Второкласници гледат филм срещу насилието, а в него - самоубийство на дете

Той бил пуснат в час
12 фев 2020 16:30, Анисия Иванова
75
Второкласници гледат филм срещу насилието, а в него - самоубийство на дете
Снимка: МОН

Филм срещу насилието в клас шокира родители. Една от сцените предполага, че тормозено дете слага край на живота си. Видеото е излъчено в столично училище. Оттам обясниха, че са получили писмо от Регионалното управление на образованието преди няколко дни.

В него се казва, че филмът е подходящ за излъчване в училищна среда.

Филмът "Внукът на човекоядката" е излъчен този понеделник във втори клас. Баща, пожелал самоличността му да не се разкрива, разказва пред bTV, че детето му се прибрало разстроено.

Още по темата

"Със сълзи на очите разказа една покъртителна история, на която са станали свидетели в час. Самоубийството на едно дете, което е показано образно във филма. Каза ми: "Има и други начини, може с ножица и с вените", обяснява  бащата.

От училището отказали коментар, изпратили писмената си позиция по случая: Съгласно писмо от РУО, филмът е одобрен от тях и Столичната община за излъчване в училищна среда.

От Столичната община заявиха, че не са го финансирали. Филмът бил дипломна работа на Десислава Николова - Беседин в Нов български университет и е финансиран от нея. Късометражен е и не е категоризиран за възраст. Но имало адаптирана версия за малки ученици.

"Ако проявяват интерес към него да се обърнат към мен, за да им го пратя във формат, подходящ за излъчване пред учениците. Никой не ме е търсил“, обясни Десислава Николова-Беседин, режисьор на "Внукът на човекоядката“.

От Регионалното управление на образованието твърдят, че не са препоръчали филма на училищата, а само са уведомили за съществуването му. Според директора на управлението детето във филма не слага край на живота си, а само спира да ходи на училище.

В 125-то СУ също получили писмото от Регионалното управление на образованието. Не са разбрали, че има адаптирана версия, но са решили да не го показват на учениците. Преценили, че филмът няма да намали насилието в училище. Напротив, може да даде идеи за това какво може още да се направи.

Според психолозите е важно с децата да се обсъждат последствията от поведението им, но показването на насилие крие рискове.

От днес започва проверка по случая. На този етап не може да се каже до колко ученици е достигнал филмът, защото училищата нямат задължение да се отчитат за това.

А групите на родителите в социалната мрежа днес са нажежени от коментари по повод скандалното видео. Основното в тях е искане на оставки, съд за виновните - като се започне от МОН, шефката на РУО - Ваня Кастрева, директори.

За последните дни това е втори скандал в родното образование. Вчера се разбра, че представители на фондация преподавали на 10-годишни деца в пернишко училище подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги карали да рисуват наученото. Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите.

Обучението по програма "Таралежи" било взаимствано от други европейски държави. Целта отново била превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуално.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Аз съм против смъртната присъда,но за действия против БГ и българите да няма по малка присъда от 30г.трудови лагери...Горчи ми вече душата от тези гаври с нас и нашите деца!!!
62
0
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 4 години
Недопустимо е да прожектират такива филми! Но, нали искате ,,свобода на словото''.,Какво е виновно правителството, че някакви НПО - на които им плаща,,Америка за България" нямат мярка! Ще им спрат парите и въпросните НПО, ще подвият опашки!
61
0
 
3
 
! Отговори
Иванова преди 4 години
Много гупости се вършат в училище при министъра и Кастрева! Време е да ги сменят, с хора, които имат мярка в иновациите на българското образование! В Германия на дискове има обознапение допустимата възраст, когато децата може да гледат дадено съдържание! Забранени са далеч по- малко вредни случаи.
60
0
 
2
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
От това правителство толкова.Просто безобразни... Пак ако си ги изберете, ще сте ги заслужили
59
0
 
2
 
! Отговори
с-в преди 4 години
ТОВА ли ви обещаваха новоизлюпените ОРАТОРИ, ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ, ПОЛИТИЦИ, КАНДИДАТ-ОБЩЕСТВЕНИЦИ и ДЪРЖАВНИЦИ по стотиците митинги из цялята страна в Първите месеци след САКРАЛНИЯ 10-ти Ноември??? Тези ЦЕННОСТИ ли ви внушаваше ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН АРТ-ЕЛИТ - онези всенародни ЛЮБИМЦИ от прочутата СИНЯ СНИМКА на стъпалата пред Храм "Александър Невски"??? Защо скриха "каква е цената" за "Цивилизационния избор на Новото поколение"???
58
0
 
8
 
! Отговори
до 61 преди 4 години
По-твърдо да действаме, казваш? Съгласен съм! Предлагам вече с винкели и бухалки, с дюдюкания и показ на всичко това по телевизията!-------------------------Да, и тогава онази про-гей и *** активистка и координатор на Lgbtq+ - в България Лили Драгоева ще алармира правозащитни организации в туитър, че у нас има насилие над джендърските програми и свободата на учениците да бъдат "информирани ", и ще покани екип на bbc да снима колко изостанали сме в мисленето и обучението! Както това се случи наскоро
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100% сигурно е, че това безумие се финансира отвън от НПО-та, от Брюксел, и понеже България е бедна държава със зле платени преподаватели и соц. работници, те много лесно биват купувани с материални облаги. Пък и обществото вече не оказва такава съпротива срещу новите методи на обучение. Не искам да съм на мястото на днешните ученици - това е психическо насилие над тях от страна на държавата. Под формата на уж "обучение"
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стратегията за детето, която уж я нема, но е разпръсната по разни закони и закончета - да ви е честита. На вас и на децата ви!
55
1
 
10
 
! Отговори
До Учител преди 4 години
По-твърдо да действаме, казваш? Съгласен съм! Предлагам вече с винкели и бухалки, с дюдюкания и показ на всичко това по телевизията! Със сигурност ще е за добро! Даже може да повлече крак!А въпросната "дипломантка" Десислава Николова-Беседин трябва да бъде показана на обществото, да обясни гениалните си замисли и да каже кой е поръчителят!Народе????
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази Кастрева още ли е на ръководна длъжност? Изключително некомпетентна жена, партийно назначение! Такива калинки - ВЪН!!!
53
1
 
19
 
! Отговори
Учител преди 4 години
Вчера - Перник, днес - В София.Отприщи се лавината. И спиране няма.Сега разбрахте ли откъде се дърпат конците - от регионалните управления по образование с мълчаливата подкрепа на МОН.Като че ли е дошло време да се действа малко по-твърдо срещу тези нечистоплътни опити.
52
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам, че идеята е била подобна на тази на ваксинирането.Вкарва се слаба зараза в организма, за да си създаде антитела.
51
14
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
Стига се занимавали с евтини сензации
50
0
 
25
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Колко още простотии трябва да направи Ваня Кастрева за да я уволнят най-сетне?
49
26
 
7
 
! Отговори
немо преди 4 години
Те децата от петгодиши разцъкват екшън игри на таблетите си, майките им седнали заради филм да се жалват. Айде да не се правят на слепи и да погледнат по внимателно с какво се занимават отрочетата им в къщи. Или там е друго, а?
48
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже мили..........вчера в Пернишко училище дечурлигите ги подлагат на "сексуално възпитание", а днес в София ги занимават с насилието!!! Тия малчугани не знаят две и две, не могат да четат, а тия им развращават мозъците!!!!ТОВА Е ИСТИНСКО БЕЗОБРАЗИЕ! Тия от министерския съвет са НАПРАВО ЗА НАРОДЕН СЪД!!!
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно България е дала съгласие-срещу някакви облаги -за промиване на мозъци на млади хора..Тестват-как ще мине.Другаде правят тест със здраве на хората,тук -с душата.Бдете,хора! Има много други начини да подготвим децата си за тоя живот.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами какво да дават на децата чиито родители гледат Ферми, биг брадъри.
45
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че тогава родителите ще сринат училищетоНа бас, че най-много да плачат пред камерата :) Тия закани знаеш ли откога ги слушам... Българинът се вдига за две неща - да му обложат домашната ракия с акциз и да вдигнат цената на хляба над левче. За другото ич му не е :)
44
0
 
13
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
Перник мисли за бъдащето си. Проблемите с водата не станаха пречка перничани да въвеждат най-модерните методи за обучение на идущите поколения. Те просто повериха обучението на децата си на някаква фондация, П.У.Л.С., която ги запознава с най-новите постижения на науката в областта на половата култура. Напр. с детайли по мастурбиране (допускам че е било на живо), очаква се че ще има при следващите занимания детайли по практиките на содомия и т.н. Като кажа Перник, се сещам за Помпей! И съдбата