Трета линия на метрото: 5 станции почват да работят от май месец

През късната есен ще се включи и участъкът към "Овча купел"
Обновена: 4 фев 2020 10:15 | 4 фев 2020 10:12,
25
Трета линия на метрото: 5 станции почват да работят от май месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През май месец ще бъде завършена третата линия на метрото, но от "Метрополитен" имат надежда този срок да се съкрати. Сериозно отклонение обаче няма да има, увери инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

В момента ние сме на първия етап от строителството на третата линия на метрото. То е 8 км с 8 метростанции, като 5 от тях ще бъдат пуснати по график май месец. Надяваме се малко да се съкрати това време, но сериозно отклонение няма да има", заяви Братоев пред БНТ.

Още по темата

Вторият етап, който се намира на метростанциите "Орлов мост", на театъра "Зад канала" и първата на "Владимир Вазов", ще бъде завършен три месеца по-късно.

"През късната есен мислим, че ще бъде пуснат и участъка в "Овча купел". Общо 12 км с 12 метростанции", каза той.

Строителството е приключило на метростанциите от третата линия на метрото, освен на тази в "Овча купел", защото там срокът не е изтекъл. Остава изградените станции да бъдат почистени. Изпитанията трябва да приключат в посочените срокове.

Системите са повече и автоматиката е по-сложна отколкото на първите линии, добави инж. Стоян Братоев.

"Ние в момент имаме 20 влака доставени, които се намират в процес на изпитание. Имаме в момента договор за още 10, но те не са необходими за тези два етапа в момента. Влакове има обезпечени", посни инж. Братоев.

Трафикът ще бъде облекчен със завършването на третия лъч на метрото, но от друга страна се появяват все повече автомобили, поясни експертът.

"Когато цялостно се завърши дори стигат 200 хиляди, когато се завършат третият и четвъртият етап на метрото и тогава вече метрото ще превозва почти 600 000 души, а с пускането на първия и втория етап ще доближи 500 000 на ден цялото метро", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да си представя тъпканицата в пресечните станции на 3те линии, то сега с двете е някакъв ад в пиковете часове, а след това не ми се мисли, абе важното е да се фукаме, че строим метро и изборите печели бойковица, а за бъдещето- къде капацитет в калинките да мислят за 20-30 години напред
20
1
 
2
 
! Отговори
Жълтите павета преди 4 години
Всичко е хубаво. Ще изтърпим тестовете и удълженото пускане на М3. Но защо никой не коментира разделянето на М1 на М1 и М4. Тази промяна е отбелязана на табелите на М3. Но откога влиза в сила?! Защо г-н Братоев не коментира това и защо журналистите не го питат?
19
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До АнонименВъкъщи може всичко да си правиш и на никого няма да му пука. И сметка ще ти държи само жена ти. Да не говорим, че ще си и аматьор в боядисването. Тук говорим за фирми, за проекти, за планове, за държавни поръчки, за общински пари и т.н. Все неща, които трябва да са изпипани, да се изпълняват по договор и т.н. Оправдания не може да има освен някое бедствие ... А тук тези неща се използват само за предизборни кампании. Естествено, че хората ще държат сметка, та нали парите са техни!
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този трети лъч ГЕРБ не обещаваха ли да го пуснат преди няколко години? Не разбрах защо пероните на станциите от третия лъч са толкова къси. Май ГЕРБ пак не са направили анализ на пътникопотока в София.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"През късната есен МИСЛИМ, че ще бъде пуснат и участъка в "Овча купел".Демек МИСЛЯТ, че така ще стане, ама по скоро да се чете, че няма да стане.и още нещо"Строителството е приключило на метростанциите от третата линия на метрото, освен на тази в "Овча купел", защото там срокът не е изтекъл".С две думи още не са изградени спирките и как ще ги пуснат до края на 2020? Чакат да им мине срокът ли? А той поначало беше за края на 2019 година.
16
3
 
7
 
! Отговори
Пешо фиша преди 4 години
Стига ревахте,метрото до Кр село е готово ,просто Сименс тества системата,влакчетата си пътуват долу
15
4
 
4
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
За всички дето сравнявате метрото с домашни ремонти на ръка - разликата е, че едното струва камара пари и се прави от експерти. И става горе-долу в срокова, като се прави от наистина експерти. Като се прави от крадливи герберасти - закъснения и големи уж непредвидени разходи има винаги. Естествено, всичко това може да е скъпо, но за сметка на това е некачествено :) Не си мислете, че бсп и маяма щеше да е нещо различно, другата страна на 1 и съща монета.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удължи се с една станция до мол Парадайз и се спря. Бяха нужни само две станции, за да стигне до Драгалевци и Втория метродиаметър да придобие завършен вид.Няма метро до Студентски град и Витоша ,а двата квартала са бурно развиващи се и най-зле от транспортна гледна точка са ад.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следя строителството на метрото от първия му ден ,така че се чувствам компетентен да направя някои констатации.Метрото от 3 лъч не биваше да се разделя на три части и да се лъже кога ще бъдат пуснати. Ясно да се заявят реалистични срокове.М. май може и трябва да пуснат 5 -те станции от Красно село до НДК.М- септември би трябвало да пуснат от НДК до Вл. Вазов, но краят на годината дори може да не стигне за станциите в Овча купел. При строителството на Метродиаметър 2 се допусна фрапантна грешка.
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво толкова мрънкате, че срокът е удължен? Това е строеж на метро, все пак, не е пребоядисване на стените вкъщи! То между другото и ти може да кажеш на жена ти, че ще пребоядисаш тавана в хола за един уикенд, ама като почнеш виждаш, че май ще е по-добре да се направи нова замазка, викаш майстор, който ти казва, че за една седмица ще е готов и почва... температурите навън обаче падат, новите мазилки изсъхват за 10 дни, вместо за 3, и скандала започва...
11
5
 
7
 
! Отговори
fiki преди 4 години
не трябваше ли вече да готов участъка до Овча Купел. КОга беше първоначалния срок 10.2019, после стана 12.2019, а сега сме на края на 2020. С тази прогресия следващия срок ще е края на 2022.Защо не кръстихте статията "Метрото в идва с година закъснение в Овча Купел"
10
12
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Трябваше Манолова да стане кмет да видите метро през крив макарон) Затова пък щеше да вдигне тарифите на такситата 2 пъти както обеща)
9
19
 
16
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
Браво на ГЕРБ и Фандъкова.С пускането на третият лъч ще се облекчи движението.София започва да прилича на един европейски град привлекателен за младите хора.
8
4
 
10
 
! Отговори
Напечелившитечестито преди 4 години
Затова ли вчера прибраха Майбах и БМВ то на олигарха , да си ползва абонамента от СКГТ ........
7
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т. е. закъсняха с пускането с почти година, а до последния месец говореха как ще пуснат метрото в срок. После почнаха да разправят, че единствения проблем бил, че Сименс искали шестмесечни изпитания, ама и това се оказа за по-дълго, а се вижда, че продължават да работят по станциите и трасето. Просто герберите са едни лъжливи негодници. При тях лъжата е патологична.
6
5
 
26
 
! Отговори
1214 преди 4 години
Как да няма отклонение от сроковете *** смръдливи. Участъка до Овча Купел трябваше да тръгне декември, а сега ми говорите за късна есен на 2020. Некадърници скапани.
5
3
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Много хубаво да е честито на ,който го ползва.Но пък сега е момента за да се изтъкне защо са скъпи някои имоти понеже има метро до тях :)
4
12
 
5
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Суфийци Ко произвеждат,чи са наливат толкоз мангизи у полето? Освен ,чи грабят от всякъде
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вай вай другари, трагедия, ужас, да не прекалите с лосиона от мъка сега
2
5
 
3
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Сектанска държава.