Карате стара трошка? Данъкът на замърсяващите коли в София скача

Ще скочи и налогът, който плащаме при покупка на имоти
Обновена: 27 ное 2019 13:37 | 27 ное 2019 13:34, Красимир Ангелов
392
Карате стара трошка? Данъкът на замърсяващите коли в София скача
Снимка: БТА

Столична община увеличава данъка на автомобили с най-ниските екологични стандарти от 2020 г. Заедно с това ще скочи и налогът, който гражданите плащат при покупка на имущество.

Промените трябва да влязат в сила от 2020 г. и ще станат факт с промяна в Наредбата за местните данъци и такси, която ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет, обявиха на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Във връзка с подобряването на качеството на въздуха кметът Фандъкова внася предложение за увеличение на данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и с най-голяма мощност. Това по думите й са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики.

Още по темата
"Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече, което в момента не е така", подчерта кметът.

Според представените данни за колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. ще е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със средно 17 лв.

От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г.

По думите на Фандъкова тези средства трябва да бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари пък, кметът на София предлага промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество.

Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили, поясни Фандъкова. Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите.

Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента да бъде повишен на 3 процента. Фандъкова представи данни, според които в София годишно се правят близо 115 000 сделки с имоти и автомобили, като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите, отчете столичният кмет.

Фандъкова ще предложи половината от тези средства да бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари.

Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
10
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
2. Защо ще се повишават данъците за новите автомобили ? Не трябва ли да се намаляват, за да се стимулира покупката на нови такива? Вдигнете данъка на старите коли от 10 г нагоре с по висок процент. Защо повишавате данъка на всички, за да съберете от масовите сделките до 2000 лева? Или целта е просто да се съберат пари?
309
2
 
9
 
! Отговори
Западен парк преди 4 години
Западният парк - истински уреден,красив,зелен оазис в една модерна,европейска столица... Мухахааа
308
0
 
17
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Абсолютна недомислица.Няма как да се съгласим с подобмо нещо...1. Ще се облагат колите регистрирани в София , а какво ще правим с другите 50% които не са със софийска регистрация? Още по важно е да се споменат тези които са по скоро за скраб, но все още се движат в София. Скоро видях 2 буса с регистрация Кърджали , които бяха в центъра на София и пушеха повече от комин на Кремиковци. Как минават прегледи, защото се допускат в центъра на града?
307
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много закъснял е тоя данък, но по-добре късно отколкото никога.
306
2
 
15
 
! Отговори
Болен преди 4 години
Аз предлагам да вдигнат данъка на старите коли не с 40 %, а с 400 лв. И така да ме амбицират да си карам 30 годишната кола не още 10 години, а докато всички коли станат летящи.
305
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 60-те години улиците в София ги миеха всеки ден, а сега ГЕРБ се хвалят, че ще ги понапръскат с водица 4 пъти в годината.
304
2
 
2
 
! Отговори
Да, де... преди 4 години
До SHEFAНе ти трябва S-класа. За какво си я купил? Такава съм имал - силно неприятна е за каране.И ти не знаеш за какво ти е...Това е проблемът.
303
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е няма измъкване...почти в всички градове ще има коледни подаръци от герб...данък сгради и такса смет , с пожелание от герб весела и щастлива 2020г.
302
4
 
13
 
! Отговори
Ха Ха преди 4 години
Добре че съм с Хасковска регистрация!! Да плащат кореняк Софиянците. Ха ха ха
301
2
 
17
 
! Отговори
ФАЙДА КОВА преди 4 години
Следващото ми предложение е: СИНЯ ЗОНА ДО ПЕРНИК /включително/
300
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кво сега ..гласувахте за тия данъци по желание:)
299
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито да са ни живи и здрави гробарите
298
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много са забавни някои които си мислят че майка им и баща им като са дошли от село в столицата преди време са станали някакъв вид аристократи и те са наследили титлата.тово че автомобила е стар не го прави автоматично трошка за това си има прегледи.моите наблюдения са че много сравнително нови автомобили предимно дизели пушат яко а по документи са евро5.
297
0
 
7
 
! Отговори
Пич, излагаш се преди 4 години
До SHEFAАко не е пародия, изказването ти е комедия-трагедия...Тези мерцедеси, които сте си купили... Единият е черен костюм, другият е смокинг. Те изискват определено социално положение, за да ви отиват. Както и мероприятия, които ги изискват...Какво точно Ви е социалното положение, за да имате нужда от S-класа, а не да я наемате пет-шест пъти в годината за специални гости. И не, това не са Вашите роднини, които се връщат от гурбет. Бизнес гости имате ли?
296
6
 
7
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
До Анонимен 313На 45 години съм. Трето поколение Софиянче. Никога не са ги мили седмично. Ама карай, който повервАл - повервАл...Дупки имаше коооолкоооото си искаш. Лада, Москвич и т.н.т. бяха проектирани за здравина, не за комфорт. Когато подскачаш на 14 цола джанти, на които са нахлузени балони - няма как да усетиш дупки. Няма и как да завиваш с повече от 30-40 км. в час и да равиеш повече от 100 км. в час. Както пееше Васко Кеца. Такъв беше етапът на технологиите.
295
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе преди няколко дни се похвалиха че ще мият улиците забележете четири (4)пъти годишно.Едно време ги миеха толкова ама седмично .Нямаше винетки и други подобни неща а и дупки нямаше по пътя и се правеше здраво .А сега данъци данъци данъци а на мегдана нищо насреща.
294
6
 
6
 
! Отговори
И това ще стане преди 4 години
До Анонимен 297През 2017 г. за БМВ 750dL произведено 2015 г., 3 литров двигател, в гаранция, с ЕВРО 6, но 387 к.с., защото фабрично е с три турбини, ни взеха около 1000 лв. данък!?Вече тази година е около 300-400 лв. По същото време за резервния ни GL 450 бензин от 2006 г., който харчи двойно, данъкът беше около 500 лв. Е, хайде купувай нови коли.Трябва САМО за големите градове завишаване на данък МПС, ЗГО, ТП и такските за паркиране. И задължително - ликвидиране на малките сервизи.
293
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данче, а за ромите няакъв данък , че горят *** дето ги субурат събота и неделя с каруците
292
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от нас единствено по-загубени са руснаците -дето са се трепали да освобождават това подобие на народправ ще излезне оня народен представите от преди векне народ а м..ша и на това ще завършана територията българия живее най-щастливата м..ша
291
6
 
18
 
! Отговори
Не става вече преди 4 години
Караме си връз главите. За паркиране - да не говорим. Пред панелките - S-класи, Поршета, Седмици... Тия коли ги карат хора, които живеят в жилища за 60 хил. евро. Колата е лукс - от момента, в който я купиш и я изкараш от представителството вече си загубил 15% от стойността й.Смешно е да ми идва плочкаджия на вилата с S-класа на 20 години. Това са комплексарщини. Смешно е с късите ***, джапанките и потните крачета да слизаш от кожен салон. И да вадиш от багажника теракол, фугир и мистрии.