Е-тротинетките завладяват столицата. Ще има ли и регламент за тях?

Институтът по пътна безопасност внесе идеите си в Столичната община
28 авг 2019 07:08, Красимир Ангелов
192

Електрическите тротинетки превзеха и столицата София. Подобно на почти цяла Европа обаче липсва ясна нормативна уредба за тях, а това би създало и предпоставки за хаос и инциденти, обясняват експертите.

Още по темата
Някои европейски държави вече започнаха продецура по ограничаване на движението им, а на места дори тяхната забрана.

От Института по пътна безопасност предлагат определен регламент, който вече са внесли и в Столичната община. A именно - в населени места движението да се случва по велоалеите и троатоарите. На места, където това липсва, да се случва най-вдясно на пътя.

И докато се чака нормативната уредба за електрическите тротинетки, в рамките на няколко дни от пускането им под наем в столицата, се появи информация, че има няколко изчезнали машини.

От фирмата уточниха, че всъщност опитите за кражби са били два, но извършителите вече били открити. От компанията също така подчертаха, че тротинетките не могат да се използват без да бъдат отключени, затова откраднати са на практика напълно безполезни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То затова няма и летяща кола. Щото няма кой да регулира джендърите, които ще прелитат над главите ни или ще се оплитат в кабелите по стълбовете.
109
0
 
10
 
! Отговори
До 160 Българин преди 4 години
На тротоарът е забранено не за всякакви МПС (моторни превозни средства), а за всякакви ППС (пътни превозни средства), вкл. велосипеди, с изключение на деца до 12 години на велосипеди.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ЕЕ голяма работа нколко деца ... таман ша има повече места у деткстие градини
107
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 години
На тротоарите е забранено с моторни превозни средства бе! Никъде не се казва мотора електрически , ДВГ или друг да е!!!
106
1
 
12
 
! Отговори
Русата тротинетка преди 4 години
Аз пък предлагам целия център на София да се забрани за автомобили и по улиците да се движат само колоездачи и тротинеткаджии, а по тротоарите - пешеходци.
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинеткаджиите не трябва да се движат по тротоарите, а само по велоалеи. На пътя ги видяхме че не стават. Освен че карат без каски, също така се врат между колите като моторджии и създават много опасни ситуации.
104
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поръчкова статия.Мамят ви.В Ню Йорк за час тротинетката струва 15лв а в Сф ви искат 20 лева?????????Луди ли сте Беееее?!?!?!?!
103
1
 
4
 
! Отговори
lol преди 4 години
за софиЕнците винаги всичко е само в софия. Всъщност абсолютно същата картинка е във всички по-големи градове: Варна, Пловдив, Бургас, т.н. Тротинетките са плъзнали навсякъде... повече тротинетки срещам във Варна, отколкото колела... то и аз си взех xiaomi-то преди година
102
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е да се забранят, докато не им се сложи подходящ регламент гарантиращ, че тротинетките няма да се движат между хората, а само на определени за това места. Най-подходящи за това са улиците.
101
1
 
4
 
! Отговори
много емоция преди 4 години
пиша от държава където се появиха преди май повече от 3 години. Вярно има опити на противниците им да ги трошат,за крадене имаше опити но се убедиха че не става. Виж със зелените ел. колета е по весело - трябва по закон колелета да се карат с каска и отначало към колелета имаше и жълта каска но бързо ги окрадоха та сега ако искаш да ползваш ел.колелото трябва да си носиш своя каска иначе първия полицай те глобява.
100
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах що за идея е тротинеткаджията да прехвърча покрай мен на тротоара с 40-50 км/час?
99
0
 
7
 
! Отговори
HenrichHimmler преди 4 години
Въпрос на време е псевдо експертите, които по цял ден само си седят на г*за да измислят някакъв ОП.ростачен закон, с който да предизвикат още повече хаос!
98
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ задължително с мокасини без чорапи, да ти видят нежните обезкосмени стъпалца. Фейк усмивката също е задължителна.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос на време е да има инцидент.И тука идва старата мантра от моторите - що е по-добре да караш с регистриран, изряден мотор и право за "А" категория? Елементарно. Щото като стане катастрофа, аз някак нямам в джоба пет и шест цифрени суми(ако недай си боже има жертви) да покрия щетите.Ще се усетят, когатонякой тротинеткаджия участва в ПТП и сипят на него или на Lime да се плащат 5-10 хил.лв. материални щети, а съда вече е щедър и за нематериалните щети... Трябва им поне ГО!
96
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига бе! Страхотно си е "фешън" да се почекнеш на е-тротинетка с колелца 2 инча. Бръснатите ти краченца да стъпят фино на платформичката и да натиснеш с лакирано палче "тумб-тротълчето"... Мммммм и като се понесеш безшумничко по уличките, а ветреца нахлува през розовите ти гащички и нежно гали ***-пусито ти. И всички те глееедадт, глеедат.... а ти се чувстваш така значим и лекичко кокетничиш с очетата с оскубани веждички.Всички те гледат и си викат "Ба си Е-***". Хехехе
95
9
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
А пешаходците по велоалеите които се движат без да се замислят къде са стъпили... В Швейцария нарочно ще те блъснат ако стъпиш на велоалея за да си знаеш. Тук бай *** си мисли че целия тротоар е негов
94
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Анонимен 142Май не си мърдал из части от Европа много... Я се разходи до Швеция, Дания, Гърция (Солун) да видиш колко са забранени
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще изтрепят пешеходците (особено децата) по пешеходните алеи. В Германия са разрешени само на велосипедните алеи и на платното. Ама никой не спазва де. В Германия трябва да имат регистрационен номер и да плащат гражданска отговорност за да се покриват щетите ако блъснат някого. Ако в България им разрешат да се движат по пешеходните и велсипедните алеи и по платното това значи навсякъде. Какво регламентиране е това?
92
2
 
19
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Айде още една платена статия! Има 500 тротинетки в цяла София, обаче е важното да напишем, че е завладяна цяла София, за да може да накараме дупетата, чиято основна цел в живота е да са модерни, да си ги купят или наемат от нас и ние с техните пари да си вземем още едно Порше. :)))
91
1
 
11
 
! Отговори
минувач преди 4 години
абе за всеки случай си носете винкел обвит във вестник!