Е-тротинетките завладяват столицата. Ще има ли и регламент за тях?

Институтът по пътна безопасност внесе идеите си в Столичната община
28 авг 2019 07:08, Красимир Ангелов
192

Електрическите тротинетки превзеха и столицата София. Подобно на почти цяла Европа обаче липсва ясна нормативна уредба за тях, а това би създало и предпоставки за хаос и инциденти, обясняват експертите.

Още по темата
Някои европейски държави вече започнаха продецура по ограничаване на движението им, а на места дори тяхната забрана.

От Института по пътна безопасност предлагат определен регламент, който вече са внесли и в Столичната община. A именно - в населени места движението да се случва по велоалеите и троатоарите. На места, където това липсва, да се случва най-вдясно на пътя.

И докато се чака нормативната уредба за електрическите тротинетки, в рамките на няколко дни от пускането им под наем в столицата, се появи информация, че има няколко изчезнали машини.

От фирмата уточниха, че всъщност опитите за кражби са били два, но извършителите вече били открити. От компанията също така подчертаха, че тротинетките не могат да се използват без да бъдат отключени, затова откраднати са на практика напълно безполезни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
В малко населено място може и да няма нужда от регулации за тези нови превозни средства, но в голям град са задължителни! Иначе става мармалад...
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕЗИ ТРОТИНЕТКИ НЯМАТ МЯСТО ПО ТРОТОАРИТЕ. Всяка една световна тъпотия се пуска веднага без да има регламенти и правила. Правете бързо правилник за движение,че ще има пострадали и бити.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27Чакай да е временно. Китай бълва милиарди тротинетки. Нови модели и производители всеки ден. Такива като тебе преди 10 години разправяха, че смартфона е временна мода.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бравос, само тия липсваха на бъркотията в движението на София... Гледам, пише в статията, че на места в европейските държави започнали да ги забраняват.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднага да се задейства член 5 от устава на НАТО, какво чакат нали столицата ни е превзета, да ви таковам и заглавията, и какъв закон мислите ще сътворят ония гений в Парламента.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв закон ще правите, за нещо което е временно, това е просто мода, утре ще стане демоде и край с тротинетките.
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тая тема, много ясно си личи по мирогледа на коментиращите, колко са задръстени в провинцията. Ми не става, ми не трябва, ама защо, ама как, ама няма да стане.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Ти пак нищо не си разбрал.Не става въпрос за никаква фирма.Във всеки магазин за техника и онлайн продават поне 10 вида тротинетки на цена от 500 до 1500лв. Във вашето село все още не, ама в София вече има хиляди лични тротинетки. Темата е как и къде да се карат.
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20Хм.ами ако тоя с тротинетката не издържи и ти хвърли един бой? Имаш ли пари за ново чене?
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това начинание няма да изкара дълго. Фирмата даваща ги под наем , едва ли е на ясно, че нашенецът ще демонтира електрониката и ще присвои трутинетките. Какво като имат GPS.
20
9
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
И да ги няма тези под наем, вече супер много хора си купиха лично Ел. тротинетки. В офиса доста колеги се обзаведоха с такива. Други обмисляха, но сега с тези под наем няма смисъл да си купуват и се отказаха. Дано скоро пуснат и велосипеди под наем. Цените са нормални и не високи - за 1-2-3км колкото средно се минава е 5-6лв но не се занимавам с миризливи таксита
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1234В София има доста велоалеи. Тротинетките са идеални за велоалеите. Общо-взето виждам, че там ги и карат. Така че какъв е проблемът?
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера си карам с колата по Оборище, където движението е еднопосочно. И в един момент срещу мен почти на средата се появи един с тротинетка. Натиснах клаксона, а ония почна да ме псува. Подминах го, но някой път няма да издържа и ...Скоро някой с тротинетка ще го отнесе. Общината в натегацията си преди изборите сътвори поредния си гаф.
17
2
 
17
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Ако през една тръба искаш да прекараш едновременно вода и олио и въздух, които не се смесват, от другия край ще излезе уникалрн микс! Сиреч ***. Е това е по улиците, колелелета, хора, теотинетки, мпс и мотори. Утре ще стане модно с кънки и за тях ли ще правим закон? Принципа е щом си шосето спазваш закона за мпс, щом си на тротоара си пешеходец.
16
7
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Като нямаме велосипеди под наем, това е единственото бързо и лесно средство за придвижване, когато няма градски транспорт в района. А и хубавото е, че може да я оставиш паркирана без да се притесняваш, че някой ще я открадне (ако вместо под наем си купиш своя). Вярно е, че трябват регулации, но вече са масово явление и трудно ще се махнат. По-скоро трябва да се свикне с тях и да има закони за движението им. Ама тук в БГ хората не са свикнали с услуги под наем и всичко ново ги плаши.
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Ти очевидно не си много умен. Това нещо тежи 12килограма и се сгъва, за разлика от велосипеда. Изминава автономно до 45 километра със скорост 40кмч.Това е идеалното средство за придвижване в градски условия - бързо, евтино, удобно. Отиваш с него на работа, сгъваш го и в шкафчето. Не ти трябва паркинг.Какви били оодбудите? Само кръгъл *** от може да зададе такъв въпрос.
14
4
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Слагайте каски, защото ще има бой с тротинетки по главата за отнето предимство.
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия ПЕДАЛетки се шуми по същият начин както и с джендъризма. Насила ти го навират в очите. Ти им казваш, че не те интересува, ама те не та не. За ПЕДAЛите е характерно да са много шумни, натрапчиви и неприятни.Това нещо има МОТОР (ел. мотор) и може да вози! Значи е МПС. Такива нямат място по тротоарите, защото един е-*** развива до 40км/ч и ако на него се е качил един 80 кг. мъж и се натресе в пешеходец, детенце или бебешка количка, ще стане мазало!И това е само един от възможните сценарии
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре ги махайте, докато е време.
11
5
 
34
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До ГенчоТРОТОАРИТЕ, пешеходните пътеки и пешеходните зони са определени САМО за пешеходци!Пешеходците трябва да могат да се движат свободно, да могат да направят РЯЗКО крачка вляво или вдасно при разминаване с друг пешеходец, да спират ,да разговарят с някой срещнат, да не стискат за ръка 10-годишното си дете и т.н.И на всичко това пречат и създават ОПАСНОСТ разни колоездачи и тротинеткаджии, които ВНЕЗАПНО връхлитат с 25 км/ч в гръб на пешеходеца!Всички сме пешеходци понякога!