Медици подават оставки във Втора градска, текат преговори

Болницата няма да приема болни преди да има оборудване
17 мар 2020 09:08,
153
Медици подават оставки във Втора градска, текат преговори
Снимка: БГНЕС

Няма да бъдат приемани болни от коронавирус във Втора градска болница в София, докато не бъдат осигурени защитна екипировка и нужното оборудване, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. Екипировката и оборудването, което е нужно, ще бъдат осигурени в близките дни, заяви още кметът на София.

Лекари, сестри и санитари от болницата масово подадоха оставки след като стана ясно, че лечебното заведение се преобразува във инфекциозна болница като резерв за прием на болни от коронавирус.

"За да няма проблеми с финансирането, докато се вземе решение на национално ниво, Столичната община ще покрие разходите на Втора градска болница", заяви тя.

Още по темата

Защитните средства и апаратурата, която е необходима е гарантирано, че ще бъде осигурена в дните на подготовката.

"Има отделения и в Пирогов, и във Военна болница, и в Александровска, които бяха преструктурирани. Лекарите са обучавани да могат да реагират във всяка ситуация, защото никъде, в никоя болница, никой не е застрахован, че няма да се появи пациент с коронавирус", посочи кметът пред bTV.

Шефът на Втора градска болница доц. Стефан Узунов заяви, че от 12 март има заповед на министъра на здравеопазването както и от РЗИ, с която се разпорежда преминаването на режим за работа за прием на пациенти за коронавирус.

Още на следващия ден е влязъл в план за евакуация на пациентите, които са били в болницата и до неделя те са били изведени.

"Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. Хора с 40 години стаж плачат и подават оставки“, каза д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

По думите му във Втора градска болница няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

Повечето лекари в болницата са в предпенсионна или пенсионна възраст. Затова смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

По информация на директора на лечебното заведение д-р Стефан Узунов молба за напускане са подали 85 души, но 250 остават. Той уточни, че не знае дали няма да бъдат подадени още оставки.

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) тази сутрин са в лечебното заведение, за да преговарят с медиците. В болницата пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, посочи Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
6
 
9
 
! Отговори
! преди 4 години
В същото време от софийската колегия хората са обещали да заемат местата на напусналите. И никой не говори за липса на защитни облекла, а за неподготвеност. Не знаели как се работи с инфекциозно болни. То по тази логика не знаят как да постъпват при шарка, грип, туберкулоза.....изобщо малко не ги ли е срам да се изказват така? И изобщо са в някаква паника без дори все още да има причина за такава, при 67 доказано заболели сигурно над 40 са си у дома.
109
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе те че са дезертьори така е. Но че болницата не е подготвена, при налични пари от Евросъюза, това какво е? Мародерство? При война мародерите се награйдават с куршум.Без съд.
108
7
 
12
 
! Отговори
! преди 4 години
Да си лекар не е професия, а призвание.....Нещо не мога да ги разбера тези медицински лица от Втора градска, които напускат преди болницата да е станала инфекциозна, преди да имат дори и един пациент! Все едно казват "оправяйте се, ние няма да помогнем". Не беше случайно и поведението на човека от соифйската лекарска колегия и на този от синдикатите. Бяха доста възмутени и ядосани, а единия директно каза, че във време на криза се разбира кой е лекар в сърцето си, и кой е станал случайно.
107
4
 
14
 
! Отговори
Добра идея преди 4 години
Пожарникарите,щом има пожар,да подават оставка.Автомеханиците,като имдокарат счупен автомобил-също.Магазинерите,като видят опашка-и те.Пътните служби,щом видят дупки по пътя.Чиновниците,като им поискат услугав службата където навъртат стаж.Учителите,щом се върнат учениците вучилищата.Военните при опасност от война,полицаите,като видят престъпник.Всеки според коефициента си на некомпетентност и клетвата,която е давал.Лекар от тази болница каза-случайните станали лекари там, да се махат.
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преструктурирането ще глътне няколко милиончета а в болницата ще има апаратура дарена от Б2 както А1 дариха на Александровска!
105
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На съвестните доктори ще ръкопляскаме довечера! На тези с оставките какво, ще викаме "У-у-у" ?
104
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С дезертьорите на фронта какво се правеше едно време, че не помня? А, май им се ръкопляскаше. Познах ли?
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето от работещите по потушаването на Аварията в Чернобил са загинали до няколко месеца, но те не са знаели, че така ще стане а и да са знаели партията ги е държала за топките!Днес не сме 1986 г. хората си гледат интереса така ни научиха чиновниците от ГЕРБ
102
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дезертьорите при извънредно положение трябва да се наказват. За пациентите веднага сложиха по 5 години затвор. "Лекар и мед. сестра в нужда се познава"Показаха колко струват и колко малко трябва да им се плаща.
101
2
 
12
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
ТакаАз предлагам да влезнат политиците в болниците с наличното оборудване ,с което разполагат нашите медици.Каквото могат да помогнат.А ние електората ще им обещаем по 5000 лв. отгоре.Лесно се обещава като знаеш ,че много медици може и да не успеят да вземат обещаното.
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те не са постъпили на работа за това а вие на тяхно място ако ви променят условията бихте останали!Не вярвам да го направят и тея които плюят ще напуснат ако само ги накарат дачистят вместо чистачка защото не им е работа камо ли да си жертват живота !
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо не се използва ресурса и капацитета на частните болници, след като те са оборудвани ?
98
5
 
8
 
! Отговори
Илиев преди 4 години
Медици от Втора градска болница в София,подават оставка!?Защо бе Борисов,какво направи ти с държавата?Един сланинест сайт,на който ти пълниш "з.....а" с парите на българите,не спира да те хвали. Те знаят,кога си п.....л накриво,кога имаш запек и т. н. Разни опушени фусти от това грозно "издание",бълват нон стоп идиотщини за престоящите президентски избори.Не може един *** "генерал",да бъде по истински от генерал Радев,днес президент на България!
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото ще стане и при война военните ще дезертират а доброволците ще поемат удара !
96
2
 
12
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Даскалицата да не се напъва излишно, че нейните неадекватни усилия май повече вредят, отколкото помагат на някой.
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са подавали оставки лекарите вобще ли не са се замисляли колко много е била жалка картината за болните пациенти?
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ви казвам къде се строят нови болници а вие ми кажете къде се преструктурират стари!В Китай и Русия посстроиха нови а кажете вие в Испания , Италия ... ли преструкторираха!
93
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде кво става с ръкоплясканията,довечера пак ли ще има аплодисменти?
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
медицината е нещо скъпо и не е само да учиш 5 години анатомия на човека!Китай и Русия дават пари за нови модерни болници оборудвани с всичко необходимо за борба с това заболяване само нашите пишман управляваще преструкторират стари болници!Кажете ми къде другаде по света го правят това!????
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Срамно е да се спекулира с някакви 1000 лева, при положение, че няма никаква защита за работата на медиците, а там, където ги има, не знаят как да ги ползват,как да ги събличат, след като са ги ползвали, за да не се заразят!Но вече цялото общество знае, че го правят, не защото това им е работата, а за хиляда лева отгоре.***, евтин, дори долен полулизъм. Срамно е,ако се приемат тези пари!Цял живот никой не ви оцени, сега като ви пуснаха пред амбразурата,ви подхвърлиха 1000 лева!Стигат ли?!"