Сметките за парното: За столичани има проблем, за ТЕЦ-а – не

Не били високи, природният газ поевтинял от април
91
Сметките за парното: За столичани има проблем, за ТЕЦ-а –  не
Снимка: Pixabay

В публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски. Това обясни пред БНР говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Още по темата

 Цената на природния газ е намалена от 1 април. Няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена, след като консумацията е направена при по-високата цена, изтъкна тя и допълни, че през март винаги се получава напрежение около сметките за парно.

Живея в този апартамент от 30 години, за първи път получавам такава сметка за месец март, разказа в предаването "Преди всички" Теодор Черешев, който за март е получил фактура за 387 лева за топлоснабдяване. За януари сметката му е била 289 лева.
"И в най-студени месеци, когато имаше температури по минус 15, никога не съм плащал такава голяма сметка", декларира той.

Двамата със съпругата му са пенсионери и повечето си време прекарват у дома, независимо дали има извънредно положение или не.

Той не вярва на обяснението, че по-топлият януари в сравнение с март е бил по-топъл за 100 лева по-малко.
"Топлофикация" винаги намира обяснение. Аз досега не съм чул да кажат - виновни сме, посипваме си главата с пепел", коментира Черешев.

"Топлофикация София" е най-проверяваното дружество, сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети, увери Елизабет Павлова. Фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи говорителят на дружеството.

Според обществения посредник на "Топлофикация София” Деян Дянков не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка, а "в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят".

Няма толкова оплаквания за мартенските сметки, заяви Дянков.

Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока, смята Деян Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията.

Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020 година съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019, каза още Елизабет Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка отделна сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: парномарттецсметки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Посетител преди 3 години
Питайте Веселин Димитров във отдела който налива сметките да обясни каква е процедурата на зареждане не новите сметки.
76
0
 
4
 
! Отговори
Инженер преди 3 години
Сметките не само не са по-ниски. Те са силно завишени на база дори на старата цена. И нашата сметка е много по-висока от другите месеци. Било по-студено! А когато е по-топло, казват че се взимало на база предходната година.
75
0
 
15
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Хора,както писах в коментар 19 не плащайте надутите си сметките за последния месец! Дори да не се жалва писменно това според мен е подход да се покаже,че няма да се случват вече измамните надписвания на сметки от страна на Топлофикацийте! На фона на това ,че сме претръпнали евентуално от среща със смъртта на улицата в магазина ,на работното място, не би ни затруднило особено да се реши един път за винаги измамното поведение като надписването на сметките от Топлофикация!
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
слугите на гербавата хунта отново тотален грабежпроверих сметката на апартамент който не се обитава цяла зимаи тя нараснала последния месецтия са си обикновени из.роди- лошото е че както каза професорчето 80% от населението е ***- нормалните не им остава нищо друго освен да се изнесатза да не остана децата си да плащат милиардните кредити теглениза вили в барселона и апартаменти с асансьории винаги падежа е след поне 5 годинипри всички случаи други ще се оправят- като вземат нови
73
0
 
25
 
! Отговори
Вихър преди 3 години
Най проверяваното дружествоТо може да е много проверявано, но зависи кой го проверява и какви са интересите на проверяващия!!!Като е толкова проверявано как ще обясните факта, че Вальо топлото отмъкна толкова много милиони и никой не разбра!?И къде са тези пари!? Тях няма ли да ни ги въщате или всяко чудо за три дни и пак ние потребителите пием по една студена вода, както винаги!!!
72
0
 
19
 
! Отговори
точно така преди 3 години
Точно така, Булгаргаз , с решение на Народно събрание ще връща пари на ТЕЦ-овете, а те съобщиха, че ще връщат пари на гражданите - надвзети според намалението със задна дата на Газпром от миналата година с 40 %! И никой журналист не се сеща да ги пита - ама нали до преди 2 седмици се говореше как ще връщате пари на гражданите, защото намалението не е от април - от април е намалена цената в зависимост от новите цени на газа, ама имате да връщате надвзети пари от 2019, защото още тогава е намален
71
0
 
17
 
! Отговори
кого заблуждават тез преди 3 години
Като газът бил намален от април, защо ще връщат със закон надвзети пари от октомври 2019 г.!? Защото ГАЗПРОМ намали цените с 40% от август или октомври 2019 г.!? Тези хора не знаят ли какво гласува Народното събрание за връщането на парите, нали самите те казаха че ще връщат пари на гражданите, а сега се правят на "ощипани"!? Ами няма да плащаме мартенските сметки и априлските, защото те и без това имат да ни връщат пари - да си ги приспаднат лятото!
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименпровя паралел не да се изтъквам колко струва да живеш в къща и колко в апартамент, а защото плащам сметката на родителите си , който живеят вкъща в София и на семеството ми с кето живеем в апартамент. Цената няма математическо измерение за апартамента!!! Защо не прогледнете и не разберете, че не пиша за да се противопоставям.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТОЧНО ТАКА КОВАЧКИ БОГАТЕЕ И СЛЕД ТОВА РАЗДАВА НА САМОКОВСКИТЕ РОМИ МИЛИОНИ,ЗА ДА ХВЪРЛЯТ СМЕТ В ИСКЪРА...
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо де Ковачки богатее
67
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА ХВАЩА КОЛЕКТОРСКА ФИРМА И ДА ЗАПОЧВА ДА СИ СЪБИРА ВЕРЕСИИТЕ ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАЗАД.СТОЛИЧНИТЕ ТАРИКАТИ СИГУРНИ ЛИ СА,ЧЕ НЯМА ДА ПЛАЩАТ!?
66
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЪОБЩЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ СТОЛИЧАНИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО ИЛИ НЕ...И ДОКАТО РОМСКИ БАРОНИ ИЗКУПУВАТ КЪЩИ И ЗЕМИ ИЗ БЪЛГАРИЯ С ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, СТОЛИЧАНИ СЕ БУТАТ В РАЗПАДАЩИ СЕ ПАНЕЛКИ И ГИПСОКАРТОНКИ СРЕЩУ ЗАЕМ ОТ 120 000 ЕВРО ЗА 30 ГОДИНИ,ЧУДЯТ СЕ КАК ДА СИ ПЛАТЯТ ИПОТЕКАТА И ПСУВАТ ДЪРЖАВАТА...СТОЛИЧАНИ СИ ЗАСЛУЖАВАТ СЪДБАТА!
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а през социализма единствено столичани още три-четири други големи градове имаха централно отопление...достатъчно беше тодор живков да целуне брежнев по бузата и от ссср потегляха петрол и въглища срещу скапани домати и пипер от нрб.никой не мислеше за саниране...столичани отваряха прозорците да излиза топлото от стаите,топлата вода шуртеше във ваната с часове и накрая сметка от 5-6 лв.парно и топла вода при заплата 400-500 лв.всеки български гражданин да си плаща сметките.ако не чси и вън!
64
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мнениеами чудесно тогава защо не отидете да живеете в провинцията а се бутате в панелките и гипсокартонките в софия...ако беше по-лесен живота в провинцията нямаше половин българия да е в столицата...а сега с този дълг от над 1 млрд.лв цялата държава тръгва надолу и ще трябва да плаща цялата страна.в провинцията е така:купуваш дърва,пелети и т.н.плащаш газ на определена цена-имаш топло през зимата...не плащаш стоиш на студено и зъзнеш...
63
1
 
21
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Преди години, когато цените на парното в Полша бяха вдигнати, поляците солидарно спряха да плащат. Старите цени не само бяха върнати, но и намалени!
62
1
 
9
 
! Отговори
мнение преди 3 години
проблема е че , за къща с РЗП 70м3 плащаш за цяла сезон 1000лвл, а ние за апартамент РЗП70п3 плащаме 1500лева. при положение че ВЕЦ печели и от ел. енергия.тук не се противороставяме. Всички сме от страната на булката!
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименне е по евтино...знаеш ли колко струва един кубик дърва 100 лв...повтарям 100 лв.легално добити дърва от гората...за да се отопляваш нормално са ти необходими минимум 10 кубика...минимум.хайде изчисли колко пари струва отоплението...1 000-1 500 лв.я ги раздели на месеците,през които се отопляваме.а цепене,редене...това не го включвам.а вие към тези 100 лв.,които плащате столичани имате нон стоп гореща вода...не си мисли,че в провинцията животът е по-евтин...
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧАКАЙТЕ СЕГА ИДВА ГЕОРГЬОВДЕН И СТОЛИЧАНИ ПАК ЩЕ ХУКНАТ КЪМ ПРОВИНЦИЯТА ДА ТЪРСЯТ ПАРИ ОТ БЕДНИТЕ СИ РОДНИНИ ТАМ (ТЕЗИ,КОИТО ОЩЕ СА ЖИВИ),ЗА ДА ПОКРИЯТ ПОНЕ МАЛКО ОТ СМЕТКАТА ЗА ПАРНО...А ЗА СМЕТКАТА ЗА ТЕЛЕФОН И ИПОТЕКАТА НА 24 МАЙ...ВИК И ЧЕЗ ЩЕ ЧАКАТ 6 СЕПТЕМВРИ...ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ НАШИТЕ РОДИТЕЛИ В ПРОВИНЦИЯТА!
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
над 1 млрд.лева са дълговете на абонатите към топлофикация...с други думи топлофикация софия има законни фактури за тази огромна сума,но няма кой да ги плати...столичани масово и преди кризата не си плащаха сметките,а в момента положението е още по-страшно.
58
1
 
23
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Изравнителните сметки са още един способ за кражба. Трябва да се внимава какво се подписва. Преди да дойдат, си записвам на един лист показанията на топломерите и водомерите и ги сравнявам с протокола. Хващал съм надписвания и после се оправдават, че сбъркали. Все сбъркват с надписана сметка, никога с по-малко. Ако във входа има някой крадец, надписват на останалите, за да им излезе общото потребление за абонатната станция на входа.