Защо има толкова много чайки в София? Не са "столичани в повече"

Броят на врабчетата и градските лястовици намалява
Обновена: 18 юни 2020 09:47 | 18 юни 2020 07:00, Камелия Цветанова
127
Защо има толкова много чайки в София? Не са "столичани в повече"
Снимка: Pixabay

Колко вида птици има в столицата, защо чайките стават все повече, а защо хората избиват посевните врани? Отговори на тези въпроси дава Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците пред Dnes.bg.

Увеличава ли се популацията в София на чайките и могат ли те да завземат територията на по-традиционен за столицата вид?

В София чайки има от повече от 20 години, но напоследък те наистина стават все повече. Чайките са много адаптивен вид, те са всеядни и лесно намират храна. Опасност обаче да изместят друг вид птици няма. В София, а и в останалите големи градове има популации на чайки около сметищата, крайни квартали, водни басейни.

Инициативата на Българското дружество за защита на птиците за преброяване на врабчета беше през май, какво показват данните?

За съжаление броят на врабчетата намалява, но това е така в цяла Европа, не само у нас. Тенденцията е неблагоприятна, а причината е комплексна. Те все по-трудно намират храна. За тях преди години имаше повече насекоми, градинки с цветя, където намираха храна, имаше по-малко коли и замърсяване. Старите сгради имаха процепи, пролуки, където врабчетата могат да се подслонят, а сега масово се санира и за тях не остава място за свиване на гнездо.

Градските лястовици също са доста по-малко. За тях също се намират вече трудно места за гнездене, а и храната става все по-трудно достъпна.

Доста врани има напоследък в София, особено в някои паркове, дори и хората се чувстват застрашени от тях, те също ли са повече?

Има няколко вида врани и хората често ги бъркат. Сива врана, която е най-разпространена, посевна врана, която живее в колония от десетки птици, сврака – една много нежна птица, която гнезди сама, не прави колонии и не е заплаха за никого.

Сред хората обаче има една негативна нагласа към свраките, вероятно защото понякога стават агресивни. Това обаче е само през периода, когато от гнездата изхвърчат младите птици, които още не са се научили да летят. Това са т.нар. подхвъркачи. Най-кризисният период е около седмица-две.

Ако малкото е на ниско, тогава и майката лети около него и се опитва да плаши всеки, които би застрашил сигурността му, така че ако човек или куче се окаже прекалено близо, тя ще кацне на главата му. Колкото по-близо сте до птичето, толкова по-агресивно ще е поведението на враната. Враните и свраките са всеядни, а в града има доста изхвърлена от хората храна. Така че няма как да се ограничи популацията на тези птици, след като намират какво да ядат толкова лесно.

Има недоволство и заради това, че пернатите цапат пейките, но в крайна сметка е отговорност на местните власти така да сложат пейките, че да не са под гнездата на птиците.

Освен това в големите паркове враните се чувстват в безопасност и те остават едни от местата, където най-често гнездят.

Има заплаха за посевните врани. Те са доста по-едри и изцяло черни. Живеят в големи колонии най-вече около градовете, като в дивата природа почти не могат да се срещнат. В миналото имаше много от тях в Северна България, но сега ги няма, защото са избивани като вреден дивеч. Хората ги убиват по много причини и най-вече заради предразсъдъци.

Ще изместят ли враните гълъбите?

Това няма как да се случи. В София специално има много видове гълъби. Има и хора, които ги отглеждат в домашни условия. Някои от тях бягат и така се получат и кръстосани видове.

София като цяло има много благоприятни условия за живот на птиците. Няколко големи парка, влажни зони дори, край Негован има и колония от чапли. Около 60 види са птиците в столицата. Някои са по-адаптивни от други. Например популацията на градската лястовица намалява, но пък се увеличава броят на бързолетите. Те са по-едри от лястовиците, летят по-високо, хранят се преминаващи на по-високо насекоми.

Въпреки това има проблеми с птиците заради промяната в околната среда – пренаселване, по-голямо замърсяване, засилено използване на ресурсите. Процесът и за тях е бавен и комплексен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чичо Миткода има опасност за съжаление и във Варна е същото , колкото и да не ми е приятно да го призная
65
12
 
30
 
! Отговори
Чичо Митко преди 3 години
А защо всички селтици идват в София и има ли опасност да изчезнат истинските Софиянци,а селтиците бяха в крайните квартали и бунищата........Еех спомени,спомени??????
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Днеса ;(ами тъкмо да ви поизчистят ***, в които сте затънали, че вие самите едва ли ще се сетите да си ги изчистите, особено баш "столичаните" дето си ходят уикенда по родните места.А иначе гларус = чайка (сребриста)
63
1
 
14
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До ГогоЧайки имаше на язовир Искър още през 80-те години, в София се появиха през 90-те.
62
4
 
42
 
! Отговори
Бай Ваню преди 3 години
Има, защото и те бягат от нашето черноморие.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук, до София е пълно с градска лястовица, врабчета и косове.
60
5
 
5
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
За това провинциалистите ли са виновни?
59
5
 
29
 
! Отговори
Днеса ;( преди 3 години
Тва не са чайки! Чайката е благородно животно. Тва на снимката е "коферман" ( ходи по кофи за бо./лук ) - гларус. Това е истинска напаст, рамножава се неконтролируемо и е истинска прахосмукачка за всичко що става за ядене. Моля правете разлика ;( .
58
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57Враните са далеч по интелигенти животни.
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми шооотооо ся убщини мубщини па ЕНП време га залврякосвад чайкото и с галбоца пааат пааат *** сяяя гулям приборен било шот такоа пета мета куляну и ни моето се стрелка с пушката
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хичкок!
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са гларуси, не чайки. Лично аз донесах 2 от Бургас, като се преселих в София.
54
2
 
24
 
! Отговори
ДА преди 3 години
В детството ми имаше много гугутки и врапчета.Имаше и гълъби,но по-малко.Сега гугутки изобщо не чувам,а има врани,колкото щеш.От балкона гледам, как враните убиват гълъби и ги ядат-отвратително е!Същите врани са нападали и хора,е ,как да не ги гониш!?
53
2
 
9
 
! Отговори
Репичка преди 3 години
Дааа и в София се пренасели от диви *** от старозагорско и ме питат има ли все още жителство :) Един новодошъл ми питаше.Истина е
52
13
 
5
 
! Отговори
Химика преди 3 години
Има великолепни пестицити. Малко време ви трябва за да ги забъркате с привлекателна храна и си решавате проблемите. Гълъбите са малкото зло. Гларусите ви носят проблеми, които чисто медицински ще са ви скъпи.Лично аз съм изтровил стотици.
51
5
 
8
 
! Отговори
BRAWO! преди 3 години
ТОВА ЛИ СА ВИ НОВИНИТЕ???ЗА ЧАЙКИТЕ В СОФИЯ??А МОЖЕШЕ ЗА КОТКИТЕ ДА СА НАПРИМЕР, НО ТОГАВА ЩЕ ЗАСЕГНЕТЕ УПРАВАТА - САКЪН!БИТЕР РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО СТЕ!БОРИСОВ ИЗЛИТА, ВИЕ С ЧАЙКИТЕ В СОФИЯ НИ ЗАНИМАВАТЕ!
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.Виждал съм клипове да нападат дори улични котки и да ги убиват.---------------------------------------------------Не знам, аз сега често ги наблюдавам сутрин, докато чакам автобуса за работа - доста са нахални като цяло, но котките им посягат или им изсъскват и гларусите се дръпват на известно разстояние. Иначе добре почистват всякакъв хранителен бо*лук, не ме дразни и шума им, той си е белег за морски град - може би в други градове не са му свикнали още. Не е приятно да те атакуват обаче :)
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... има проблеми с птиците заради промяната в околната среда пренаселване, по-голямо замърсяване, засилено използване на ресурсите...Някакси връзката не ми е ясна - е не съм и орнитолог!Но връзката между средното тегло на политиците (звучи като птиците) от НСО и средното тегло на българина извън НСО ми е ясна даже без познания по статистика.С други думи този учен е толкова учен, колкото аз съм кайзер на Китай!
48
13
 
7
 
! Отговори
ол преди 3 години
държавата се тресе от скандали за днеса е важна новината за чайки , сюриализъм в действие
47
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Спокойно, столичани! Това не са чайки , а преоблечени руски шпиони , изпратени от Варна . Във Варна е центърът за руски шпиони , които с подводници идват и се подготвят за превземането на България ! Докладват лично на президента Радев.