Парадокс: Уж в града, а се иска винетка – столичани плащат, за да отидат на работа

В момента преминаването през Околовръстното се плаща
Обновена: 19 фев 2020 08:59 | 19 фев 2020 07:00,
149
Парадокс: Уж в града, а се иска винетка – столичани плащат, за да отидат на работа
Снимка: БГНЕС

Винетка трябва да купят близо 20 хил. софиянци, за да отидат на работа. Причината за това е, че в момента е платено преминаването по целия околовръстен път на София, който разделя столицата от крайните квартали, както и по третокласните шосета към Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница. След включването на камерите на Националното тол управление само през последните дни над 800 души в цялата страна бяха глобени заради липса на валидна електронна винетка, като част от санкциите са за преминаване по пътищата край София.

Платените за леките коли пътища са определени с решение на Министерски съвет от 31 декември 2018 г. Според него близо 20 хил. км автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас са платени.

Знаци няма, глоби има

Санкциите предизвикаха недоволство в социалните мрежи, тъй като на пътя между столицата и Банкя, който е един от 24-те административни района на Столична община, няма поставени знаци, които да указват нуждата от винетки, пише "Труд". Въпреки че задължението е още от януари миналата година, досега проверяващите органи масово си затваряха очите за нарушения. Водеха се и разговори между Столична община и пътната агенция за премахване на трасетата до софийските квартали от обхвата на пътната мрежа. От пътната агенция заявиха, че няма проблем това да се случи, стига общината да поеме отговорността за поддържане на тези шосета. Дори беше създадена работна група, но така и не се стигна до решение за промяна. От Столична община са категорични, че скоро промяната ще бъде факт и шосетата край столицата ще станат безплатни.

В момента обаче, след засилените проверки през последните дни, мнозина софиянци изпищяха от солени глоби. На тези отсечки, които са от третокласната пътна мрежа и не влизат в обхвата на тол системата, контролът се извършва само от мобилни екипи и няма инсталирани камери, обясни доц. Георги Балабанов от Националното тол управление.

Според жителите от столичните квартали е абсолютно недопустимо да си купуват винетка, за да ходят на работа, като в същото време по тези шосета безплатно след 1-ви март ще се движат камиони и автобуси. Тогава влиза в сила новата тол система, а след преговори между превозвачи и кабинета обхватът на платената за тежкотоварни автомобили и автобуси пътна мрежа беше намалена на малко над 3000 км. В същото време шофьорите на леките коли, които рушат по-малко пътищата, ще плащат за всичките 20 хил. км републиканска пътна мрежа, включително и за третокласни шосета и за транспортни връзки между градовете и крайните им квартали.

Паркирането в Банкя става платено?

През следващите дни жителите и гостите на Банкя ги очаква и още една неприятна изненада освен факта, че трябва да си купят винетка, за да отидат на работа в София. В Банкя обмислят да въведат платено паркиране заради туристическия поток. То ще бъде валидно само за почивните дни, с гратисен период от 30 минути, заради местните жители, които слизат от кварталите в центъра, за да пазаруват.

Жителите на София обаче ще трябва да плащат, ако искат да се разходят до Банкя. Решението дали ще има платено паркиране в Банкя ще стане ясно на 26 февруари, когато ще бъде общественото обсъждане на предложението в Информационния център в града.

Проект на столична община

Предстои подписване на споразумение между Столична община и Агенция “Пътна инфраструктура”, с което Околовръстният път на София и шосетата към кварталите ще станат безплатни и ще могат да бъдат ползвани без винетка. Това обяви зам.-председателят на постоянната комисия по транспорта в Столична Община Зафир Зарков. В момента се изготвя карта с маршрутите, които ще са безплатни, заяви той пред БНТ. Споразумението включва всички пътища около София към Нови Искър, Симеоновско шосе, Банкя, Владая. Тези пътища, които осигуряват ежедневно придвижването на хората от тези населени места от урбанизирания град, обясни Зарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
9
 
13
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Разбира се, че трябва да плашат винетки. Тези пътища не са част от градската пътна мрежа и столична община не плаща за поддръжка и не би трябвало да плаща за поддръжка. Искаме да живеем спокойно на село на 15 мин от София, ама не искаме да плащаме за пътища, така ли? Всички софиянци трябва да им плащаме на тарикатите от селата около София? Ами то и Перник е на 30 мин, да вземем и този път да поддържаме със софийския бюджет? Аййй сиктир, тарикат до тариката дойде ми малко много да им плащам.
63
6
 
7
 
! Отговори
тцтц преди 4 години
до банкя и клисура, което е 15 км от ОКОЛОВРЪСТНОТО, НЯМА ВИНЕТКА??....бедните софиянци нямат пари за винетка, а????...те тия тангенти без пари ли се строят...а останалия свят да плаща....?????
62
6
 
13
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
В София са от когато се водят в столична община, от като плащат данъците определени от столична община. От когато нямат право да участват във европрограми защото са в столична община. Да не говорим, че са по-близо до центъра от Надежда, Обеля, Люлин и др.населени места пълни със софиянци.Сега се плюе по тях, защото доректно ги засяга е момента. Аз винетка си имам ама лятото като тръгнете на разходка към Панчарево, Лозен и т.н ще видим как ще ревете, че трябва да платите винетка за 2 километр
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от центъра на София може да се стигне над 20км без да се плаща венетка, къде другаде го има това, а сега се строи към Елин Пелин, Нови Хан, Самоков, Сиришник и т.н. Банкя имат влак на всеки час, да го използват вместо да мърсят въздуха
60
0
 
0
 
! Отговори
ББ преди 4 години
До АнонименЗа вас софийска вода, за тях гратис пътуване! Казах
59
3
 
5
 
! Отговори
Xman преди 4 години
Същото е в район Кремиковци, но ни сложиха табели за винетки.Уж квартал на София, пък с винетка.. ***.
58
2
 
9
 
! Отговори
ABC преди 4 години
Щом няма предопредителен знак за зона с винетки нямат право да издават глоби ще паднат в СЪДА !Пример: Ако на даден участък имаме пътен знак с ограничение от 80 км/ч и се движим с разрешената скорост от 80 км/ч няма да бъдем глобени ! Така стой и въпроса с винетките ако няма предопредителен знак няма как да се издават глоби !!! НЕЗАКОННО Е !!!
57
9
 
11
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Откога Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са в града?Това са селца до София.
56
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и колите са с софийски номера. Няма такава държава като нашата, само измислят как да ни оберат парите.
55
5
 
9
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Движат се по държавен път-винетка. Кото не искат да плащат, да си го откупи общината и аз като пътувам от от областния град до съседното село си купувам винетка.
54
1
 
6
 
! Отговори
Кво речи!? преди 4 години
!? дори във Франция , където те гърбят яко на платените магистрали, на входа и на изхода имаш едни километри които са безплатни
53
1
 
20
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Селяни прости, Бати Бойко трябва да събира кинти, защото няма пари в бюджета!За да се правят и поддържат магистрали и пътища се искат милиарди!Икономиката е аутсорсингова , и средствата за производства от най-важните отрасли, като енергетика и нефтопреработване, златодобив,телекомуникации,металургия,химическа промишленост,машиностроене са в офшорни компании, които плащат мижави данъци и заобикалят законите!Селяни прости, вие сте валат,защото много се краде, а вие сте бедни и голи!Джако!ЦРУ!
52
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До няма спасениеЗащо на Северната тангента казват "тангента"(което значи допирателна),а не "хорда"(каквато всъщност е) ми е непонятно!Най-вероятно заради благозвучие,но е напълно невярно математически!
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нови Искър е на същото разстояние от София, на което е и Перник...защо за едните винетка за другите не?
50
5
 
13
 
! Отговори
морски преди 4 години
Най-лигавите български туристи = шопите !Като не знаете, къде е най изгодно на морето - питайте бе !!
49
3
 
15
 
! Отговори
Дискриминация преди 4 години
А всички останали села около градовете, които са общински центрове и те ли не трябва да плащат винетна такса?Или е валидно само за софийските села?Що за наглост???
48
6
 
9
 
! Отговори
Същия читател преди 4 години
Живея в малък град в Англия.За да карам по пътищата плащам такса,онзи в Лондон също.Само че онзи в Лондон си плаща и да влиза по-навътре в столицата.Всички коли трябва да плащат-няма значение такса или винетка.Няма значение от къде е.
47
2
 
7
 
! Отговори
няма спасение преди 4 години
образованието е безплатно в тая държава - ако си порпуснал тези ценни години няма спасение - ще си превеждаш сам.
46
7
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ами направо да пишат в закона,че софиянци пътуват навсякъде без винетка...Ами да бяха вдигнали акциза за горивата с 10% и нямаше нужда от изграждане на система за стотици милиони!Щеше да е по-справедливо и природо-щадящо,по-икономичните автомобили са и по-екологични,по-тежките горят повече и рушат повече!
45
12
 
11
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Как така ще трябва да купят винетка?Не само че ще трябва да купуват ами предлагам колкото е по-голям града да е и по-скъпа.Като в нормалните държави.54265