Петиция настоява: Столичната "Граф Игнатиев" да си върне името "Самоковска"

Образът на руския дипломат бил обвит в руски имперски митове
20 фев 2020 20:15, Анисия Иванова
311

8595 гледания   |  Още видео
Столичната улица "Граф Игнатиев" да бъде преименувана и да бъде върнато старото ѝ име "Самоковска“. За това настояват с петиция почти 2000 души. За причините и възможна ли е промяната, разказва Виолета Манчева.

Според инициаторите граф Николай Игнатиев е участвал в осъждането на Васил Левски. А това, че една от емблематичните улици в столицата носи негово име, по думите им, трябва да оскърбява всеки българин.

Според тях образът му бил обвит в руски имперски митове. До момента почти 2000 души са се записали в подписката, съобщава Bulgaria ON AIR.

Организаторите на подписката са категорични – осъзнават, че смяната на името на една улица е сложна процедура. Но държат българите да знаят историята си и да не почитат неправилните личности.

Петър Ненов е трето поколение софиянец и от дете живее на емблематичната улица. Според него личността на Граф Игнатиев става спорна през последните няколко години. Някои автори го описват като българофил, а според други е искал българската църква да бъде унищожена.

Едно е сигурно, ако се стигне до официално разглеждане на въпроса от Столичния общински съвет, ще последват остри политически и исторически дебати.

Вижте още в репортажа на Виолета Манчева.


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До джо

Добре, че "мост" е като главна улица в центъра на столицата, огромен паметник срещу Алма Матер заемащ едно цяло каре в центъра на града, или нещо подобно (да не говорим, че руските паметники са на всеки метър, та не е само проблема в единичните случаи а в тяхната наситеност). За Шипка никой не е говорил, и там паметника не е посветен на руските окупатори а на общото опълчение срещу турците, в което има участвали отвсякъде.
258
1
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Много улици , а и някои градове като Димитровград трябва да бъдат променени. Но това е невъзможно. Всички граждани живеещи там трябва да променят адресната си регистрация. От там ще повлече и много други трудности. Сещате се , нали ?
257
3
 
7
 
! Отговори
джо преди 1 месец
Лека , полека се започват дейстията на ***. Първо паметника на Съветската армия, после този на Альоша, сега улицата Граф Инатиев и последно ще искат да съборим и Шипка. Това си е чиста провокация . Давам за пример Унгария, в Будапеща има мост наречен на Георги Димитров. Барелефа си стои, никой не го боядисва и моста си носи името. Но в Унгария не живеят неблагодарни комплексари.
256
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До аз-ът

Нима? Я ги дай ти "документирани" изявления да ги видим?

Аз ще ти покажа един НЕОСПОРИМ документ - Сан-Стефански Мирен Договор, изготвен от Русия и подписан от Граф Игнатиев, с който се слага името БЪЛГАРИЯ отново на картата след прекъсване от пет века

Или Граф Игнатиев, с подписа си, черно на бяло, е спомогнал България да бъде възстановена! Неоспорим факт от историята! Всичко друго са гнусни русофобски лъжи, краварска и герберастка пропаганда и дебилни спекулации!
255
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички улици с имена на Българофоби трябва да бъдат преименувани. Защо няма улица кръстена на генерал Луков?

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО
254
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това заради произхода на кметицата ли е? И тя да остане в историята с нещо?
253
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напоследък упорито се разпространява лъжата че Граф Игнатиев едва ли не е поръчал гибелта на Апостола.Без никакви доказателства,просто на принципа че една лъжа повторена 1000 пъти става истина.Игнатиев е главен руски представител за Балканите.Той винаги е бил застъпник за правата на българите и техен защитник.Той е бащата на Сан-Стефанска България.Английската дипломация винаги е срещу Русия и българите,винаги зад мюсулманите.Просто турците убиват Левски,защото е много опасен за целостта на имп
252
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските имена на централни места в българската столица трябва да бъдат редуцирани до минимум, това е въпрос на политическа хигиена и национално самочувствие! Имаме достатъчно българи заслужили и допринесли за да я има България и точно техните имена трябва да се помнят не на някакви руснаци
251
10
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 1 месец
Аз също смятам,че трябва да се преименува. Игнатиев прави изявления, документирани, от които може да се съди че не му пука особено за България. Еми тогава на нас що трябва да ни пука за паметта на този човек? Само щото е руснак? Че кръстете я Пушкин, Чайковски...
250
4
 
3
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Не може ли просто да я прекръстят на "Графа'?
249
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България има повече руско-съветски паметници отколкото в руския Гулаг.
Те са като щемпел, маскировъчни знаци за притежание към руския Гулаг, както когато Хиената препикава зоната си за ловуване !
248
1
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Паркетният патриотизъм на червено сини райета е много добре платен. Но Българите са царе на Несъдействието, когато усетят че някой си пълни гушата с гола пропаганда.
247
0
 
11
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Малко история за улица Граф Игнатиев
Улицата се е казвал винаги така след Освобождението от турско робство. Улицата свършва на Перловската река. До някое време София е свършвала до Перловската река (до около 1930 г.). След реката е било Шосето за Самоков. После това Шосе за Самоков го наричат бул. Драган Цанков, а около Втората световна война част от Драган Цанков го наричат улица Самоков, горе-долу, където е сега Телевизионната кула. Та така с името Самоков.
246
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 243

Мдаа, Ботев ги е мразел тия варвари.
245
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До рускиня до 236

За "гейевропеец" не знам. Едно време Брежнев и Живков се целуваха уста в уста, а наскоро имаше множество случаи на руски войничета които бяха изперкали в резултат на подобни извращения в руската армия, та не знам за кой се отнасят тия коментари. Менделлев за да е грамотен пак е българска заслугата тъй че ... коленичи пред делото на заслужилите (и Менделеев също). А улицата ще я кръстим както решим БЪЛГАРИТЕ когато му дойде времето.
244
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До рускиня до 236

Рускинче малко, ти май не четеш какво съм написал. СЪОТВЕТСТВАЩОТО на това което съществува в България би било това което казвам, а не това да има НЯКЪДЕ НЯКАКВИ паметничета. Говорим си за издигане на монумнети и наименуване на важни обекти, така че те да живеят в съзнанието на местните, както това е направено в България. За Ботев, руснаците си "присвоиха" делото на българските революционери, за да могат да го "присъединят" неусетно като част от руското "освобождение". Затова
243
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 241
Кощунство е че червените русофили са сложили бюст на Ботев в Москва !
Той ще се обърне в гроба, ако разбере това.
242
2
 
10
 
! Отговори
рускиня преди 1 месец
Гледам,че много от съфорумци обвинаяват Игнатиев за смъртта на Левски. А задам въпрос - може ли да посочите колко българи направили усилия за неговото спасение?
Абсолютно безразличие изненадало даже турци.
241
5
 
7
 
! Отговори
рускиня до 236 преди 1 месец
Ако не знаеш то в Москва има статуя на Христо Ботев, при условие ,че той не е направил НИЩО за Русия, нито освобождавал я, нито работил за нейния просперитет. Реципрочен жест, ако руснаци ще махнат тази статуя. Но тъй като "варварите" малко по интелигентни от "гейропеец" като тебе - то няма да направят това. Умните хора с паметници и паметта не воюват. И още "варварите" дали на тебе "***" таблица на Менделеев, за да лекуваш своя импотентност. А относно улицата - най-добре Фъндъко-самоковската
240
5
 
2
 
! Отговори
София преди 1 месец
Е имала най-голям брой публични домове. Затова е избрана за Столица. Ако искат да преименуват улицата на Гювендийска.