Новата визия на пл. "Славейков" - перголи като книга, увивна растителност...

Съюзът на архитектите е против предложения проект
19 яну 2020 18:24, Анисия Иванова
82

Ще се върне ли емблематичният книжен пазар на площад "Славейков"? Проектът за изграждането му наново беше публикуван за обществено обсъждане на сайта на община "Средец“, а на 9 декември изтече и срокът за внасяне на възражения и предложения. Срещу проекта се обявиха от Съюза на архитектите.

7 метални съоръжения, на всяко от които ще има по две крила, наподобяващи разтворена книга, а над тях увивна растителност - такъв е проектът за визията на новия книжен пазар.

"Правят впечатления няколко неща, които сме поискали от главния архитект да бъдат допълнително пояснени. Например зеленината над перголите, която ще бъде над работните места, включва ли някакво допълнително покритие, което да защитава от дъжд. Предвидени ли са работни маси, столове за хората които ще работят там", коментира кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Търговците на книги също са притеснени, че в представените визуализации липсват работни маси за излагане на стоката.

"Във визуалицията е видно, че тези преместваеми обекти са разположени по дължина на целия площад "Славейков". Докато в план-схемата са показани много по-малко, само пред библиотеката", заяви Лидия Лазарова от Съюза на архитектите в България пред Bulgaria ON AIR.

От Съюза на архитектите твърдят още, че съоръженията не се вписват в пространството на пазара и не са съобразени с вече съществуващите обекти като скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови и възстановения фонтан.

От район "Средец" вече са изпратили получените становища на главния архитект на София. Ще има ли промени по проекта и кога ще започне неговата реализия все още не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
27
 
! Отговори
Ro преди 4 години
Не знам дали има друга толкова грозна, занемарена и ориенталско мърлява столица в Европа. Чудя се кое ме ужасява повече - главоломното крадене или пълната липса на вкус и естетика. София се превърна в някакъв ур0длив Франкенщайн, където всеки си прави каквото иска, а когато трябва нещо да се свърши - ходи за гъби. Отвратително е и няма да стане по-добре, защото явно сме си такива - аб0ригени.
40
1
 
13
 
! Отговори
заблуден преди 4 години
Въпреки многото книги си личи, че нямаме особено висока култура. Стълбовете на новите перголи вече са надраскани с цветни спрейове и облепени с рекламни стикери. Въобще в София една нова плочка да се сложи някъде и след няколко дни вече е одраскана или пък някой си рекламира стоката там.
39
2
 
26
 
! Отговори
неслучаен минувач преди 4 години
Има и книжарници, има и библиотека на този площад. Столична библиотека, която май много хора не знаят. Няколко пъти съм влизал там, все е било празно, има повече персонал, отколкото читатели. Нали искате книги, що не влизате в библиотеката? Редките книги ги има и там, много по-достъпни отколкото на баснословни цени от букинистите.
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мястото сега е много по-хубаво без ония типове с кашоните. Оставете го така!
37
2
 
18
 
! Отговори
случаен минувач преди 4 години
Площадът и без това не е толкова широк, повече се усеща като разширение на Графа. Трябва да си остане максимално свободен. Не разбирам каква "традиция" и "характерна особеност на града" бяха тия грозни сергии с ръждясали винкели, мръсни тенти, кашони от банани, пълни с отдавна забравени книжки за по левче.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не съм си купувал книга от тия мръсни сергии и никога не бих. Вадят ги от околните мазета, в кашони от банани, където всяка нощ ги лазят плъхове-не благодаря! Книга се купува от книжарница. Там е светло и чисто, можеш да вземеш книгата, да я разгърнеш... Тия със сергиите ги опаковат в някакви найлони..., клошарска работа.
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Книги се продават в книжарниците, а такива има в изобилие около пл. Славейков. Мястото сега е чудесно с широкия тротоар, нека не се превръща отново в оня грозен битак, който беше преди.
34
4
 
13
 
! Отговори
Край преди 4 години
мястото на книгите е в Книжарниците, а не в кашоните от банани в околните мазета на площад Славейков. Нито пък е хуманно да стоят продавачи при минус 5 градуса на площада.площада никога не е изглеждал по-добре от сега. Колко е кадърна Фандъкова и колко е откраднато при ремонта е друг въпрос.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Казва се "НаШмаркт". (Naschmarkt).
32
1
 
5
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименАз също ползвам интернет, но без книга не си лягам.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 31,да във Виена има такива неща. Но...но например Нахсмаркт, който е подобие на Женския Пазар...там във Виена пазара не мирише на морга и...е приятно да си пазаруваш оттам. Като ида на Женския стискам портфейла с две ръце, страшно е, а и постоянно се оглеждам щото подозрителните типове са през метър.
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За много знаещите по света има битаци с какво ли не при това в централната част на една столица, като Виена. Туристическа аткрация събираща хиляди. Сергиите на Славейков бяха емблематични!
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалгата се пренесе върху архитектурата и градоустройството. Така става като властва корупцията, а всички партии са в корупцията. Независимо кой е на власт раздава поръчките на "нашите момчета", които са едни и същи чалгари и по този начин София се превръща в най-кичозната столица и най-ориенталския град в Европа...задминаваме Истанбул по ориенталщина и кич.
28
10
 
14
 
! Отговори
случаен минувач преди 4 години
Айде стига с тия гадни сергии! Все едно е битак. Тъкмо сега се поразчисти и заприлича на площад. Да наредим сергии и пред НДК, и пред Народното събрание. Въобще да запълник всички площади и градини в центъра със сергии. Все ще се намерят търговци, който ще продават изгодно долни ***.
27
2
 
16
 
! Отговори
Гербераст преди 4 години
Браво на генерал Борисов наричан още способния и дясната му ръка белчинската . Липсват само едни перки на акули, по десет бона парчето.
26
8
 
17
 
! Отговори
данчо преди 4 години
Стига с тези битаци.Пазари ,битаци мърсотия.Кой иска да продава книги само в книжарница.
25
3
 
14
 
! Отговори
Тумор преди 4 години
Сиво, сиво, сиво
24
3
 
22
 
! Отговори
LosHo преди 4 години
Преди няколко месеца гледах по ТВто интервю с двама архитекти на район е Париж. Бяха в София и ги разпитваха как им се струва градската архитектура и улици. Най-много наредиха именно пл. Славейков. Казаха, че тези перголи въобще не се вързват с верикалните линии на сградите около тях. Също така критикуваха избора на плочкини др. елементи !
23
3
 
7
 
! Отговори
ДО този,,от чужбина4 преди 4 години
Тии на това което виждаш от прозореца си/Филиповци/ в Люлин,чужбина ли му викаш.Учи за матурата и не се мъчи да се правиш на интересен В центъа си е добре не е като при вас
22
2
 
7
 
! Отговори
днес преди 4 години
Селата вода нямат и пътища София строй ГЕРБ на поразия излишни неща имат пари,100 км като минеш от града идваш в реалния живот.