Новата визия на пл. "Славейков" - перголи като книга, увивна растителност...

Съюзът на архитектите е против предложения проект
19 яну 2020 18:24, Анисия Иванова
82

Ще се върне ли емблематичният книжен пазар на площад "Славейков"? Проектът за изграждането му наново беше публикуван за обществено обсъждане на сайта на община "Средец“, а на 9 декември изтече и срокът за внасяне на възражения и предложения. Срещу проекта се обявиха от Съюза на архитектите.

7 метални съоръжения, на всяко от които ще има по две крила, наподобяващи разтворена книга, а над тях увивна растителност - такъв е проектът за визията на новия книжен пазар.

"Правят впечатления няколко неща, които сме поискали от главния архитект да бъдат допълнително пояснени. Например зеленината над перголите, която ще бъде над работните места, включва ли някакво допълнително покритие, което да защитава от дъжд. Предвидени ли са работни маси, столове за хората които ще работят там", коментира кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Търговците на книги също са притеснени, че в представените визуализации липсват работни маси за излагане на стоката.

"Във визуалицията е видно, че тези преместваеми обекти са разположени по дължина на целия площад "Славейков". Докато в план-схемата са показани много по-малко, само пред библиотеката", заяви Лидия Лазарова от Съюза на архитектите в България пред Bulgaria ON AIR.

От Съюза на архитектите твърдят още, че съоръженията не се вписват в пространството на пазара и не са съобразени с вече съществуващите обекти като скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови и възстановения фонтан.

От район "Средец" вече са изпратили получените становища на главния архитект на София. Ще има ли промени по проекта и кога ще започне неговата реализия все още не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Столичан преди 4 години
Под зле прикритата "загриженост" на общината се вижда единствено една жажда на кръга от фирми за заграбване на едни пари и то чрез некадърни архитекти и скъпи проекти (като грозните пейки на графа за 8 бона всяка) .
60
0
 
0
 
! Отговори
заблуден преди 4 години
До До 45"В библиотеката са ти продавали книги?"Ти някога в библиотека влизал ли си?
59
3
 
4
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Всяка столица и стар град уважащ историята си и пазят такива кътчета като пазар за стари книги, особено един стар площат като Славейков, утвърден и известен като традиционното място, където може да намериш редки книги. Уви, съдейки по коментарите, българинът цени най-много моловете. Не е ли с луксозен и привлекателно кичозен стил като за мутри, значи не си заслужава да влезеш и да разгледаш. А още повече, че книгите ни се обличат, ни се ядат. За какво ли му е на някой да чете, камо ли пък старо.
58
2
 
1
 
! Отговори
кака преди 4 години
Не,никакви кашони повече. Този площад трябва да си възвърне предишния вид-по-озеленен,с повече пейки ,фонтанът да работи и да е място за разходка и почивка.А за книжните сергии-друго място,покрито и устроено за целта, но не на пл.Славейков! Няма да стане като в Испания или където и да е другаде, нима не виждате колко "чиста" е София,колко са мърляви и гражданите,които дори угарките си не изхвърлят в кошчетата...
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо против сергиите , но да е както е в Испания, отварят неделния битак в осем сутринта и след 5 часа няма една хартиика но улицата. зеленчуковия пазар зад кметството се монтира вторник и петък със същото работно време , после всички си обират крушите и площада е чист и за хората.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все ми се струва, че трябва да спрем с "кашонната" търговия. Мина времето на натрупванията и кредитите са по-достъпни, така, че никой няма оправдание да маже и грози.
55
2
 
18
 
! Отговори
оо преди 4 години
Няма нужда от тия смърдели с кашоните там! Нека си киснат в градинката на Рила, където са си сега. Площадът е тесен, нека си остане за хората - за минаване, за разходка!
54
3
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Не разбрахте ли, че не е важно да има или да няма книги, важното е, да се усвоят едни пари и да се имитира дейност, от "строителите на нова България"......
53
4
 
25
 
! Отговори
Кони преди 4 години
Тия тонове железа са безумна грозотия. Там е сенчесто от сградите така или иначе,няма нужда от никакви *** навеси.
52
2
 
9
 
! Отговори
Красимир преди 4 години
Не е кой знае какво като визия и замисъл. Няма смисъл да се прави. Само ще се дадат/окрадат милиони.
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяхте сложили и три-четири пейки за хората да сядат,нещо удобно и практично!
50
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трайчо Трайков,един от участвалите в унищожението на България дава наставления,ужас!Оставете книжния пазар на хората,бе тюфлеци!
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В никакъв случай да не връщат тия *** там! Наоколо има няколко книжарници, чисти и подредени. Тия с кашоните от мазетата нямат място в центъра на София, не сме в 90-те години! Ако някой иска да продава антикварни книги, може НО само антикварни и веднъж в седмицата за 4-5 часа.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 25г, Още когато нета бе в прощъпалник, ходех до Славейков не само за книги, а и за CD-та, които продаваха "под масата" за 15-20 лв парчето - кеф ти Windows, кеф ти Нортон, Офис пакет, Programming Tools, Utilities, Hacker's tools (преди думата "ха*к_ер" да стане м//ръсна) и т.н.
47
2
 
13
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
В библиотеката са ти продавали книги?
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяния трябва да има яко, нали трябва да си показваме ниското ниво на всичко.Давай сергийки яко - цветничко, шарено, ***, кебапчета може също и така сме аб0ригениВлезте в тубата и вижте чужденци посещаващи Сф какво казват, отврат, даже Румънците ни изпревариха, Азарбейджан, Малта, и др уж бедни а то се оказва че наистина сме дупката на блатото.
45
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онзи ден отидох с приятел до библиотеката, една книга е 20лв, повтарям 20лв. Заплатите са 500-800-1000. При такива скъпотии няма как да има интетес. За пример ще ви дам пример - заплати $4000 и книгите са по $10-$13 а има и много промо цяла поредица за $25.Пак на бай *** на скъпото
44
1
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 4 години
С каруцата и после с влак... 1883 - Белово София Ниш Белград и после е лесно. Много се е ценяло българското вино и още при турците български търговци са продавали. Но това е друга история.
43
5
 
2
 
! Отговори
беберон преди 4 години
До до 30, 31И как от България до Виена са се доставяли пресни зеленчуци, когато по онова време не е имало автомобилен транспорт?
42
0
 
7
 
! Отговори
до 30, 31 преди 4 години
Във Виена точно на Нашмаркт всяка неделя си има класически битак. Сутрин след края на пазара го правят. А иначе има тематизирани битаци само за определен ден в някое огромно хале - само за стари плочи, книги, дискове, комютърни игри и т.н. Вечерно време на Нашмаркт е свинщина, но още същият ден се почиства до блясък. А знаете ли, че едни от първите търговци там още по Времето на Алеко са ... българи. На Виенчани толкова им се харесват българските зеленчуци, че предпочитали от тях да купуват.