Е-тротинетките завладяват столицата. Ще има ли и регламент за тях?

Институтът по пътна безопасност внесе идеите си в Столичната община
28 авг 2019 07:08, Красимир Ангелов
192

Електрическите тротинетки превзеха и столицата София. Подобно на почти цяла Европа обаче липсва ясна нормативна уредба за тях, а това би създало и предпоставки за хаос и инциденти, обясняват експертите.

Още по темата
Някои европейски държави вече започнаха продецура по ограничаване на движението им, а на места дори тяхната забрана.

От Института по пътна безопасност предлагат определен регламент, който вече са внесли и в Столичната община. A именно - в населени места движението да се случва по велоалеите и троатоарите. На места, където това липсва, да се случва най-вдясно на пътя.

И докато се чака нормативната уредба за електрическите тротинетки, в рамките на няколко дни от пускането им под наем в столицата, се появи информация, че има няколко изчезнали машини.

От фирмата уточниха, че всъщност опитите за кражби са били два, но извършителите вече били открити. От компанията също така подчертаха, че тротинетките не могат да се използват без да бъдат отключени, затова откраднати са на практика напълно безполезни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са подбудите на хората да ги карат тези неща? Освен да бъдат "модерни", друго не виждам. Очевидно няма да подобрят въздуха в градовете. Батериите са достатъчно екологично-мръсни, за да е от грижа за природата. От неизживяно детство ли е?
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното безумие на Картофената.
8
0
 
21
 
! Отговори
Rock of ages преди 4 години
По някаква щастлива случайност всичко се размина без инцидент, а те дори не осъзнаха какво можеше да стане... И кой щеше да е виновен и да има проблеми с властите и безсънни нощи?! Те се движиха на път с предимство, но бяха невидими за мен... Задължително трябва да имат предпазно облекло и жълто-зелени желетки за да се виждат!
7
2
 
29
 
! Отговори
Rock of ages преди 4 години
Чаках да се включа на кръговото кръстовише в посока Арена Армеец. Изведнъж от никъде пред мен премина един ентусиаст с електрическа тротинетка, движеше се в самото кръгово, и той беше с предимство, само, че изобщо не го забелязах, преди да изскочи пред мен, а тъкмо се канех да тръгвам, тъй като нямаше никой. Тъкмо да тръгна след уплахата какво щеше да стане и пред мен, по същия изненадващ начин изскочи втори човек на електрическа тротинетка! Те били двама! Нямаха каски и отличително облекло...
6
26
 
14
 
! Отговори
Генчо преди 4 години
А какво ви пречат тротинетките по тротоарите, особено при липса велоалеи. Да не говорим, че велоалеите в много от случаите се ползват за тротоари или паркинг. Много малко пешеходци се съобразяват къде е велоалея. Това в една Холандия не може да се случи. Но тук в БГ пешеходеца е една свещена крава. Той може да се движи където и както поиска. Може да пресича, говорейки по телефона без да се оглежда. Да скача на пешеходната пътека от нищото и все е прав
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дивотията е пълна.Всеки си кара където си иска.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само след няколко месеца ще спре тази мания. Когато сняг запръска ще ще чинат те зимъска...
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ще вметна, че в батериите на тротОнеДките има алумин. *** си знаят работата.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По велоалеите - да, но на тротоярите място нямат, както и на пътното платно. На тротоарите ще ги бутат, защото тротоарите са за пешеходци. На пешеходните пътеки също.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега вече ще отворят работа на един етнос!