШПИОНИТЕ И ГИ ПОГЪДЕЛИЧКА С МАКАРОВ В МАЛКИЯ МОЗЪК НА ТЯНАНМЪН И СЕГА ЗАПАДЪТ Е ПЪЛЕН С ШПИОНИ НА КИТАЙ. И СЛУГУВА. А ТРЪМПИ ОБСЛУЖВА ПУТИН ПО ПАНТОФКИ. БОКО СЕ ЧУДИ НА КОЙ ДА СЕ КЛАНЯ ПО-НАПРЕД... ЗАКАСАЛ ГО Е...
191
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ благодарение на Холивуд победиха в пропагандната война и привлякоха мозъци от целия Свят - българи, руснаци, китайци, немци - куп умове бачкат за американските корпорации. И благодарение на тях САЩ още се крепят някак си. Елън Мъск да не би да е американец. Можеше да дойде в Европа да основе ПейПал, Тесла и СпейсХ. Но за съжаление отиде в САЩ.
190
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При комунизма се образоваха хората по доктрината да бъдат ВСЕСТРАННО РАЗВИТИ ЛИЧНОСТИ, А СЕГА СЕ УЧАТ ЗА ЗАНАЯТЧИИ С НИКАКВА ОБЩА КУЛТУРА. Така хората не разбират елементарните десни манипулации в политиката на които са жертва. ей ви нещо от културата на комунизма, да не е зле а?https://youtube/watch?v=GotqzMZx5oMи мода израелец ако може да не трие като надминава цензурата на комунизма за кой ли път...
189
6
 
9
 
! Отговори
До 195 преди 4 години
Изводът е *** - онези 17200 лева, отговарят, на повече от 70000 евро сега. Повече, защото панелката е остаряла с около 30-40 години и е поевтиняла. Реалността е, че по-покупателна способност онези 17200 лева от 1985 година сега се равняват на около 10-15-20 пъти повече левове. Билетче за градски транспорт от 6 ст и от 1,60 - разликата е 27 пъти, а за трамвай беше 4 ст., сега е 1.60 - разлика 40 пъти.